Geçtiğimiz yıllarda pek çok kez konuşulan Çin’in yapay güneşi, test amaçlı çalıştırıldı ve Gerçek Güneş’ten 5 kat daha yüksek sıcaklığa ulaştı. Detaylar haberimizde.
Şanghay’ın batısında yer alan ve bir gün ‘sınırsız temiz enerji’ye ulaşma umuduyla tasarlanmış bir nükleer füzyon tesisi olan Experimental Advanced Superconducting Tokamak (EAST), enerji kaynağı olması için yapay bir güneş üzerinde çalışıyordu.
Yetkililer, 2022’ye makinenin test edilmesiyle başlama kararı aldı ve yapay güneşi çalıştırdı. Yapay güneş 70 milyon santigrat dereceye kadar sıcaklıklara ulaşmayı başardı. Bunun ne kadar sıcak olduğunu daha iyi anlamak için, Dünya’nın etrafında döndüğü Güneş’imizin, sadece yaklaşık 15 milyon santigrat derecede yandığını belirtelim. Bu da demek oluyor ki Çin’in yapay güneşi, dünyadaki herkesi hayatta tutan havadaki parlak yıldızdan 5 kat daha yüksek sıcaklıklara ulaşabiliyor.
South China Morning Post’un haberine göre son test 1056 saniye yani 17 dakika 36 saniye sürdü. Bu test süreci Aralık ayında başladı ve Haziran ayına kadar devam edecek.
Çin Bilimler Akademisi Plazma Fiziği Enstitüsü’nde araştırmacı olan Gong Xianzu, Xinhua Haber Ajansı’na şunları söyledi: “Son operasyon, bir füzyon reaktörünün çalıştırılmasına yönelik sağlam bir bilimsel ve deneysel temel oluşturuyor.” Plazma Fiziği Enstitüsü direktörü Song Yuntao da şunları ekledi: “[Deney] Bir kez daha dünya rekoruna meydan okudu. [Geliştirdiğimiz] Teknolojiyi kapsamlı bir şekilde doğruladık ve temel araştırmadan mühendislik uygulamalarına doğru büyük bir adım attık.”
Dünya rekoru da EAST’in kendisine ait. 2021 Mayıs ayında EAST 120 milyon santigrat derece gibi inanılmaz bir sıcaklıkta yanmayı başarmış ve rekoru kırmıştı.
Tekno Safari YouTube kanalına buradan abone olabilirsiniz!
İlginizi çekebilir:
Bakanlık, yangınlara karşı uçak ve helikopter için ihale başlattı