Girişim Yatırımı 2021
Bu içeriği değerlendirin.
Okuma Süresi
2 dakika

‘StartupMarket’ verilerine göre; 2021 yılının ilk çeyreğinde, 62 girişime toplamda 525 milyon dolarlık girişim yatırımı yapıldı. Getir, DreamGames ve BluTV’nin, bu miktardan önemli bir pay aldığı kaydedildi. Bununla birlikte, yatırım oranlarının da geçmiş yıllardaki rakamların çok üzerine çıktığı dile getirildi. 

‘StartupMarket’ verilerine göre; 2021 yılının ilk çeyreğinde, toplamda 525 milyon dolarlık girişim yatırımı yapıldı. 62 yatırım turunun gerçekleştirildiği çeyrekte; Getir, DreamGames ve BluTV’nin, bu miktardan önemli bir pay aldığı kaydedildi. Bununla birlikte, yatırım oranlarının da geçmiş yıllardaki rakamların çok üzerine çıktığı dile getirildi. Bu yatırımlara ek olarak ayrıca, 58 yatırım turunda toplamda 26.2 milyon dolarlık yatırım yapıldı. Bu yatırımların büyüklüğüne göre dağılımına bakıldığında ise 1-10 milyon dolar arası 6, 100 bin-1 milyon dolar arası 20 ve 100 bin dolar altında da 32 girişime yatırım yapıldığı görüldü. 

Türkiye merkezli StartupMarket ve Kitlesel Fonlama Platformu’nun kurucu CEO’su Serkan Bağce, yılın ilk çeyreğindeki yatırım oranlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Geçmiş yıllardaki toplam yatırımlara bakıldığında artış hızının katlanarak devam edeceğini öngördüklerini belirten Bağce, konuya ilişkin açıklamasında “Startuplara yatırım yapmak için kurulan fonlardaki gelişmeler bu ivmelenmeyi bize gösteriyor. 2019’da yaklaşık 250 milyon dolar, 2020’de yaklaşık 350 milyon dolar büyüklüğünde kurulan fonlara ek olarak 2021’de kurulan ve kurulma aşamasında olan fonlar yatırım yapacak startup arıyor. Bu fonların hareketlerini şimdi çok daha iyi gözlemliyoruz. Bu gelecek için bizleri heyecanlandırıyor” ifadelerini kullandı. Bağçe ayrıca; SPK’nın yasal zemine kavuşturduğu “Hisse Bazlı Kitle Fonlama” platformları sayesinde girişimlere yatırım yapmanın ve ortak olmanın kolaylaşmasıyla birlikte, gelecek vadeden ve yatırım yapılacak ‘startup’ların bulunmasının çok daha fazla önem kazandığını dile getirdi.

Bağce: “Ekosistem büyüdükçe yatırım alabilecek startup sayısı da artıyor”

Startup Sayısı

Yatırım haberlerinde yeni isimlere rastlanmasının da tesadüf olmadığını belirten Bağçe, açıklamasında “Son yatırım turlarında birçok yeni isim görmeye başladık. Bunun daha da ivmelenerek yeni yatırımcıların startup yatırım dünyasına girdiğini göreceğiz. Ayrıca ekosistemimiz büyüdükçe, yatırım alabilecek startup sayısı da artıyor ve ileri aşamaya geçenlerin değerlemeleri de bu doğrultuda yükseliyor. Peak Games’in ilk Unicorn olması ve ardından Getir’e yapılan yatırımla Türkiye’nin ikinci Unicorn’u olması bunun devamının da geleceğini ve her yıl en az bir Unicorn haberi alacağımızın bir göstergesi. Tüm bu verilerin ışığında, geçtiğimiz 10 yılda yapılan yatırımın toplamına, gelecek 2 yılda erişmiş olacağımızı düşünüyorum” ifadelerine de yer verdi. 

Platform CEO’su; yaptıkları araştırmalarda Türkiye’deki kurumsal tabanlı büyük şirketlerin gözlerini girişim ekosistemine çevirmesiyle birlikte, küçük yatırımcıların da içinde bulunduğu tabana yayılmanın söz konusu olduğunu kaydetti. Bağce, daha sonra sözlerini şu ifadelerle noktaladı: “Startupların en önemli özelliklerinin başında ölçeklenebilen iş modeline sahip olmaları ve hızla büyüyebilmeleri geliyor. Risk sermayelerini doğru ve verimli olma olasılığı yüksek startuplara kaydıran şirketler büyük gelirler elde edeceklerdir. Bu trende tabandaki küçük ve orta düzeydeki yatırımcıların da dahil olduğunu görüyoruz. Bu yöndeki artışlar katlanarak sürecektir.”

Tekno Safari YouTube kanalına abone olmak için tıklayınız.

İlginizi çekebilir:

Getir Türkiye’nin İkinci Unicorn’u Oldu: 300 Milyon Dolar Yeni Yatırım!

Özel Sermaye Şirketi Actera, Türk Oyun Şirketi Brew Games ile 4 Milyon Dolarlık Bir Yatırım Anlaşması Yaptı 

Türk Oyun Şirketi Dream Games, 50 Milyon Dolar Yatırım Aldı! 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz