Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, dijital Türk lirası ile ilgili ilk somut adımı attığını duyurdu. İlk kez şubat ayında, çalışmalara başlandığı söylenen Merkez Bankası Dijital Para birimi için Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu kuruldu.
Tüm dünyada şirketlerden hükümetlere kadar konuşalan dijital para sektörü için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB)’nın da çalışmalar yaptığı duyurulmuştu. Şubat ayında yapılan bir açıklamayla kripto para ve blokzincir sektörü hakkında araştırmalar yapıldığını ve Merkez Bankası’nın da çalışmalarına başladığı aktarılmıştı. Aradan geçen 7 aylık bir sürenin ardından ASELSAN, HAVELSAN ve TÜBİTAK-BİLGEM ile yapılan iş birlikleriyle Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu kuruldu.
Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu’nun çalışmalar yapacağı ve söz konusu çalışmaların sonuçlarını 2022 yılında kamuoyu ile paylaşacağı bildirildi. Dijital Türk lirası için atılan ilk somut olan bu platformun ilk aşamada araştırma yapacağı aktarıldı. Sonraki süreçte ise vatandaşlar için dijital Türk lirasının kullanıma sunulacağı düşünülüyor.
TCMB’nin Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu açıklaması:
“Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), mevcut ödemeler altyapısını tamamlayıcı nitelikte dijital Türk lirasının tedavülünün potansiyel katkılarını araştırmayı sürdürmektedir. Merkez Bankası Dijital Türk Lirası Araştırma Geliştirme (AR-GE) projesi kapsamında kavram ispat çalışmasının tamamlanması ile başlayan süreç, teknoloji paydaşlarının katılımı ile bir sonraki aşamaya taşınmaktadır.
Merkez Bankası Dijital Türk Lirası Ar-Ge projesinin, teknolojik araştırma, geliştirme ve test süreçleri teknoloji paydaşlarının katılımı ile yakın işbirliği içerisinde gerçekleştirilecektir. Bu doğrultuda Merkez Bankası; ASELSAN, HAVELSAN ve TÜBİTAK-BİLGEM ile ikili mutabakat zabıtları imzalamış ve “Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu” oluşturmuştur. Projeye ilişkin stratejik ve kritik teknolojilerin ön uygulama testlerinin yapılacağı birinci faz bulguları ışığında, platformun yeni katılımlarla genişletilmesi planlanmaktadır.
Birinci faz pilot uygulama çalışmaları kapsamında TCMB nezdinde prototip “Dijital Türk Lirası Ağı” tesis edilerek teknoloji paydaşları ile dar kapsamlı ve kapalı devre pilot uygulama testleri gerçekleştirilecektir. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda daha yaygın ve geniş katılımlı pilot testlerin gerçekleştirileceği ileri aşama fazlara geçilecektir. Blokzincir teknolojisi, dağıtık yapıların ödeme sistemlerinde kullanımı, anlık ödeme sistemleri ile entegrasyon gibi başlıklarda Dijital Türk Lirası Ar-Ge projesi kapsamında çeşitlilik gerektirebilecek testlerin yapılması da planlanmaktadır.
TCMB’nin, dijital Türk lirasının tedavülüne yönelik almış olduğu nihai bir karar yoktur. Tüm çalışmalar deneysel AR-GE faaliyetleri ilkelerince yürütülmektedir. Farklı teknolojik alternatiflerin kapasite ölçümleri tamamlandıktan ve mimari kurguların denemeleri sonuçlandırıldıktan sonra, mevcut teknolojilerin dijital Türk lirasına ilişkin iktisadi, hukuki ve mali gereksinimleri karşılayıp karşılayamadığının tespiti amaçlanmaktadır.
Birinci faz sonuçları, testlerin tamamlanmasını müteakiben 2022 yılında kamuoyu ile paylaşılacaktır.”
İlginizi Çekebilir:
Türkiye Merkez Bankası Kripto Para Çalışmalarını Hızlandırdı
Bankalar kripto para işine giriyor ve kripto para düzenlemesi yıl sonunda geliyor!: