Beyin aktivitesinden elde edilen verileri metne aktaran bir yapay zeka sistemi geliştirildi. Düşünceleri metne dönüştüren yapay zeka teknolojisi ile ilerleyen dönemlerde, yazmakta ve konuşmakta zorluk çeken hastalarla iletişim kurmanın kolaylaşacağını dile getirildi.
İlerleyen dönemlerde konuşmakta ve yazmakta güçlük çeken kişilerle iletişim kurmaya yarayacağı belirtilen yeni yapay zeka sistemi California Üniversitesi’nde çalışmalarını sürdüren bilim insanları tarafından geliştirildi. Bilim insanları, düşünceleri metne dönüştüren yapay zeka sistemiyle, insanların düşüncelerini metne dönüştürebildi.
California Üniversitesi’nden Dr. Joseph Makin ve meslektaşlarının geliştirdiği yeni yapay zeka sistemi, epileptik nöbetleri izleyerek beyinlerine elektrotlar yerleştirilmiş dört katılımcı üzerinde çalışılarak tamamlandı. Dr. Makin, çalışmaların hastalar için konuşma protezinin temelini oluşturacağını düşündüğünü belirtti.
Beyinlerine elektrot yerleştirilmiş katılımcılardan, çalışmanın bir parçası olarak ‘’Tina Turner bir pop şarkıcısı’’ ve ‘’O hırsızlar 30 mücevher çaldı’’ gibi 50 farklı cümleyi sesli bir şekilde okumaları istendi. Defalarca sesli okunan cümleler sırasında, araştırmacı ekip, katılımcılar konuştuğunda sinirsel aktivitelerini izledi. Elde edilen veriler, daha sonra beyin aktivitesini sayı dizilerine dönüştüren bir yapay zeka sisteminde kullanıldı.
Geliştirilen yeni yapay zeka sistemini ise şu şekilde çalışıyor: Sistem beyin aktivitesinden elde edilen sayı dizilerini gerçek kaydedilen seslerle karşılaştırıyor. Daha sonra ise elde edilen bu sayı dizilerini kelimelere dönüştürüyor. Yapay zeka başlangıçta saçma cümleler ortaya çıkardı. Ancak zaman içinde hangi kelimelerin birbirini takip etme eğiliminde olduğu öğrendi. Araştırmacı ekip, çalışmanın sonunda sadece beyin aktivitesinden yüzde 3 hatayla yazılı metni üretmeyi başardı.
Maastricht Üniversitesi’nden Dr. Christian Herff, çalışmada her katılımcının 40 dakikadan daha az eğitim verisi kullanmalarına rağmen doğru sonuçları aldıklarını aktardı.
Sheffield Üniversitesi’nde beyin makine arayüzü uzmanı olan Dr. Mahnaz Arvaneh, beyin aktivitesinden elde edilen verileri metne dönüştürebilen yeni yapay zeka sistemi için etik konuların dikkate alınması gerektiğini belirtti. Arvaneh: “Makinelerin zihnimizi okuyabileceği noktadan çok, çok uzaktayız. Ama bu önlem almamamız ve plan yapmamamız gerektiği anlamına gelmiyor.” dedi. Düşünceleri okuma yolunda ilerlemeye yönelik çalışmalar sürdürülüyor.
Teknoloji haber bülteni DigiToll’ü izlemek için tıklayınız.
Tekno Safari YouTube kanalına abone olarak Teknoloji dünyasından son gelişmeleri takip edebilirsiniz.