E-Mahkeme Nedir
Okuma Süresi
2 dakika

Dünya geneline hızla yayılan koronavirüs salgını nedeniyle birçok kişi, günlük faaliyetlerini uzaktan ve online kanallar aracılığıyla gerçekleştirmek durumunda kalıyor. Profesyonel rutinler ve eğitim, hızla online kanallara adapte olan alanların başında geliyor. Bu nedenle, yurt dışında da pek çok örneği bulunan, mahkemelerin online platformlara taşınıp taşınmayacağı konusu ve ‘E-Mahkeme nedir?’ sorusu merak konusu oluyor.  

Çin’in Wuhan şehrinden dünya geneline hızla yayılan COVID-19 salgını, birçok ülkede sıkı karantina ve sosyal izolasyon çalışmalarının yapılmasına neden oluyor. Bu nedenle pek çok kişi, kişisel ve profesyonel faaliyetlerini uzaktan ve online platformlar aracılığıyla yürütmek durumunda kalıyor. Özellikle iş rutinleri ve eğitim, hızla online koşullara adapte olabilen alanların başında geliyor. Diğer yandan; Türkiye’de her yıl, 15 milyona yakın yeni dava açılıyor ve yıllık dava açma oranındaki artış, yüzde 8 civarında seyrediyor.  

Uzmanlar, yıllık oranlardaki yüksek rakamların hem devlet bütçesini zorladığına hem de iş yükünü artırdığına işaret ediyor. Durum böyle olunca, yurt dışındaki örneklerde olduğu gibi pandemi süreci ve sonrasında mahkemelerin online platformlara taşınıp taşınmayacağı ve ‘E-Mahkeme nedir?’ sorusu da birçok kişi için merak konusu oluyor. Bu fikirle yola çıkan Bahçeşehir Üniversitesi Siber Günvelik Merkezi; Hukuk Fakültesi iş birliğiyle, tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs nedeniyle ara verilmek zorunda kalan adalet sisteminin kesintisiz ve güvenli işlemesini sağlayacak e-Mahkeme modelini geliştirdiklerini duyurdu.  

Kurum yazılımcıları tarafından geliştirilen e-Mahkeme dijital platformunun, açılan davaların online platformda görülmesini mümkün hale getireceği ifade edildi. Duruşmalara dair tüm katılımcıların yer alacağı fiziksel mekandan bağımsız mahkemelerde; avukatların, davacının, davalının ve davaya bakan sorumlu hakim ve savcıların duruşmalara istedikleri yerden katılım sağlayabileceği aktarıldı. Bahçeşehir Üniversitesi ayrıca; Türkiye’nin fiziki mekan kullanmadan çalışan ilk mahkemesi olan e-mahkeme dijital platformunun, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nun da katılımıyla gerçekleşecek olan bir etkinlikte tanıtılacağına işaret etti.  

E-Mahkeme Hakkında 

E-Mahkeme

E-Mahkeme dijital platform yazılımının tamamı, herhangi bir açık kaynak kod kullanılmaksızın Bahçeşehir Üniversitesi Siber Güvenlik Merkezi uzmanları ve yazılımcıları tarafından melez bir dil ile “WebRTC” teknolojisi kullanılarak sıfırdan geliştirilmiştir. Sistem; “peer-to-peer” ve uçtan uca şifreli olarak hızlı ve güvenli veri, görüntü, ses ve her türlü belge alışverişi sağlamanın yanı sıra, “speak to text” özelliğiyle de konuşulan her şeyi metne dönüştürebilen özel bir yazılıma sahiptir.

Aktarılan detaylara göre; e-Mahkeme platformu, mevcut e-devlet sistemine de kolaylıkla entegre edilebilir olmasından dolayı davası olan her vatandaşın veya avukatının iş yerinde, evinde, tatilde, yurt içinde ya da yurt dışında; cep telefonu, tablet ya da bilgisayar aracılığı ile kolaylıkla davasına katılmasını mümkün hale getiriyorE-Mahkeme platformunun, üst seviye siber müdahale testlerini sıfır hatayla geçmiş olduğu ifade ediliyor 

Teknoloji haber bülteni DigiToll‘ü izlemek için tıklayınız.

İlginizi çekebilir:

Yeni Nesil Yazarlar İçin Mobil Uygulama: E-debiyat  

E-Bebek Sitesine Yapılan Siber Saldırı Altında 20 Milyon Liralık Bir Fidye Talebi Yattığı İddia Ediliyor 

Türk Satıcıların E-İhracat Performansı, Pandemi Öncesine Göre Katlandı 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz