Elektrik tedarikçileri karşılaştırma ve değiştirme sitesi encazip.com, akıllı cihazlar ve ufak kullanım değişiklikleriyle elektrik faturalarını azaltacak yöntemleri araştırdı
Elektrik tedarikçileri karşılaştırma ve değiştirme sitesi encazip.com, vatandaşların elektrik faturalarını azaltacak akıllı cihazlar satın alarak ve ufak kullanım değişiklikleri yaparak tasarruf edebilecekleri yöntemleri araştırdı. encazip.com’un yaptığı araştırmaya göre, alışılagelen cihazlar dışında ısıtmalı havalandırıcı, elektrikli battaniye, yalıtım bandı ve mikrodalga fırın kullanmak çok enerji tüketen cihazların daha az kullanımına imkân tanıyabilir. Bu da uzun vadede tüketicilere enerji tasarrufu sağlayabilir. Sıcak havanın dışarı kaçmasını önlemek için kapı ve pencere aralıklarını kapatan, ortalama 200 TL’ye satılan yalıtım bantları tüm evin ihtiyacını görebilir ve elektrik faturalarında yılda 450 TL’ye kadar tasarruf sağlayabilir. Isı kaybını azaltan radyatör reflektörleri ve cihazların bekleme modunda kalmasını engelleyen akıllı anahtarlı uzatma kabloları gibi diğer akıllı cihazların kendilerini amorti etmesi ise daha uzun sürüyor. Bununla birlikte, uzun yıllar boyunca kullanılabilir ve sadece bir yıl içinde belirgin şekilde tasarruf sağlanmaya başlanabilir.
Elektrikli battaniye kullan, kombiyi birkaç derece düşür
Yatak odaları için elektrikli ürünler, evdeki enerji tüketimini azaltmada eşit derecede etkili olabilir. Akşamları yatağı ısıtmak için elektrikli battaniye kullanmak, kombiyi birkaç derece kısmaya imkân tanıyabilir bu da doğal gazdan tasarruf yapmanıza olanak sağlayabilir. Yatağı ısıtmak için gece bir saat elektrikli battaniye kullanmak ayda sadece 6 TL civarında elektrik tüketimine neden olur. Ortalama olarak bir elektrikli battaniyenin fiyatı ise 250 TL civarında. Çoğu evde, kış aylarında çamaşır kurutma makinesi kullanılır ancak ısıtmalı havalandırıcı kullanarak kurutma makinesini daha az çalıştırmak mümkün. Çamaşırların evin içinde doğal yollardan kuruması sağlanarak hem zamandan hem de faturadan tasarruf edilebilir.
Elektrikli fırın yerine mikrodalga fırınla tasarruf mümkün
Mutfakta yavaş pişiriciler ve mikrodalga fırınlar daha az enerji harcayarak tasarrufa imkân sağlayabilir. Bir mikrodalga fırın, ortalama bin 250 TL civarında ve elektrikli fırın yerine mikrodalga fırın kullanmak, yılda 590 TL tasarruf sağlarken iki yıl içerisinde kendisini amorti edebilir.
Termostatı bir derece düşürerek 360 TL’ye varan tasarruf
Elektrikten tasarruf etmenin bir diğer yolu, termostatı bir derece düşürmektir. Ortalama 18°C’de tutabilirsiniz. Isıyı yükselttikçe maliyet artacaktır. Termostatınızı bir derece düşürerek yılda yaklaşık 360 TL tasarruf edebilirsiniz. Enerji israfını daha da azaltmak için cep telefonundan kontrol edilebilen bir “akıllı” termostat da tercih edilebilir. Akıllı sayaç kullanarak ayrıca ne kadar enerji tüketildiğini de kontrol edebilirsiniz.
Duvarın yalıtımıyla 2 bin TL tasarruf
Enerji tasarrufunda en önemli destekçilerden biri de yalıtım. Yalıtımı kötü çatı ve duvarlar, önemli bir enerji israfı nedeni olabilir. encazip.com’un araştırmasına göre, sadece çatlak duvarların yalıtımıyla yılda 2 bin TL kadar tasarruf edilebilir. Ancak tasarruf oranları evden eve değişiklik gösterebilir. Bunun yanı sıra pencerelerde çift cam olması da uzun vadede tasarruf sağlayabilir. Isınmanın en etkili yollarından biri kapı ve pencere aralıklarına yalıtım bandı çekmektir. Pencerelerin etrafına kolayca yapıştırılan hava geçirmez şeritler, önemli ölçüde tasarruf etmenizi sağlayabilir. Yalıtım bantlarının ortalama maliyeti ise 200 TL.
Kışa girmeden kombinin bakımını yaptırmak önemli
Kombinizin bakımını yılda bir kez, özellikle kış aylarına girmeden önce yaptırmayı alışkanlık haline getirin. Güvenli, enerji açısından verimli ve olması gerektiği gibi çalışması son derece önemli. Kombi bakımı için bu konudaki yetkili servisler ile görüşülebilir.
Cihazlarınızı ‘bekleme modu’nda bırakmayın, 371 lira tasarruf edin
Cihazlarınızı bekleme modunda bırakmak yerine tamamen kapatın. Bu sizin yılda yaklaşık olarak 371 TL tasarruf etmenizi sağlar. Hatta tüm cihazlarınızı aynı anda bekleme modundan çıkarıp kapatmanıza olanak tanıyan bir “bekleme koruyucu (standby saver)” satın alabilirsiniz. Eski modeller de dâhil olmak üzere bazı şarj cihazları, bir cihaza takılı olmadıklarında bile elektrik kullanabiliyor. Şarj cihazlarını kullanmadığınızda fişten çekmeniz de elektrik tasarrufuna katkı sunar. Cihazları şarj seviyesi yüzde 100’e ulaştıktan sonra şarj etmeye devam etmeyin veya gece boyunca şarjda bırakmayın. Ancak ısıtma kontrolörü gibi sürekli çalışması gereken herhangi bir “akıllı cihazınız” varsa bunların açık kalması gerekebileceğini de unutmayın.
LED ampullerle ayda 64 lira tasarruf
Daha uzun ömürlü olan verimli LED ampuller kullanmak daha az enerji maliyeti ve daha çok verim demek. encazip.com’un araştırmasına göre, ortalama bir hane ampullerini LED’le değiştirirse ayda 64 TL’ye kadar tasarruf sağlanabilir. LED ampullerin fiyatıysa ortalama 18 TL. Ayrıca bulunmadığınız odanın ışığını kapatmayı alışkanlık haline getirmekte de yarar var. Mutfaktan salona ya da salondan farklı bir odaya kısa süreliğine olsa da geçerken ışıkları kapatmak tasarruf planına katkı sağlayabilir.
Tekno Safari YouTube kanalına abone olmayı unutmayın!