Facebook’un kovulan eski çalışanlarından biri, şirketin kullanıcıların bataryalarını bilerek hızlı tüketen bir işlem eklediğini iddia etti.
Yakın zamanda Meta şirketinin bünyesinde bulunan Facebook’un eski çalışanlarından biri, George Hayward, skandal yaratacak iddia ortaya attı. Şimdilik bu iddianın kanıtlanmışlığı yok. Ayrıca belirtmek gerekir ki birçok işten çıkarma yaşandığı için büyük şirketlere bu tarz iddialar yöneltilebilir.
Ortaya atılan iddiaya göre Meta’nın çatısının altında bulunan Facebook, akıllı telefonlarda bilerek çok fazla pil tüketen bir yazılıma sahip. Detaylara her birlikte göz atalım.
İddiaya Göre Facebook, ‘Negatif Testi’ İsimli İşlem Yüzünden Bilerek Çok Fazla Pil Tüketiyor
Facebook’un yaptığı şeyin bir adına “negatif test” deniyor. Teknoloji şirketlerinin bir uygulamanın özelliklerini test etmek veya bir arayüzü değişiminin nasıl olabileceğini görmek için birinin telefonunun pilini gizlice bitirmesine izin veriyor.
Hayward, negatif teste katılmayı reddettiği için Facebook ana şirketi Meta tarafından kovulmuş bir kişi. Kendisi, söylediğine göre müdürüne bu testin zararlı olacağını belirtmiş fakat müdür, ‘Az sayıda insana zarar vererek büyük kitlelere yardım edebiliriz’ demiş.
Şirketin Avukatı: “Negatif Test Tamamen Yasal”
Söylediğimiz gibi, Facebook’un bunu yapıp yapmadığı henüz kanıtlanmış değil. Şirketin avukatı da bu iddiaya ithafen “Negatif test tamamen yasaldır ve bataryayı hızlı tüketen bir şey değildir” şeklinde açıklama yapmıştı.
Geçtiğimiz haftalarda Meta’ya ABD tarafından bir ceza gelmişti. Haberin detaylarına göre; Meta, Avrupa Birliği’nden dev bir ceza aldı. İrlanda Veri Koruma Komisyonu (DPC), kullanıcı verilerinin kullanımı nedeniyle ABD merkezli teknoloji devinin yüz milyonlarca dolar ödemek zorunda kalacağını duyurdu.
Meta’nın reklam işlerini riske atabilecek söz konusu ceza, Facebook ve Instagram’da yaşananlara bağlı olarak verildi. DPC’nin açıklamasında, şirketin Facebook’ta yaşanan Avrupa Birliği gizlilik kuralları ihlalleri nedeniyle 222 milyon dolar, Instagram’da yaşanan benzer ihlaller dolayısıyla da 191 milyon dolar ödeyeceği söylendi. Bu da Meta’ya toplamda 413 milyon dolar ceza verildiğini gösterdi.
Yapılan şikâyetlerde, Meta’nın hizmet koşulları nedeniyle kişiselleştirilmiş reklamlar göstermek için kullanıcıları ‘zorladığı’ ifade edildi. Düzenleyici ise Avrupa Veri Koruma Kurulu’na danıştıktan sonra şirketin güncellemelerini yeterince açık bulmadığına ve sözleşmeye güvenemeyeceğine karar verdi.
Tekno Safari YouTube kanalına abone olmak için tıklayın!