Bu içeriği değerlendirin.
Okuma Süresi
7 dakika

Çin merkezli teknoloji üreticisi Xiaomi, 2020 yılını kapatmadan piyasaya oldukça dikkat çeken yeni serisi Mi 10T ‘yi sundu. Mi 10T ve Mi 10T Pro olarak bu akıllı telefonlar, hem tasarımlarıyla hem performanslarıyla hem de fiyatlarıyla adından konuşturmayı başardı. Bugünkü inceleme konuğumuz ise serinin baz modeli olan Xiaomi Mi 10T olacak. Bu bağlamda cihazın Pro modelinden tek farkının ana kamerası olduğunu ve bunun dışında da RAM seçeneklerinin farklı olduğunu belirtmek gerek. Peki Xiaomi Mi 10T ‘nin özellikleri neler, fiyatını hak ediyor mu, kamera performansı ve 144 Hz ‘lik ekran tazeleme oranı nasıl sorularının cevaplarına inceleme yazımızla birlikte göz atalım. 

Xiaomi’nin 2020’nin sonunda satışa sunduğu yeni akıllı telefonları Mi 10T ve Mi 10T Pro’nun en büyük farkı Pro modelinde ana kameranın 108 MP çözünürlük sunarken; Mİ 10T’de ise bu lensin 64 MP olması. Bu sebepten ötürü cihazların neredeyse tıpa tıp aynı olduğunu belirtip Mi 10T’nin tasarımıyla hemen başlayalım. 

Xiaomi Mi 10T, satışa siyah ve gümüş olmak üzere iki farklı renk seçeneğiyle çıktı. Gövde malzemesi cam olan cihazın kenar çerçevelerinin alüminyum olması cihazı elinize ilk aldığınız andan itibaren premium bir his vermesine olanak tanıyor. Oldukça şık duran Mi 10T’nin hem arka yüzeyi hem de ekranı Gorilla Glass 5 ile korunuyor. Bu bağlamda cihazda bulunan korumanın üst düzey olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Bunun dışında Mi 10T, kutusundan bir koruma filmi ve silikon bir kılıfla çıkıyor. Şirket, “Xiaomi” baskılı kılıfın uzun vadede kiri ve mikrobu tutmadığını aktarıyor. Pandemiyle boğuşmaya devam ettiğimiz bu dönemde şirketin böyle bir detayla kullanıcı karşısına çıkması bence artı puan topluyor. 

Xiaomi Mi 10 T’nin kutusundan ayrıca bir 33 W’lık hızlı şarjlı bir adaptör ve 3.5 mm’lik kulaklığı Type-C’ye çeviren bir dönüştürücü çıkıyor. Maalesef bir kulaklık çıkmıyor.

Xiaomi Mi 10T Tasarım

Cihazın tasarım detaylarına geldiğimizde ise, telefonun sağ kenarında güç ve ses butonları yer alıyor. Güç butonuna entegre bir de parmak izi okuyucusu bulunuyor. Parmak izi okuyucusunun fiziksel olması cihazın çok hızlı bir şekilde açılmasına olanak tanıyor. Bunun yanı sıra Mi 10T’nin bir de yüz tanıma sensörü bulunuyor. Bunun da oldukça hızlı bir şekilde yüzünüzü tanıdığını belirtmek gerek. Hatta karanlık ve loş ortamlarda da sıkıntı yaşamadığımı belirtmem gerek. Cihazın hem parmak izi okuyucusunun hem de yüz tanıma sensöründen çok memnun kaldım. 

Mi 10 T’nin alt tarafına baktığımızda ise, bir USB-C girişinin ve SIM kart alanının olduğunu görüyoruz. Çift SIM kart kullanabilen bu cihazda maalesef microSD kart alanı mevcut değil. Bu durumda cihazın hafıza alanının yükseltilmediğini aktarabiliriz. 128 GB dahili depolama olduğunu da ayrıca belirtelim. Cihazın alt tarafında bir hoparlör çıkışının olduğunu ve Mi 10 T’nin streo bir ses çıkışı yaptığını da aktaralım. Telefonun üst bölümündeki ahize bölümünden de ses çıkışı yapılıyor. Ses kalitesinden memnun kaldığımı ve duyduğum seslerin net, temiz ve yüksek olduğunu belirtmeliyim. Rakiplerine nazaran streo ses çıkışı yapması özellikle telefondan içerik izlemeyi ve oyun oynamayı seven kişileri memnun edecektir. 

Xiaomi Mi 10T Ekran Özellikleri

Mi 10T, 6.67 inç boyutunda IPS LCD bir panelle geliyor. Bu panel, kullanıcılara 1080×2400 piksel FHD+ çözünürlük sunuyor. 395 ppi piksel yoğunluğu ile gelen panel, 144 Hz ekran tazeleme oranını kullanıcılarına sunuyor. 2020 model amiral gemisi akıllı telefonlarda bile 60 ya da 90 Hz’lik ekran tazeleme oranlarının bulunduğunu göz önüne aldığımızda Xiaomi Mi 10T, 144 Hz’lik ekran tazeleme oranıyla sadece rakiplerini değil segmentinin üstündeki cihazları bile geride bırakmayı başarıyor.

Peki bu kadar yüksek tazeleme hızının kullanıcıya etkisi ne sorusuna geldiğimizde ise, cihazda yaptığını tüm işlemlerin çok hızlı ve net bir şekilde gerçekleştiğini fark ediyorsunuz. Uygulamalar arasında geçiş, sosyal medya platformlarındaki akışkanlık ve belki de en önemli şey olan oyunlarda bu fark çok net anlaşılıyor. Özellikle oyunseverlerin ilgisini büyük ölçüde çekecek olan telefonda, PUBG Mobile, Call of Duty Mobile gibi performans akışkanlık gerektiren oyunların keyifle oynandığını belirtmek gerek. Hatta bu hız ve akışkanlık benim PUBG ‘yi deneyimlediğim ilk anlarda alışmama zorlanmaya bile neden oldu. Telefonda 144 Hz’lik ekran tazeleme oranının dışında bir de ‘Adaptive Sync’ teknolojisi bulunuyor. Bu teknoloji paneli içeriğe göre optimize ediyor ve pil performansını artırıyor. Aynı zamanda cihazda bulunan ‘MMEC’ teknolojisi ise panele gelen görüntüdeki karelerden kopyalar alıp aralara kopya kareler ekliyor ve mevcut kaliteyi artırıyor.

Tüm bu özelliklerin yanı sıra cihazda IPS LCD ekranla geliyor olması, elbette ki AMOLED ya da OLED ekranların yokluğunu hissettiriyor. Bu noktada AMOLED ekranlardan aldığımız çerçevesiz hissin burada olmadığını ve siyah alanlarda bazen derinliğin kaybolduğu fark ediliyor. Ancak cihazda bulunan ‘Sunlight Modu 3.0’ teknolojisi, ekranın güneş ışığı altında daha net görülebilmesini sağlıyor. ‘Okuma Modu 3.0’ modu da özellikle telefondan uzun yazılar okuyan kullanıcılar için avantaj oluyor. TrueColor ve P3 renk gamını destkleyen cihaz HDR10+ desteğiyle de kontrastı artırıyor. 

Xiaomi Mi 10T Pro Performans

Tam bir fiyat/performans ürünü olarak anılan Mi 10T, fiyat olarak orta, orta-üst segmente yerleşse de cihazın hem teknik hem de donanım özellikleri tam bir amiral gemisi olduğunu ortaya koyuyor. Xiaomi cihazda, 2020 model amiral gemilerine güç veren Snapdragon 865’i kullanıyor. 7nm+ mimarisindeki bu işlemci 8 çekirdekli yapıda ve bu yapı 2.84 GHz ile 2.42 GHz hızında performans ve 1.80 GHz verimlilik çekirdeklerinden oluşuyor. GPU tarafında ise şirketin telefonda  Adreno 650 kullandığı görülüyor. Tüm bunların dışında cihazın 6 / 8 GB RAM seçenekleri mevcut. Yazının başında da belirttiğimiz gibi yükseltilemeyen hafıza alanı ise 128 GB olarak kullanıcı karşısına çıkıyor. 

5G bağlantı desteğinin de bulunduğu Mi 10 T bu bağlamda, bünyesinde yenilikçi özellikler bulunduruyor. Cihaz aynı zamanda E-SIM’i destekliyor. 

Tüm bu donanım özellikleriyle cihaz “amiral gemisi” akıllı telefonların performansını aratmıyor. Her şeyi oldukça hızlı ve performanslı bir şekilde yapıyor. Oyun, çoklu uygulama kullanımı ve verimlilik konusunda başarısını bir kez daha ortaya koyuyor Snapdragon 865. 

AnTuTu Benchmark’a sonuçlarına geldiğimizde ise, telefonun 589.000 puan alıyor. Galaxy Z Fold2 5G’den daha yüksek sonuç üretmeyi başaran Mi 10 T, gücünü bir kez daha ortaya koyuyor.

Xiaomi Mi 10T Pil Ömrü 

Mi 10T, kutusundan 5.000 mAh’lik bir batarya kapasitesiyle çıkıyor. Cihaz, hem AdaptiveSync teknolojisi hem Snapdragon 865’in verimlilik odaklı bir işlemci olması sayesinde üst seviye bir pil performansı sağlıyor.

Şirket, Mi 10 T’nin 20 saat video oynattığını, 14 saat de aralıksız oyun oynatabildiğini aktarıyor. Cihaz bu şekilde yoğun kullanımlar için ideal bir telefon oluyor. Ortalama günlük kullanımda ise cihaz 2 güne varan pil ömrü sunabiliyor. Ben yoğun bir şekilde kullandığım dönemlerde 1,5 günü rahatlıkla çıkarabildim. 

Bu büyük bataryanın getirisi olan 216 gramlık ağırlık ise, özellikle bir şeyler izlerken ya da uzun süre sosyal medyada gezinirken ağırlığını hissettiriyor. 

Cihazın ayrıca 33 W’lık hızlı şarj adaptörü de bulunuyor. Bu bağlamda 5.000 mAh batarya 1 saati çok az aşan bir sürede şarj olmasına imkan tanıyor. 

Xiaomi Mi 10T Kamera Özellikleri

Xiaomi’nin yeni akıllı telefonu Mi 10 T’nin arka tarafta bulunan üçlü kamera kurulumu ise ilgi çekmeyi başarıyor. Dikdörtgen bir şekilde yerleştirilen bu kamera kurulumunun çıkıntısı ise göze çok batıyor. Cihazı düz bir yüzeye koyduğunuzda çıkıntının ne derecede çok olduğu açık bir şekilde görülüyor. Hatta cihaza kılıf taktığınızda bile söz konusu çıkıntı giderilmiyor ve sağ tarafına bastığınızda cihaz yere sert bir şekilde vuruyor. Bu noktada kamera kurulumuna zarar gelmemesi için kullanıcıların dikkatli olması gerekiyor. 

Kamera kurulumunda ana kamera Pro modelinden farklı bir şekilde 64 MP olarak karşımıza çıkıyor. Ana kamerayı ise 13 MP ultra geniş açılı ve 5 MP makro lensler destekliyor. Ayrıca bir adet LED flaşı bulunuyor. 

Kameranın performansı, hem loş ışıklarda hem de gün ışığında güzel fotoğraflar çekmenize olanak tanıyor. Yaptığım çekimler sonucunda benden tam puan almayı başaran bu kameranın ana kamerası f/1.89 olarak kullanıcı karşısına çıkıyor. 

Pro modeli hem dijital görüntü sabitleyici (EIS) ve optik görüntü sabitleyiciyi (OIS) bir arada kullanılsa da Mi 10T’de sadece dijital görüntü sabitleyici bulunuyor. Bu noktada cihazın Pro modeliyle video performansının farklı sonuçlar verdiğini belirtmek gerek. Çekimlerde dalgalanmalar ve sarsıntılar çok kolay fark edilebildiği için, dikkat etmekte fayda var. Bunun yanı sıra cihazın ana kamerası 60 karede 4K çekim yapabiliyor. 

Telefonda pek çok fotoğraf özelliği bulunuyor

Cihazda bulunan fotoğraf özellikleri, özellikle kendi başına çekim yapan kullanıcıları memnun edecek cinste. Bu noktada Işıkla Boyama’, ‘Neon İzleri’, ‘Hareketli Kalabalık’, ‘Yıldızlı Gökyüzü’, ‘Yıldız İzleri’ ve ‘Yağlı Boya’ olmak üzere 6 farklı uzun pozlama modu bulunuyor. Bunun dışında, Yapay Zeka Gökyüzü Düzenleme 3.0 teknolojisi ise fotoğrafta, beğenilmeyen hava şartlarının değiştirilebilmesine olanak sağlıyor. Kullanıcılar, gökyüzünü yapay zeka desteği sayesinde güneşli bir hava, dolunaylı bir gökyüzü, günbatımı veya şafak vakti gibi seçimlerle değiştirebiliyor. 

Bunların yanı sıra telefonda farklı filtreler de bulunuyor. CyberPunk’, ‘Black Ice’, ‘Film’, ‘Canlı’ ve ‘Gold Vibes’ gibi fotoğraf modunu tamamen değiştiren bu modlar farklı fotoğraflar çekmenize imkan tanıyor. Cihazda bulunan Fotoğraf Klonlama özelliği ile de bir nesne farklı pozlarla tek karede yer alabiliyor. 

Video noktasında hem ön hem de arka kameranın çalıştığı çekimlerin yapılabilmesi de vlog işiyle uğraşanları sevindirecek cinste. 

Ön kameraya geldiğimizde ise, 20 MP’lik bir kameranın bulunduğunu belirtebiliriz. Bu kamerada kullanıcılar 30 karede 1080 piksel videolar kaydedebiliyor. Fotoğraf noktasında ışıksız alanlarda da güzel sonuçlar veren ön kamera portre modunda da başarı sağlıyor. Ayrıca, HDR ve yapay zeka desteği de bulunuyor. 

Bağlantı noktasına geldiğimizde ise, cihazın NFC, Bluetooth 5.1, Wi-Fi 6 gibi desteklerinin bulunması, uzun süreler kullanmayı düşünenler için oldukça ideal bir seçim haline getiriyor.

Fiyatı ve performansıyla çok konuşulan telefon Xiaomi Mi 10T inceleme:

 

Özetle inceleme yazımızda detaylarına değindiğimiz Xiaomi Mi 10T, bünyesinde barındırdığı özelliklerle tam bir fiyat/performans ürünü olarak karşımıza çıkıyor. Şu an için 5.400 TL’den bulunabilen bu telefon, tasarımı, bataryası, gücü ve teknik özellikleriyle benim 2020 yılında kullandığım ve en beğendiğim cihazların arasına üst sıralardan girmeyi başardı. Amiral gemisi özelliklerinde ancak daha uygun fiyatlı bir akıllı telefon arayan kullanıcıların bakmasını önerdiğim bir cihaz. 

İlginizi Çekebilir:

Hangi Xiaomi Telefonların MIUI 12.5 Güncellemesi Alacağı Açıklandı

Xiaomi, Mi 11’in Uygun Fiyatlı Versiyonunu Satışa Çıkaracak

Xiaomi, Türkiye’de Akıllı Telefon Üretimi Yapmaya Başlayacağını Duyurdu! 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz