Google, metni şarkıya dönüştürmeyi sağlayan yeni yapay zekâsını duyurdu. MusicLM isimli proje her kategoride müzik yaratabiliyor.
Google araştırmacıları, metni şarkıya dönüştüren yapay zekâ projesini görücüye çıkardı. MusicLM, yazılan herhangi bir türde müzik üretiyor ve müzik endüstrisinde yeni bir dalga yaratma potansiyeline de sahip. Google’ın yaptığı açıklamaya göre MusicLM, 280 bin saatlik müzik ve ses veritabanıyla eğitildi.
Metni Şarkıya Dönüştüren Google MusicLM
Google’ın yeni yapay zekâsının eğitim veritabanı, şaşırtıcı düzeyde çeşitli müzik üretmesine imkân tanıyor. MusicLM isimli model, farklı müzik türlerini ve enstrümanları birleştirebiliyor. Üstelik bilgisayarların kavraması zor olan soyut kavramlara dayalı parçalar bile oluşturabiliyor.
Google araştırmacıları tarafından yapılan açıklamaya göre MusicLM’nin birtakım sınırlamaları var. Açıklamada, “Bazı besteler garip gelebilir ve vokaller de anlaşılmaz olabilir. Müzik altyapısı oldukça iyi olsa da, insan yapımından farklı olarak tekrara düşebiliyor” ifadelerine yer verildi.
Telif Hakları Nedeniyle Henüz Kullanıcılara Açılmadı
Google MusicLM’nin oluşturduğu müzikler oldukça etkili görünüyor. Fakat model, telif hakkı endişelerinden dolayı şimdilik kullanıcıya açılmaya hazır değil. Google tarafından yapılan açıklamaya göre, yapay zekâ tarafından üretilen müziğin yaklaşık yüzde biri doğrudan eğitim şarkılarından kopyalandı.
Ancak şirket, yapay zekânın oluşturduğu yaklaşık 5500 müzik-metin çiftini herkese açık olarak yayınladı. Google MusicLM’nin örnek müziklerini merak ediyorsanız bu linke tıklayarak kolayca dinleyebilirsiniz.
Tüm bunlara ek olarak, Google’ın ChatGPT rakibi bir sohbet botu üzerinde çalıştığını biliyoruz. Alphabet’in yapay zeka firması DeepMind, Sparrow isimli yapay zekâ sohbet botunu ortaya çıkarmıştı. 2023’te özel bir beta sürecini başlatacaklarını söyleyen DeepMind, Sparrow’un hem yararlı hem güvenli olacağının altını çizdi.
Daha önce sizlerle paylaştığımız Sparrow yapay zekâ sohbet botu haberinin detaylarına göre;
Konuyla ilgili konuştuğu röportajda DeepMind CEO’su Demis Hassabis, kullanıcılara sunulan sohbet botlarının “yanlış veya uydurulmuş bilgiler” verebildiğini iddia etti. Buna karşılık olarak Sparrow’un yakında betaya açılacağını söyledi. DeepMind’ın Google ile aynı çatı şirkette olduğunu düşünürsek, Sparrow, arama devinin ChatGPT’ye cevabı olabilir.
DeepMind, kendi sohbet botunun güvenli cevaplar vereceğinin altını çiziyor. Bundan dolayı ChatGPT’ye kıyasla daha tutarlı şeyler sunacağını düşünüyoruz. Fakat yaratıcılığın ChatGPT kadar başarılı olup olmayacağını tabii ki bilmiyoruz.
Tekno Safari YouTube kanalına abone olmak için tıklayın!