ABD Ulusal Bilim Vakfı, güneş yüzeyinin “Inouye Güneş Teleskobu” tarafından çekilen en ayrıntılı fotoğrafını paylaştı. Güneş yüzeyiyle ilgili bugüne kadar ortaya koyulmamış detaylar sunan fotoğrafların, güneşle ilgili yapılan çalışmalarda yeni bir çağ başlatabileceği ve bilim adamlarına güneşi daha iyi anlamak konusunda yardımcı olabileceği bildirildi.
Güneş yüzeyinin, Amerikan Ulusal Bilim Vakfı’nın Hawaii’deki Maui adasında bulunan Haleakala Rasathanesi’ne konuşlandırdığı “Inouye Güneş Teleskobu” tarafından çekilen ilk fotoğrafları paylaşıldı. Fotoğraflar güneş yüzeyiyle ilgili daha önce hiç görülmemiş detayları ortaya koydu. Konuyla ilgili açıklama yapan bilim adamları, teleskobun güneşle ilgili yapılan çalışmalarda çığır açabileceğini ve araştırmacıları güneşi ve Dünya üzerindeki etkilerini anlayabilmek konusunda daha ileri bir noktaya taşıyabileceğini ifade etti.
Uzay iklimi olarak da bilinen güneş aktivitelerinin, Dünya’yı ciddi anlamda etkiliyor olduğu biliniyor. Güneşte meydana gelen manyetik patlamalar; hava ulaşımını etkileyebiliyor, uydu iletişiminin kesilmesine yol açabiliyor veya enerji şebekelerini çökertebiliyor. Dolayısıyla bu aktiviteleri incelemeyi mümkün kılan teleskobun, güneşe ilişkin çalışmalarda önemli bir yere sahip olabileceği tahmin ediliyor.
Güneş yüzeyindeki yapıların her biri, bir Teksas eyaleti büyüklüğünde
Teleskobun gönderdiği ilk fotoğraflar, güneş yüzeyini ayrıntılı bir şekilde gösteriyor ve güneşi çevreleyen hareketli kızgın plazmayı ortaya koyuyor. Fotoğraflarda görülen ve küçük hücrelere benzeyen yapıların her biri Teksas eyaleti büyüklüğünde ve hepsi, ısıyı güneşin içerisinden yüzeyine taşıyan şiddetli hareketlerin net bir göstergesi olarak görülüyor. Teleskopla çalışan bilim adamları, elde edilen verilerin bugün hala bilim dünyasında pek çok kişinin kafasını karıştıran konuları aydınlatabileceğini söylüyor.
Adını eski ABD senatörü Daniel Inouye’den alan teleskobun ise minik manyetik hareketleri çözümleyebilme ve ayrıştırabilme kabiliyeti, onu özel kılıyor. Şu anda, teleskobun kritik sistemlerin kesilmesine yol açabilecek güneş aktivitelerine karşı Dünya’yı uyarabilme kabiliyetinin geliştirilmesi planlanıyor. Güncel olarak teleskop, Dünya’yı 48 dakika önceden uyarabiliyor olsa da bu sürenin 48 saate kadar çıkarılabileceği tahmin ediliyor.