Hızla yükselen döviz kurları, uygun fiyatlı ve performanslı akıllı telefon modellerine yönelik talebi artırıyor. Tasarımda zarafet arayışında olan kullanıcılar, sıklıkla beğendikleri telefonda performans elde edemediğinden şikayet ediyor. Biz de hafif ve zarif tasarımıyla ön plana çıkan giriş segment ‘Oppo A73’ akıllı telefon modeli için inceleme yazısı hazırladık. Yazımızda cihazın, kullanıcılara performans sunup sunmadığına ilişkin detaylara da yer verdik.
Hızla yükselen döviz kurları, uygun fiyatlı ve performanslı akıllı telefonlara yönelik talebi artırıyor. Bununla birlikte kullanıcılar, sıklıkla tasarımda çizgisinden memnun kaldıkları cihazlarda performans elde edemediğinden yakınıyor. Çin merkezli teknoloji devi Oppo da kısa bir süre önce giriş-orta segment ‘A’ serisine eklediği giriş seviye ‘A73’ akıllı telefon modelini piyasaya sürdü. Multimedya ihtiyaçlarını karşılamasıyla ön plana çıkan cihaz, 2 bin 899 liralık bir fiyat etiketiyle raflardaki yerini aldı. Biz de ‘Oppo A73’ için detaylı bir inceleme yazısı hazırladık. İnceleme yazımızda hafif ve zarif tasarımıyla ön plana çıkan ‘Oppo A73‘ akıllı telefonun, kullanıcılara performans sunup sunmadığına ilişkin detaylara da yer verdik.
Oppo A73 Akıllı Telefon Modelinin Tasarımı
‘Oppo A73’ akıllı telefon modelinin tasarımı, kendi segmentindeki cihazlardan deri görünümlü arka gövdesiyle ayrışıyor. Ofisimize ‘Lacivert’ renk seçeneğiyle gelen cihazın, ‘Gümüş Gri’ renk seçeneği de bulunuyor. Bu seçeneğin arka gövdesinde, lazerle işlenmiş ‘Oppo’ monogramları yer alıyor. Ürün; 163 gramlık ağırlığı, 7.45 milimetrelik inceliği, köşeli tasarımı ve sofistike lacivert deri görünümlü arka gövdesiyle, kullanıcılara gerçekten oldukça şık bir tasarım sunuyor. Ürün kasasının oldukça hafif olması da dikkat çekiyor.
Kutusundan Type-C kablosu, telefon kılıfı, şarj adaptörü, SIM kart iğnesi ve kulaklıkla çıkan Oppo A73, 6.4 inç boyutunda çentikli AMOLED bir ekranla geliyor. Panel, kullanıcılara 1080×2400 piksel FHD+ çözünürlük sunuyor. Çentikli ekran oyun oynarken bir miktar görüşü sınırlandırsa da yüzde 90.7’lik ekran-gövde oranı, oldukça iyi bir izleme deneyimi bulunmasına neden oluyor. 600 nite kadar artırılabilen parlaklığıyla oldukça iyi oranda bir parlaklık sunan telefon, güneş ışığı altındaki kullanımda kullanıcıları rahatsız etmiyor.
Panel ayrıca, 408 ppi piksel yoğunluğu ve 60 Hz ekran tazeleme oranı sunuyor. Ekran altında, bir parmak izi sensörü de yer alıyor. Parmak izi sensörü, bir süre kullanıldıktan sonra ciddi bir yavaşlamaya sebep olmuyor. Gizlilik ve güvenlik, yüz tanıma teknolojisiyle de destekleniyor. Ürünün gövdesi, ‘Corning Gorilla Glass 3’ kaplama teknolojisiyle korunuyor. Söz konusu teknoloji, biraz eski nesil olsa da cihaz giriş segment bir telefon olduğu için bu durumu da normal karşılamak gerekiyor.
Telefonun sağ tarafında bir gün butonu, sol tarafında ise ses açma-kapama tuşu ve SIM kart tepsisi bulunuyor. SIM kart tepsisine; SIM kart yanında, microSD kart da yerleştirilebiliyor ve bu sayede, cihaz hafızası artırılabiliyor. Alt kısımda ise 3.5 milimetrelik bir ‘jack’ girişi, şarj için bir Type-C girişi ve bir adet mono hoparlör yer alıyor. Mono hoparlör, içerik izlerken veya oyun oynarken el ister istemez cihaz kasasını kavradığı için sesin kısıtlanmasına sebep olabiliyor.
Oppo A73 Kamera Performansı
Oppo A73, arka gövdesinde yapay zeka destekli dörtlü bir kamera kurulumuyla geliyor. Kamera modülünde; 16 MP çözünürlük ve 2.2 diyafram açıklığı bulunan ana kameraya, 2 MP’lik bir geniş açı lens ve ikişer adet 2 MP’lik bir mono lens eşlik ediyor. 2 adet mono lens, kullanım deneyimi anlamında ciddi bir fark yaratmıyor. Fakat cihazda, yakında çekilen fotoğraflarda makro gibi görünen görüntüler elde edilebiliyor. Geniş açı lens ise giriş segment bir cihaz için oldukça iyi işlev gösteriyor.
Arka kamera modülü, 30 karede 1080 piksel çözünürlüğe kadar video kaydı yapabiliyor. Dijital görüntü sabitleyicisi bulunan kamera, video kayıtlarında bir miktar atlama ve takılmalara sebep olabiliyor. Ancak cihaz 4K kaliteye kadar video kaydına izin verseydi, o zaman giriş segmentte ciddi bir fark yaratabileceğinin de altını çizmek gerekiyor. Arka kameranın yeni nesil cihazlara göre biraz yüksek kalan diyafram açıklığı da akşam çekilen fotoğrafların, kalitesiz görünmesine neden oluyor.
Ön kamera ise kullanıcılara, 16 MP çözünürlük ve 2.0 diyafram açıklığı sunuyor. Görüntü sabitleyiciyi desteklemeyen kamera, yine 30 karede 1080 piksele kadar video kaydı yapabiliyor. Fakat ön kamera, görüntü sabitleyiciyi desteklemiyor olmasına rağmen tuhaf bir biçimde daha kararlı nesne takibi yapıyor ve ön kamerayla çekilen videolarda, daha sabit görüntüler elde edilebiliyor. Bunun dışında ön kamera, iyi ışık altında oldukça güzel selfie’ler ve portreler çekebiliyor. Ancak iki kişi çekilen portrelerde, ön kamera biraz sıkıntı çıkarabiliyor ve ikinci kişiyi görüntüde yiyerek arka plan gibi algılayabiliyor.
Oppo A73 İşlemci Performansı ve Donanımı
Oppo A73, gücünü Qualcomm ‘Snapdragon 662’ işlemci modelinden alıyor. 8 çekirdeği ve 2 GHz işlemci frekansı bulunan yonga setine, ‘Adreno 610’ ekran kartı eşlik ediyor. Kutusundan ‘Android 10’ işletim sistemiyle çıkan cihaz, ‘ColorOS 7.2’ arayüzünü kullanıyor. Oppo tarafından geliştirilen arayüzde, ‘RAM’i ve hızı optimize eden araçlar bulunuyor. Bunun dışında, arayüzdeki bölünebilir ekran ve kolaylaştırıcı araçlar gibi özellikler sayesinde tek ekranda çoklu işlem yapılabiliyor.
Bu cihazda, Oppo Reno 4 Lite’daki gibi uzaktan telefon cevaplama olmasa da kapalı ekran hareketleri yer alıyor. Tüm bu özellikler, ‘ColorOS’ arayüzünü kullanıcı deneyiminde oldukça işlevsel ve kullanışlı bir hale getiriyor. Diğer yandan telefonun, 4 GB RAM kapasitesi ve 128 GB dahili depolama alanı bulunuyor. Cihazın depolama alanı, oldukça yeterli olsa da RAM kapasitesi, biraz yetersiz kalıyor.
Giriş seviye bir cihaz olması nedeniyle, 4 GB RAM normal karşılanabilecek olsa da telefon, günlük kullanımda bir miktar takılma yapıyor ve kurgu veya oyun gibi performans gerektiren işlemlerde ciddi donmalara sebep olabiliyor. Cihaz, yüksek grafiklere sahip olan ‘Asphalt 9’ oyununda da bariz takılmalar gösteriyor. Öte yandan; ‘Oppo’ cihazlarda, ‘Oyun Alanı’ diye bir seçeneğin bulunduğunun da altını çizmek gerekiyor. Bu alana oyunlar eklendiğinde cihaz, grafikleri düşürse de performansı biraz daha artırıyor.
Oppo A73 Batarya Performansı
Pil performansı noktasında ise Oppo A73, kutusundan 4015 mAh kapasitesinde bir batarya ile çıkıyor. Cihazın bataryası, 30W gücünde ‘VOOC 4.0’ hızlı şarj teknolojisini destekliyor. Marka, telefonun 56 dakikada yüzde 100 şarj olabildiğine işaret ediyor. Biz de bu durumu test edebilmek için cihazı, yüzde 0’dayken şarja taktık. Pil; 10 dakikada yüzde 24, 30 dakikada yüzde 65, 1 saatte ise yüzde 98 seviyesine geldi. Tam tamına 1 saat 9 dakikada da yüzde 100 şarj oldu. Söz konusu süre, marka iddiasını biraz geçmiş olsa da giriş segment bir cihaz için 1 saat 9 dakikalık şarj süresinin oldukça iyi olduğunu belirtmek gerekiyor.
Telefonda ayrıca, ‘Süper Güç Tasarrufu Modu’ da bulunuyor. Bu mod açıldığında, cihaz birçok işlevini yerine getirmese de temel işlevlerini yerine getirebiliyor ve şarjı, uzun bir süre dayanıyor. Bununla birlikte şarj, 1.5 güne dayanacak şekilde gidebiliyor. Daha güç gerektiren işlemlerde de şarj süresinin, 1 güne gerileyeceğinin altını çizmek gerekiyor. Fakat genel olarak 1 günü aşan kullanım süresi ve yaklaşık 1 saatlik şarj süresiyle; cihaz bataryası, kullanıcılara oldukça iyi bir performans sunuyor.
Oppo A73 kimler için uygun?
Peki Oppo A73 kimler için uygun? Özetlenecek olursa; tasarıma, bataryaya ve ön kamera performansına önem veren kullanıcılar, ‘Oppo A73’ten memnun kalabilir. Akşam ve gece çekimleri yapmayı seven, cihazıyla 4K video çekimleri yapmak isteyen ve oyun veya kurgu gibi performanslı işlemler yapan kullanıcılar ise ‘Oppo A73’ün performansından tatmin olmayabilir. Bu tip kullanıcıların, ‘Oppo’nun ‘A’ serisinden uzaklaşıp ‘Reno’ serisindeki ‘Giriş-Orta’ segment cihazlara göz atabileceğinin de altını çizelim.
‘Oppo A73’ akıllı telefon modelinin inceleme videosunu izlemek için tıklayınız.
İlginizi çekebilir:
‘Oppo A73’ Akıllı Telefon Modeli, Türkiye’de Kullanıcı Beğenisine Sunuldu
Oppo Reno 4 Lite Detaylı İnceleme – Kamera ve Oyun Performansı Nasıl?
Çift Ön Kameralı Telefon Oppo Reno 4 Lite Kutu Açılımı (Video)