Honor, bağımsız bir marka olarak ilk akıllı telefonunu piyasaya sürdü. Peki Honor 50 nasıl? Özellikleri neler? Alınır mı? Tüm detaylar Honor 50 inceleme yazımızda.
Honor bir alt marka olarak başladığı hayatına bağımsız bir marka olarak devam ediyor. Huawei’nin ABD tarafından maruz kaldığı yaptırımlar akıllı telefon pazarında Huawei’ye çok pahalıya mal oldu. Huawei tarafından alınan kararla da Honor alt markası bu yaptırımlara maruz kalmaması adına bağımsız şekilde üretimine devam edebilmesi için satıldı. İşte bu 2021 yılı başında gerçekleşen satış sonrası Honor ABD’nın yaptırımları dışında kalmış oldu.
Bu noktada Honor’dan, Huawei ürünlerinden çok farklı ürünler görmeyi beklediniz belki ama tam olarak öyle değil. Bugün teknolojik ürünlerin Ar-Ge süreci yaklaşık 2 yıl sürerken bir araba serisinin Ar-Ge süreci 10 yılı bulabiliyor. Bu sebeple Honor’un tamamen kendisinin geliştirdiği ürünleri sürmek için bir kaç yılı var.
Bu yazımızda uzaktan akrabasına benzer olsa da ciddi farklılıkları olan Honor 50 modelini inceleyeceğiz. Honor 50 daha önce Tekno Safari YouTube kanalında Honor 50 inceleme videosunun konuğu olmuştu. Honor 50 inceleme yazımızı okuduktan sonra Honor 50 inceleme videosuna göz atmak adına Tekno Safari YouTube kanalına da bakmanızı tavsiye ederiz.
Honor 50 Tasarım
Telefonun Ar-Ge süreçleri iki markanın bir olduğu zamanda gerçekleştirildiği için Honor 50 tasarım açısından Huawei esintileri taşıyor. Hatta doğrudan Nova 9 ile aynı gövdeyi paylaşıyor. Honor 50 de orta segmentte yer alan bir telefon ve tasarımı görsel açıdan daha premium duruyor. İş malzeme kalitesine geldiğinde bir amiral gemisi kadar dolgun bir hisse sahip değil. Ancak bunun sebebi cihazın fazla olmayan ağırlığı da olabilir. Zira 200 gram üzerinde telefonlara çok alıştığımız bu dönemde Honor 50 sadece 175 gram ağırlığa sahip.
Bu hafifliği sağlayan en önemli unsur ise plastik çerçeve. Ancak tabi ki plastik çerçeve parlatılmış ve metal gibi görünmesi sağlanmış olsa bile istenen materyal kalitesini sağlayamıyor. Cihazın konumu orta segment olsa dahi orta segmentin tepesine göz dikmiş olması ve performanstan ziyade kamera ve tasarım odaklı bir cihaz olması neticesinde daha iyi malzeme kalitesi beklentisi oluşuyor. Ancak yine de cihazın ön ve arkası cam olmanın yanı sıra pek çok amiral gemisinden daha agresif kavise sahip. Bu da cihazın dokunulan kısmının çoğunun cam olmasını sağlıyor ve çerçeve sebebiyle giden kalite hissi büyük ölçüde dönüyor.
Ülkemizde yeşil ve siyah renkleri satışta olan cihazın Honor Code adında oldukça sıradışı bir tasarımı da var. Bu tasarım herkese göre olmasa da dikkatimizi çektiği için değinmeden geçmek istemedik.
Honor 50 Ekran
Telefonun ekran ve tasarım konusuna odaklandığını söylemiştik. Honor 50 ekran olarak gerçekten premium hatta neredeyse amiral gemisi sınıfındaki cihazlarda bulunanlara benzer bir ekran tercih etmiş. 6.57 inç boyutuyla çok da büyük olmayan bu ekran OLED yapıda. 1080×2340 piksel çözünürlüğe yani 392 ppi piksel yoğunluğuna sahip olan ekran ayrıca 10 bit renk derinliğine sahip. Ekran gösterebildiği 1 milyar rengin yanı sıra 120Hz tazeleme hızı ile de göz zevkine hitap eden bir görüntü sunuyor.
Cihaz kuzeniyle aynı ekran özelliklerine sahip olsa da Honor 50’nin ekranı daha sıcak tonlarda gözüküyor. Bu da Nova 9’un ekranı hakkındaki en büyük şikayetlerimizden birinin nispeten düzeltildiği anlamına geliyor ya da sadece gelen iki farklı inceleme cihazı, farklı üreticilerden gelen ekranları kullanıyordu. Yine de renk dengesini biraz daha sıcak tarafa almak isteyebilirsiniz.
Honor 50 Kullanıcı Deneyimi
Magic UI Honor’un Android tabanlı arayüzü olarak karşımıza çıkıyor. Yakın zamanda Android 12 güncellemesi alan arayüz yeni özellikler kazandı. Detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. Biz test ederken Android 11 tabanlı olan Magic UI, EMUI’a benzerliği ile dikkatimizi çekmişti. Ancak bazı noktalarda Honor’un yenir bir marka olarak yeniden yapılanıyor olmasının esintileri göze çarpıyordu. Ancak bir kaç güncelleme ile ufak pürüzlerin giderilebilmesi gayet kolay.
Magic UI’ın en dikkat çekici özelliklerinden biri ise ekosistemi. Honor bilgisayarınız ve diğer Honor aksesuarlarınız, Honor telefonunuzla çok uyumlu bir şekilde çalışıyor, zahmetsizce bağlanıyor ve dosya aktarımları da kolay şekilkde halledilebiliyor. Bu da özellikle ekosistem rahatlığını yaşamak isteyen kullanıcılar için Honor’u ön plana çıkartıyor.
Honor 50 Performans
Honor 50’nin kalbinde Snapdragon 778G yonga seti yer alıyor. 778G Qualcomm’un yeni nesil telefonlar için bir orta segment çözümü. 5G desteği olan Honor 50 performans açısından gündelik kullanımlarda tatmin edici bir seviyedeyken grafik anlamında eli çok güçlü değil. Tabi ki istenilen oyunları açıp oynayabilme imkanı sunuyor ancak gücü rekabetçi oyunlarda en üst performansı bekleyenleri tatmin edebilecek seviyede değil. 8GB RAM ise gündelik ihtiyaçları çok rahat karşılayabilecek boyutta. Cihazın hafıza kartı desteği yok. Ancak elimizdeki inceleme ürününün 256GB depolama alanı hemen hemen herkes için yeterli olacaktır.
Honor 50 Kamera Performansı
Arka tarafta Huawei Nova 9’la benzer yapıdaki kamera adası içerisinde 4 adet kamera yer alıyor. Bu kameralardan parlak çember içerisinde yer alan ana kamera 108MP çözünürlüğe sahip. Diğer kameralar ise 8MP geniş açı, 2MP makro ve 2MP derinlik kameraları. Bu noktada Honor 50’nin Nova 9’un olmak istediği telefon olduğunu düşünebiliriz. Hem 5G’si var hem ana kamerası daha yüksek çözünürlüklü. Kamera örneklerine baktığımız zamansa Honor 50 kamera performansı açısından daha başarılı sonuçlar ortaya koyuyor. Ana kamerası ile çekilen fotoğraflar daha keskin ve daha detaylı. Ayrıca daha da parlak.
Ekranda yer alan 32MP çözünürlüğe sahip kamera ise benzer performans sergiliyor. Burada telefonun en öne çıkan özelliklerinden biri olan çeşitli video kaydı modlarından bahsetmek lazım. Bu modlardan en önemlisi ise 2 kamerayı aynı anda kullanabildiğiniz mod. Bu mod sayesinde vlog çekimleri yapmak oldukça kolay hale geliyor. İstenilen 2 kamera ve ekran istenilen şekilde bölünerek kullanılabiliyor. Ayrıca kayıt esnasında da bu değişiklikleri yapabilmek mümkün. Bu da Honor 50’yi tam bir vlogger telefonu haline getiriyor.
Honor 50 Batarya Performansı
66W gücünde şarj aleti ile gelen Honor 50 4300mAh kapasiteli bir bataryaya sahip. Bu noktada Honor’un Magic UI yazılımının GMS (Google Mobil Servisler) tabanlı olması sebebiyle de olabilir, Honor’un daha iyi optimizasyon yapması sebebiyle de olabilir ancak Honor 50 kuzenine bir miktar daha iyi pil ömrü sunuyor. Bu miktar fark yaratacak kadar fazla değil ancak değinmeden edemeyeceğimiz kadar da fark edilir. Honor 50 batarya performansı olarak çok fazla şey vadetmese de hızlı şarj konusunda fazla şey vadedenlerin arasında yerini alıyor.
Honor 50 alınır mı?
Ülkemizde son dönemlerde artan döviz kurları ve vergilerin de etkisiyle bu kurların akıllı telefonların fiyatlarına neredeyse iki kat zam olarak yansıması ile akıllı telefonlar hakkında konuşabilmek, oldukça zor. Özellikle “Honor 50 alınır mı?” şeklinde bir soruya kesin cevap vermek daha zor. Zira artık çokça para verdiğimiz ürünlerin çok çok daha uzun ömürlü olmasını istiyoruz. Honor 50 5G desteği olması ve ekran özellikleri bakımından uzun zamanlar kullanıcı ihtiyaçlarını karşılayabilecek seviyede. Ancak yine de işlemci performansı her kullanıcının her ihtiyacını karşılayamayabilir. İşte bu sebeple ihtiyaçları doğru belirleyerek hareket etmek gerekiyor. Honor 50 yaklaşık 9500 TL fiyatıyla akıllı telefon alınırken göz önünde bulundurulması gereken bir alternatif.
Tekno Safari YouTube kanalına abone olmak için tıklayın!
İlginizi çekebilir:
Yeni nesil araç bakımı uygulaması Rabam hizmete girdi
Avrasya Tüneli’nde yapay zekâ tabanlı sanal asistan kullanılacak