Huawei, özellikle son dönemlerde piyasaya sunduğu dizüstü bilgisayarla dikkat çekmeyi başarıyor. Şirket hem orta segment hem de amiral gemisi dizüstü bilgisayar seçeneklerini artırarak tüketicilere geniş bir yelpaze sunuyor. Huawei’nin Matebook 14 2020 adıyla piyasaya sunduğu yeni dizüstü bilgisayar modeli de hem bünyesinde barındırdığı özelliklerle hem de donanımıyla segmentinde dikkat çekmeyi başarıyor. Peki Huawei Matebook 14 2020 modeli tüketicilere neler sunuyor? Huawei Matebook 14 ‘ün özellikleri fiyatını hak ediyor mu? Gelin Huawei Matebook 14 2020 ile alakalı aklınıza takılan soruları bu inceleme yazımızla giderelim..
Huawei Matebook 14 Tasarım ve Özellikleri
Matebook 14 2020 ile karşılaştığım ilk anda cihazın ne kadar dayanıklı bir yapısı olduğunu fark ettim. Uzay Grisi rengiyle satışa sunulan dizüstü bilgisayar alüminyum alaşımlı gövdesiyle kullanıcılarda kaliteli bir izlenim oluşturuyor. Bu bağlamda sadece öğrencilerin değil ofis çalışanlarının da beğenisini toplayabilir.
15.9 milimetrelik kalınlığı ve 1.49 gram ağırlığı bulunan Huawei Matebook 14, bu bağlamda mobilite ihtiyacı duyanlara sıkıntı yaşatmadan taşınabiliyor. Daha önce deneyimlediğimiz Matebook X, Matebook X Pro, Matebook 13 ve Matebook 14D’ya nazaran daha ağır olsa da Matebook 14’te taşınabilirlik ve incelik konusunda sınıfında geri kalmıyor.
Sağ tarafında 2 adet USB 3.2 girişi bulunuyor, bu noktada veri transferi işlemleri için zaman kazandırıyor. Sol tarafta cihazın şarj olmasına olanak tanıyan Type-C girişi, kablolu kulaklık kullananları sevindirecek bir 3.5 mm jak girişi, ve bir adet HDMI girişi bulunuyor. Cihazın kutusundan Matebook X’lerde gördüğümüz dönüştürücü adaptör ise bu sebeplerden ötürü çıkmıyor. Matebook 14’ün altında ayrıca alt ve üst alanlara yerleştirilmiş iki adet tampon yer alıyor. Bu da cihazın altının çizilmesini engellediği gibi ayrıca hava akışı için de yardımcı oluyor ve bu sebepten ötürü cihaz daha iyi bir performans sergiliyor.
Huawei Matebook 14, adından da anlaşılacağı üzere 14 inç boyutunda bir ekranla kullanıcı karşısına çıkıyor. 3:2 ekran oranı bulunan cihaz bu bağlamda 16:9 ekran oranına sahip olan muadillerine göre; internette gezinmek, makale okumak ve kodlama yapmak gibi günlük işlerde yarar sağlıyor. Ancak Netflix, YouTube gibi platformlardan içerik izlerken ekran oranı gereği alt ve üst alanlarda siyah çizgiler görmeniz oldukça normal ama bu durum izleme deneyimine benim açımdan çok etki etmiyor.
Bunun yanı sıra fotoğraf ve video üreticileri için de iyi bir alternatif olabilir. 4.9 milimetre kalınlığına sahip çerçeveleri sayesinde yüzde 90 ekran/gövde oranı bulunan Matebook 14’ün ayrıca çok şık göründüğünü de belirtmek gerek. Şirket bu yüksek ekran/gövde oranına kamerayı klavyeye yerleştirerek başarıyor.
2K FullView ekran Düşük Mavi Işık Sertifikasına Sahip
2160×1440 piksel çözünürlük sunan cihazın, 185 PPI yoğunluğu bulunuyor. 300 nit parlaklığa ulaşabilen ekran ayrıca %100 RGB renk gamını da desteklediği için işi renklerle olan veya içerik üreten kişilerin ilgisini çekebilecek bir cihaz olabilir. 2K FullView ekranı bulunan dizüstü bilgisayar özellikle vaktinin çoğunu bir şeyler okumakla ve yazmakla geçiren tüketiciler için önemli olan Düşük Mavi Işık Sertifikasına da sahip. Bu sayede uzun uzun ekrandan bir şeyler okurken gözleriniz daha az yoruluyor. Çok yüksek bir parlaklığı bulunmasa da segmentinde başarılı ekran deneyimi sunduğunu belirtmek gerek.
Klavye noktasında geldiğimizde ise, klavyenin oldukça geniş bir alan kapladığını belirtebiliriz. Tam donanımlı bir Türkçe Q klavyenin tuşların yüksekliği, aralık boşluğu ve sertliğinin uzun süreler yazı yazanları yormayacağını aktarabiliriz. Benim cihazda dikkatimi çeken bir özellik ise, yerleştirilen klavye ışığı tuşu oldu. Şirket F3’e yerleştirdiği ışık ayarı ile kullanıcıların klavye ışığını kapalı, yarı açık ve tam açık şekilde istedikleri gibi ayarlamasına olanak tanıyor.
Bunun yanı sıra klavyede “7” tuşunun üzerinde bulunan “kamera” simgesine tıkladığınızda görüntülü görüşmeler için kullanılan 720p çözünürlüğünde bir kamera çıkıyor. Günümüzde gizlilik ve güvenliğin hayli önem taşıdığı düşünüldüğünde kamerayı fiziksel olarak kapatabilmek bu noktada pek çok kişiye avantaj sağlıyor. Ancak gizlilik ve güvenlik sorununu önlemesi dışında yer aldığı konum sebebiyle görüntülü görüşmelerde biraz değişik görünüldüğünü de belirtmek gerek. Eğer bilgisayarı çok yakınınızda tutup bir görüntülü görüşme gerçekleştirecekseniz açı bu noktada biraz can sıkabilir. Bu sebepten ötürü bilgisayarı biraz uzağa yerleştirmek kurtarıcı bir çözüm olacaktır.
Huawei Share etiketi Touchpad’e eklenmiş
Klavyenin sağ üst köşesine yerleştirilen güç butonuna entegre edilen parmak izi okuyucusu ise benim cihazı deneyimlediğim dönem boyunca oldukça işime yaradı. Bir akıllı telefondaki kadar hızlı açılmasına olanak tanıyan parmak izi okuyucusu pek çok kişinin beğenisini toplayacaktır. Touchpad’in ise cihazda büyük bir alan kapladığını ve hassasiyetinin başarılı olduğunu vurgulamak gerek. Bilgisayarı kullandığım dönem boyunca bana maouse kullanma gereği yaşatmaması ve oldukça pürüzsüz bir şekilde kullanıcı karşısına çıkması işlerinizi yaparken size de kolaylık sağlayacaktır.
Touchpad’e eklenen farklı parmak özellikleri de cihazı günlük kullanırken pratiklik ve hız kazanmanıza olanak tanıyacaktır. Örneğin Tuochpad’de 3 parmağınızı aşağı kaydırdığınızda ana ekrana, yukarı kaydırdığınızda ise pencereler arasında geçiş yapabiliyorsunuz. Şirket bu özelliklerin yanı sıra Huawei Share etiketini de Touchpad’e eklemiş. Uyumlu Huawei ve Honor cihazları bilgisayarınız üzerinden kontrol etmeye ve oldukça kolay bir şekilde veri transferi yapmanıza olanak tanıyan Huawei Share etiketinin Touchpad’e eklenmesi bence çok mantıklı. Bu şekilde cihazın üzerinde fazla etiket yer almıyor ve cihaz çok daha temiz gözüküyor.
Huawei Matebook 14’ün ses performansının ise başarılı olduğunu belirtmek gerek. Ancak hoparlörlerin konumlandırma alanı sebebiyle cihazı nerede kullanacağınızın önemi büyük. Oldukça yüksek ve net bir ses veren cihaz sert zeminlerde problem yaratmasa da, kucağınızda ya da yumuşak bir alanda bir içerik izlediğinizde sesler boğuklaşabiliyor. Çünkü Huawei hoparlörleri cihazın alt tarafına konumlandırmış. Bu sebepten ötürü özellikle müzik dinleyecek veya içerik izleyenlerin cihazı nerede tutacakları önem kazanıyor.
Matebook 14 2020 pil performansı
Matebook 14’te yer alan 56Wh pil ile geliyor. Şirket cihazın 10 saate kadar 1080p video izlemeye olanak tanıdığını belirtiyor. Ancak benim yoğun ofis kullanımımda – Chrome’da 6’dan fazla sekme açık, ses-parlaklık full, video izleme, uygulamalar arasında gezinme- cihaz beni 6 saat rahatlıkla götürdü. Cihazın kutusundan çıkan 65W Huawei SuperCharge adaptörü de hızlı bir şekilde cihazınızı şarj etme imkanı tanıyor. Matebook 14, 15 dakikalık şarj ile iki saatlik bir kullanım ömrü sunuyor. Bunun yanı sıra 20 dakika gibi kısa bir süre içinde pilin yüzde 30’una kadar doldurabiliyor. Kablozunun her iki ucu da Type-C olması ve bir akıllı telefon adaptöründen biraz daha büyük olan adaptörüyle şarj konusunda başarı topluyor.
Cihazda bağlantı noktasında ise, 802.11a/b/g/n/ac Wi-Fi bulunuyor. 2.4 GHz ve 5 GHz çift bant desteği de mevcut. Şirket dizüstü bilgisayarında Bluetooth 5.0 desteğini de kullanıcılarına sunuyor.
Huawei Matebook 14 donanım ve yazılım
Huawei’nin Matebook 14 dizüstü bilgisayar modeli, bünyesinde barındırdığı AMD Ryzen işlemciyle rakiplerinde sıyrılmayı başararak oldukça memnun eden bir performans sunuyor. AMD 7nm tabanlı işlemcileriyle performans ve güç gerektiren işlemler açısından muadillerine nazaran daha düşük fiyatlarla iyi performans sunuyor.
Ryzen 5 4600H yonga setinden güç alıyor
Şirket Matebook 14’te kullandığı Ryzen 5 4600H işlemcisini kullanarak kullanıcılarını memnun etmeyi başarıyor. Cihazda ayrıca AMD Radeon grafik birimi kullanılıyor. Bu sebepten ötürü yüksek fps gerektiren oyunlarda tam performans vermese de ortalama bir iş çıkardığını söyleyebiliriz. Ancak işlemcisinin gücü sebebiyle League of Legends ve Call of Duty gibi oyunları problem çıkarmadan rahatlıkla oynayabilirsiniz. Bizdeki 16 GB RAM ve 512 GB SSD bulunan versiyonlu model, çoklu uygulamalar çalıştırmayı düşünen ya da performans gerektiren işler yapmayı düşünenler için iyi bir alternatif olabilir. Cihaz Fn ve P tuşlarına basıldığında, performans moduna geçerek işlemciyi 40W’a kadar yükseltiyor. Bu özellikle toplu görüntü düzenleme ve kodlama gibi işlemlerde ekstra güç sağlıyor.
Güçlü bir işlemciyi bünyesinde barındıran Huawei Matebook 14’ün sesini ise neredeyse hiç duymadığımızı aktarabiliriz. Şirket cihazda kullandığı çift Huawei Shark fan sistemi sayesinde içerideki ısının düzgün bir şekilde dışarı atılmasını sağlıyor. Bu durum elbette ki işlemcisinin performansına da katkı sağlıyor.
Windows 10 Home yüklü geliyor
Matebook 14, Windows 10 Home ile birlikte geliyor. Şirket yüklü olarak gelen uygulamaları sınırlı tutmuş. PC Manager isimli uygulama ise cihaz için en önemli uygulama diyebiliriz. EMUI 10’u kullanan bir Honor veya Huawei cihazınız varsa, NFC teknolojisi sayesinde Huawei Share özelliğini kullanabilir ve cihazınızı rahatlıkla bilgisayarınızdan kontrol edebilirsiniz. Çoklu Ekran İş Birliği olarak anılan bu özellikle telefonunuzun ekranı kapalı olsa dahi bilgisayar ekranından kontrol edebilir, dosya açabilir ve sürükle-bırak yaparak cihazlarınız arasında dosya aktarımı sağlayabilirsiniz.
Huawei MateBook 14 2020 İnceleme (AMD Ryzen 5 4600H 16GB 512GB SSD):
İlginizi Çekebilir:
Huawei MateBook D14 İnceleme ve Oyun Testi Videosu Yayında!
Huawei ‘P50’ Ailesinin İşlemci ve Ekran Özellikleri Sızdırıldı!
Teknoloji Haber Bülteni DigiToll: