2019 Temmuz ayında zam gelen IMEI kayıt ücreti yılbaşında bir zam daha gördü. Temmuz ayında 618 TL’den 1500 TL’ye çıkan IMEI kayıt ücreti yılbaşında aldığı zamla 1838 TL oldu.
Yurt dışından alınan telefonların, Türkiye’de kullanılabilmesi için ödenmesi gereken imei kayıt ücreti zamlandı. Resmi Gazete’de yayınlanan kanuna göre 2020 IMEI kayıt ücretine yüzde 22,58 zam yapıldı.
Vergi Usul Kanunu’na göre her yılbaşında bazı vergiler Yeniden Değerleme Oranı dikkate alınarak zamlanıyor. Yeniden değerleme oranı, TÜİK’in üretici fiyat endeksine göre yüzde 22,58 olarak açıklandı.
Bu doğrultuda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oranlarda özel bir değişiklik yapmaması durumunda 2020 Ocak ayı ile birlikte IMEI kayıt ücretine yüzde 22,58 oranında zam yapılacak. Pasaporta IMEI kaydetme ücreti 1838 TL olacak. Yeniden Değerleme Oranı kapsamına giren vergiler, bu ayın sonunda Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından Resmi Gazete’de yayınlanarak resmileşecek.
IMEI kayıt ücreti ne kadar?
2020’de yürürlüğe giren yeni zamlarla birlikte imei kayıt ücreti 1338 TL oldu. IMEI kayıt ücreti Kasım 2018’de 170,70 liradan 500 liraya, Haziran 2019’da da 618 TL’ye çıkarılmıştı. Çok kısa bir süre sonra tekrar zamlanan ücret, Temmuz 2019’da ise 1500 TL’ye çıkarılmıştı.
Telefon için ek bandrol ücreti ne kadar?
İmei kayıt ücretine ek olarak 2020’de yürürlüğe giren yeni bir kanun, Türkiye’ye yurtdışından telefon getirilmesini biraz daha zorlaştırdı. Yapılan ve yürürlüğe giren düzenlemeye göre ticari olmaksızın yurt dışından getirilen cep telefonlarından 20 euro bandrol ücreti alınacak. Bu yeni vergi, yurtdışından getirilen telefonlara imei kayıt ücretine ek olarak yaklaşık 130- 140 türk lirası ek maliyet oluşacağı anlamına geliyor.
Ek Bandrol ücreti haberi için tıklayınız.
Kullanıcılar Resmi Gazete’de yayınlanan bu düzenlemeyle birlikte yurtdışından bir telefon getirdiklerinde kullanmaya başlayabilmek için 1980 Türk Lirası ödeme yapacak. Oluşan bu ek maliyetler, yurtdışından alınacak bir telefonun fiyatını Türkiye’de hali hazırda satılan telefon fiyatlarına oldukça yaklaştıracak. Bir ucuzluk söz konusu olsa da Vergi Dairesine gidip gelmek, gerekli ödemeleri yapmak ve resmi prosedürü uygulamak birçok kullanıcı için şimdiden caydırıcı olacak gibi duruyor.
Yapılan bu düzenlemelerin gerek ekonomiye ek kaynak yaratmak, gerekse Türkiye’ye vergi ödenmeden yurtdışından alınan cihazların Türkiye’de kullanımının önüne geçmek amacıyla getirildiğini söylemek yanlış olmaz.
Teknoloji haber bülteni için tıklayınız.