Bu içeriği değerlendirin.
Okuma Süresi
2 dakika

Meta’nın bilimsel çalışmaları hızlandırmak ve arttırmak için geliştirdiği Galactica isimli yapay zekâsının demo süreci kısa sürdü. Yapay zekâya, anlamlı görülen fakat anlamsız olan yazıları ve ırkçı görüşleri nedeniyle son verildi.

Geçtiğimiz salı günü Meta, Galactica isimli yapay zekâsının bir demosunu yayınlamıştı. Yapay zekânın ‘bilimsel bilgiyi depolamak, birleştirmek ve değerlendirebilmek’ amacıyla geliştirilmiş bir büyük dil modelini kullandığı belirtilmişti. Ancak görünüşe göre söz konusu yapay zekâ pek de hazır değil gibi duruyor.

Yapay zekânın demo sürümünü deneyen kullanıcılar, mantıklı gibi görünse de hiçbir anlamı olmayan, anlamsız cümleler kurduğunu belirtti. Aynı zamanda yapay zekânın ırkçı olabildiği yönünde de etik açıdan eleştiriler geldi. Daha sonra Meta, yapay zekânın demo erişimini sonlandırdı.

Yapay Zekânın Sorunu Ne?

LLM adı verilen büyük dil modellerine aslında pek de yabancı değiliz. OpenAI’ın GpT-3 gibi yapay zekâları verimli çalışıyor gibi gözükür ve öğrenciler ödevlerini yapmakta kullandığı bir araç olarak da görülüyor. Bu modeller milyonlarca metni okuyup sözcüklerin arasındaki bağı istatiksel olarak ortaya çıkarıp sonrasında yeni metinler oluşturuyor. Örnek olarak, yapay zekâ size bir hamburger tarifi verecekse yazdığı sos, köfte, ekmek ve diğer malzemeler değişiyor olsa da tarifte mutlaka sos, köfte ve ekmek bulunuyor.

Meta’nın Galactica adlı yapay zekâsı, içeriğinde 48 milyondan fazla makale, ders kitabı ve ders notu, bilimsel site içeriği, ansiklopedi bulunduruyor. Meta’ya göre yapay zekayı beslemede kullanılan yüksek kaliteli içeriğin yüksek kaliteli çıktı vermesi bekleniyor.

Hedeflenenden Farklı Olarak Bilimsel Değeri Olmayan Metinler Ortaya Çıktı

Yapılan denemelerin sonucu, hiç beklenildiği gibi olmadı. Yapay zekâ, taraflı ve otoriter bir tona sahip olsa da gerçek anlamda bilimsel değer içermeyen metinler yazıyor. Aynı zamanda gerçek olmayan yazarlara ve makalelere ait atıflar da ciddi sorun oluşturuyor.

Hamburger örneğinden devam edersek yapay zekâ, bize tarif verdiğinde ekmek olarak pasta tabanı, sos olarak enginar püresi, köfte olarak gergedan kıymasından yapılmış köfte içeren bir tarif veriyor. Bu tarifi de doğru hamburger böyle yapılırmış gibi bir tonlamayla aktarıyor. Referansları ise yarı gerçek, yarı uydurma olarak seçiyor.

Tekno Safari YouTube kanalına abone olmak için tıklayın!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz