Okuma Süresi
3 dakika

Bu yıl 18 Mart’ta kutlanacak olan Dijital Temizlik Günü, dijital atıklar ve bunların çevre üzerindeki etkileri konusunda farkındalık yaratmayı ve bireyleri, işletmeleri ve hatta devlet kurumlarını dijital ayak izlerini temizlemek için üzerlerine düşeni yapmaya teşvik etmeyi amaçlıyor. 

Dijital Temizlik Günü Yaklaşıyor!

Dijital Temizlik Günü sitesinde, internet kullanımının küresel karbon emisyonlarının %3.7’sini oluşturduğu, bunun da dünyadaki tüm hava trafiğine eşdeğer olduğu belirtiliyor. Bu dijital kirlilik küresel ısınma ve iklim değişikliğine de neden oluyor. Ayrıca, dünyanın katlanarak artan ve dijital atıkları da içeren veri artışını depolamak, yönetmek, kullanmak ve korumak için kişisel cihazların ve veri merkezlerinin sayısı arttıkça, bunların çalışması için daha fazla enerji gerektiğinden enerji maliyetleri katlanarak büyümeye devam ediyor.

Datadobi CTO’su Carl D’Halluin ve Laminar CEO’su ve kurucu ortağı Amit Shaked, dijital alışkanlıklarımız konusunda dikkatli olmanın ve dijital israfı azaltmak için adımlar atmanın neden önemli olduğu hakkında şunları söyledi; “Dijital Temizlik Günü, bireyleri ve kuruluşları dijital yaşamlarını toparlamaya ve düzenlemeye teşvik eden bir girişim. İnsanlar bilgisayarları, veri depolama alanları, akıllı telefonları ve tabletleri dahil olmak üzere dijital cihazlarını temizlemeye teşvik ediliyor. Bu, gereksiz dosyaların silinmesini, klasörlerin ve e-postaların düzenlenmesini ve/veya kullanılmayan uygulamaların, kullanılmayan bulut hizmeti aboneliklerinin ve kullanılmayan kullanıcı hesaplarının kaldırılmasından oluşuyor. Günün amacı, daha iyi dijital hijyen alışkanlıklarını teşvik ederek; bireylerin ve kuruluşların dijital yaşamlarında daha verimli, üretken ve güvenli olmalarına yardımcı olmak. Elbette yakın zamana kadar, işletmeler için dijital temizlik yapmak söylemekten çok daha kolaydı.

Analist tahminlerine göre, tüm verilerin %80-90’ı yapılandırılmamış durumda. Buna gereksiz veri kopyaları, güncelliğini yitirmiş veriler, artık kurumda çalışmayan çalışanlara ait veriler ve süresi dolmuş veri yedekleri ve arşivleri dahil ancak sadece bunlarla sınırlı da değil. Böylesine muazzam bir görevin üstesinden gelmek için kullanıcılar, ister şirket içinde ister bulutta, dosya ve nesne verileri de dahil olmak üzere her tür yapılandırılmamış veri kümesini işleyebilen ve satıcıdan bağımsız bir veri yönetimi çözümü aramalıdır. Verilerinizi değerlendirebilmeli, düzenleyebilmeli ve bunlara göre hareket edebilmelidir. Yani, veri boyutu, oluşturulma tarihi, biçimi, türü, karmaşıklığı ve erişim sıklığı gibi metriklerin yanı sıra kuruluşunuz için önemli olan diğer benzersiz faktörleri de değerlendirebilmeli ve analiz edebilmelidir. Ardından, kullanıcının verileri söz konusu kuruluş için en anlamlı olan bir şemada düzenlemesini sağlamalıdır. Ve bulmacanın son parçası… Çözüm, kullanıcının harekete geçmesini sağlamalıdır. Yani, kullanıcının birkaç tuşa tıklayarak verileri taşımasını, taşımasını, çoğaltmasını, senkronize etmesini veya silmesini sağlamalıdır.

Artık doğru çözümle dijital temizlik ‘söylenenden daha kolay’ yapılabildiğine göre, kuruluşlar optimize edilmiş depolama kullanımı, kolaylaştırılmış veri yönetimi, veri ihlalleri ve uyumsuzluk riskinin azaltılması ve daha iyi veri erişilebilirliği sayesinde artan verimlilik gibi sayısız avantajdan yararlanabilir. Dahası, dijital temizlik önemli veri içgörülerinin değerini ortaya çıkararak işle ilgili karar alma süreçlerinin ve inovasyon fırsatlarının gelişmesini sağlayabilir.”

Laminar’ın kurucu ortağı ve CEO’su Amit Shaked ise şu sözleri söylüyor; “Dijital Temizlik Günü’nün ana misyonu kuruluşların karbon ayak izini azaltmalarına yardımcı olmak olsa da, BT, veri yönetimi ve veri güvenliği ekiplerinin buluttaki tüm hassas verilerini takip etmeye başlamaları için de önemli bir hatırlatma işlevi görüyor. Veri güvenliği ekipleri genellikle bulutta bulunan hassas verilerin konumu, hacmi ve türleri hakkında bilgi sahibi değildir. Bilinmeyen veriler yalnızca aşırı maliyetlere ve dijital israfa yol açmakla kalmaz, aynı zamanda önemli risklere de neden olabilir.

Buluta hızlı geçiş ve verilerin demokratikleştirilmesine doğru ilerleme, kuruluşların özellikle kovalarda veya blob depolamada veri depolarını hızla açmalarını sağladı. Ancak ne yazık ki pek çok şirket hassas verilerinin nerede bulunduğuna dair tam bir görünürlüğe sahip değil. Bu bilinmeyen veya “gölge” veriler giderek artıyor ve veri güvenliği uzmanlarının %82’si için en önemli endişe kaynağı. Gölge verilere örnek olarak test ortamlarındaki veritabanı kopyaları, analitik işlem hatları, artık kullanılmayan yedeklemeler, listelenmemiş gömülü veritabanları ve daha fazlası verilebilir.

Karbon ayak izini ve genel saldırı yüzeyini azaltmaya yardımcı olmak için, kuruluşlar verilerinin tam olarak gözlemlenebilirliği ile başlamalıdır. Yeni çevik ve buluta özgü araçlarla, işletmeler artık gereksiz verileri temizlemek ve günümüzün hızlı tempolu bulut ortamına ayak uydurmak için ihtiyaç duydukları çözümlere sahipler.”

Tekno Safari YouTube kanalına abone olmak için tıklayın!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz