Kahramanmaraş merkezli depremin ardından hala daha yaralar sarılmaya devam ederken İTÜ Çekirdek bünyesinde faaliyet gösteren 25 yenilikçi girişim bu felakete karşı teknoloji sunarak destek oluyor.
Ülkemizin belki de yaşadığı en geniş kapsamlı felaketlerden birisi olan Kahramanmaraş depreminde kaybettiğimiz insanlarımızın hala yasını tutuyoruz. Diğer yandan, depremden etkilenen milyonlarca kişinin yaralarını sarmak için tüm ülke kenetlenmiş durumda. Afetin yıkıcı etkisini en kısa sürede iyileştirmek için çalışan yerlerden birisi de İTÜ ARI Teknokent. Burada Kuluçka Merkezi İTÜ Çekirdek bünyesinde faaliyet gösteren girişimler 25 teknolojik uygulamayı devreye aldı. İşte detaylar!
Deprem Bölgelerinde 11 Teknokent
Türkiye’de güncel olarak toplam 97 Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nin yer aldığını ifade eden İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Attila Dikbaş, teknokentlerle ilgili şu bilgileri aktardı: “Üniversitelerin, araştırma kurumlarının ve sanayi kuruluşlarının aynı ortam içerisinde araştırma, geliştirme ve inovasyon çalışmalarını sürdürdükleri teknokentler, ülkemizdeki ekonominin teknolojiye dayalı milli kalkınma seferberliğiyle büyümesinde kilit rol oynuyor. Depremden etkilenen bölgelerde yer alan illerimizde de şu an için 11 teknokent bulunmakta. Kendileriyle her an mevcut duruma ilişkin gerekli temaslarda bulunup süreç hakkında bilgi alıyoruz. İTÜ ARI Teknokent ve girişimlerimizle birlikte bölgeye yönelik proje ve uygulamalarımıza önümüzdeki süreçte de devam edeceğiz. Ayrıca İstanbul’daki deprem zone’larına, yapı türüne, strüktür ve temel projelerine göre sismik izolatör projesi ve mevzuat önerisi çalışmaları için bir proje hazırlanmakta.”
İTÜ Çekirdek Girişimlerinin Bazı Deprem Çözümleri
İTÜ Çekirdek Girişimleri 25 ayrı teknolojik uygulamayı devreye almış durumda. Deprem bölgelerindeki iyileşmenin hızlanmasına odaklı bu uygulamalardan bazıları şu şekilde:
Assistbox: İTÜ Çekirdek girişimi Assistbox, online iletişim ve uzaktan destek platformu olarak kullanılıyor. Depremin ardından iletişim ve destek platformunu ücretsiz kullanıma açarak, hasar ihbarlarının en kısa sürede incelenmesi ve sigorta hasar eksperlerinin güvenli bir şekilde ekspertiz yapabilmesini sağlamıştır.
Classest: Uzman öğretmenlerle özel derslerin verildiği ve öğrenciye uygun öğretmen eşleştirme olanağı sağlayan online eğitim platformudur. Deprem sonrası, depremden etkilenen LGS ve YKS hazırlık dönemindeki 100 öğrenciye, başvuruları doğrultusunda ücretsiz eğitim desteği vermiştir.
From your eyes: İnsan ve yapay zeka iş birliğiyle görme engellilere açıklamalar sunan bir mobil uygulamadır. Uygulama toplanma noktaları, yardım noktaları ve bunun gibi birçok kritik konuda görme engelli depremzedelere katkı sundu.
Kanka Host: Paylaşım ekonomisine hizmet eden insanların evlerini paylaşmaları için iletişim kuruyor. Deprem sonrası, kalacak yere ihtiyacı olan 560 kişi ile evini paylaşmak isteyenler uygulama üzerinden bir araya gelmiş durumda.
Steto: Psikoloji uzmanları ile danışanların online olarak görüşmesini sağlayan bir platformdur. Deprem sonrası, depremden etkilenen 95 kişiye online ücretsiz psikolojik destek sağlamıştır.