Bu içeriği değerlendirin.
Okuma Süresi
2 dakika

‘Twitch’ ve ‘Facebook Gaming’ gibi canlı görüntü akışı platformlarının 2019’un dördüncü çeyreğindeki izlenme saatleriyle ilgili yeni bir rapor yayınladı. Rapor sonrası ortaya çıkan tabloya göre, bu platformlar geçen yıl önceki yıla kıyasla yüzde 12 oranında bir büyüme yaşadı.  

Kısa bir süre önce Twitch’in kullanıcı sayısı artışıyla ciddi bir ivme yakalaması ve yükselişe geçmesi ardından pek çok sosyal medya devi, Twitch’deki potansiyel kullanıcı sayısına erişebilmek adına oyun tutkunlarına yönelik bir platformun hazırlığına girişti ve bu konuda bazı yatırımlar yaptı. Facebook ise “Facebook Gaming” girişimiyle beraber bu furyaya katılan şirketler arasında başı çekti. Kısa bir süre önce de bu tip canlı görüntü akışı platformlarının 2019’un dördüncü çeyreğindeki izlenme oranlarıyla ilgili “StreamElements” ve “Arsenal.gg” tarafından yeni bir rapor yayınlandı ve böylece platformların 2019’daki büyüme oranları ortaya çıkmış oldu.  

İzlenme saatleriyle ilgili yayınlanan rapora göre, geçen yıl canlı yayın akışı platformlarına ilişkin endüstri yüzde 12’lik bir büyüme yaşadı ve ortaya çıkışından bu yana en büyük popülaritesini 2019 yılında yakalamış oldu. Büyümenin önemli bir kısmını “Facebook Gaming” platformunun oluşturması pek çok kişinin dikkatini çekti. Facebook’un önemli bir rakip olarak girdiği alandaki oranlarına göre, “Facebook Gaming” izlenme saati oranlarını yüzde 210 artırdı. Yayıncı sayısında ise yüzde 6’lık bir artış yaşayan sosyal medya devinin, yayında olunan saat başına düşen ortalama izleyici sayısında da yüzde 78 oranında bir artış gözlemlendi. 

Twitch, oyun dışı kategorilerde önemli bir yükseliş yakaladı

Twitch’in pazar payı belli bir oranda düşüş gösterirken platform, bu defa oyun dışı kategorilerinde önemli bir yükseliş yakaladı. Bu kategoriler şu anda halihazırda, Twitch’de yayınlanan içeriklerin yüzde 11’ine karşılık geliyor. Bu da platformun oyun dışı kategorilerde, Aralık 2018’den bu yana yüzde 3’lük bir yükseliş yaşadığı anlamına geliyor. “Just Chatting” isimli sohbet kategorisinin Aralık ayında site için bir ilk teşkil edecek şekilde en popüler kategori haline gelmesi ise Twitch’deki kitle için platformun, video oyunlarından daha fazlası anlamına geldiğine işaret ediyor. 

Açıklanan rakamların ardından, tüm büyük canlı akış platformlarının 2019’da önceki yıllara oranla bir yükseliş yaşadığı ve artık daha fazla insanın bu platformlara ilgi gösteriyor olduğu da ortaya çıkmış oldu. Canlı görüntü akışı platformlarının bu yükselişi sürdürüp bir gün “ana akım” platformlara dönüşüp dönüşemeyeceği ise hala merak konusu.