james webb uzay teleskobu
Bu içeriği değerlendirin.
Okuma Süresi
1 dakika

Uzun süredir fırlatılışı ertelenen James Webb Uzay Teleskobu nihayet bugün uzaya fırlatıldı. Fırlatma  ve teleskobun önemi ile detaylar haberimizde.

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), James Webb Uzay Teleskobu’nu bugün uzaya fırlattı. Fırlatılışı Mart 2021’den bu yana defalarca ertelenen teleskobun, bu ay içerisinde uzaya gönderilmesi için hazırlıklar hızlandırılmıştı.

Daha önce teleskobu rokete bağlayan iletişim kablolarında tespit edilen bir arıza nedeniyle iki gün erteleme yapılmıştı. Sonrasında arızanın tamiri için fırlatma rampasında teleskoba kelepçe takılması gerekliliği ortaya çıkmasında ötürü dört günlük ilave bir gecikme daha yaşanmıştı.

NASA yetkilileri hafta için son durumla ilgili bilgi vererek roket ve teleskobun iyi durumda olduğunu belirtmişti.

Teleskop, Türkiye saati ile 15.20’de fırlatıldı.

Hubble Teleskobu’nun yerini alacak

hubble uzay teleskobunun yerini alacak

James Webb Teleskobu, NASA’nın Avrupa ve Kanada uzay ajanslarıyla ortaklaşa yürüttüğü proje ile 10 milyar dolara geliştirildi. James Webb Teleskobu’nun kullanıma alınması ile 1990’dan bu yana Dünya’nın yörüngesinde olan Hubble Uzay Teleskobu’nun emekliye ayrılması planlanıyor. Böylece James Webb Teleskobu Hubble Uzay Teleskobu’nun yerini alacak.

İleri optik donanımlara sahip kızılötesi teleskop, evrenin yaklaşık 13,7 milyar yıl önce oluşumuna sebep olan “Büyük Patlama”dan (Big Bang) 200 milyon yıl sonraki halini inceleyebilecek. Teleskop Güney Amerika’nın kuzeydoğu kıyısındaki Fransız Guyanası’ndan Ariane roketi ile fırlatıldı.

Teleskobun fırlatılması için başlangıçta 2019 yılı öngörülmüştü. Ancak saptanan bazı hatalar nedeniyle fırlatılış 2021’e ertelenmişti.

Tekno Safari YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

İlginizi Çekebilir:

Fidye yazılım çözümü SafeHouse – KOBİ’lere büyük kolaylık

PS Plus Ocak 2022 ücretsiz oyunları sızdırıldı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz