James Webb uzay teleskobu bugüne kadar görüntülenmiş en uzak galaksiden sonra ilk süpernova keşfini gerçekleştirmiş olabilir! Detaylar yazımızda.
Henüz çok küçük bir kısmını bile keşfetme imkanı bulamadığımız uzay, bilinmeyen yönleriyle birçok gizemi bünyesinde barındırıyor. Uzayın mevcut teknolojilerle asla ulaşılamayacak noktaları, herkes tarafından merak ediliyor.
Uzayın uzak noktalarındaki keşifler, şimdilik yalnızca uzay teleskopları aracılığıyla gerçekleştirilebiliyor. Bu nedenle uzaydaki gözümüz olan James Webb uzay teleskobu, çektiği fotoğraflarla uzayın bilinmeyenlerine ışık tutmaya devam ediyor.
James Webb Uzay Teleskobu Büyük Bir Keşfe İmza Atmış Olabilir!
Süpernovalar, dev yıldızlar ömürlerinin sonuna geldiğinde ortaya çıkıyor. Milyarlarca yıl sonra gezegenimizi canlı kılan Güneş’in de başına geleceği gibi, yakıtı biten yıldızın bünyesinde bulunan materyal, büyük bir patlamaya neden oluyor ve yıldızın parçaları uzayın derinliklerine savrulup kayboluyor.
Bilim insanları, James Webb uzay teleskobunun, NIRCam adı verilen ekipmanını kullanarak bir süpernovayı görüntülediğini düşünüyor. James Webb’den önce Hubble uzay teleskobunun topladığı verilerde parlak bir obje olarak görülen yapının yakın zamanda patlamış bir yıldız olabileceği düşünülüyor.
Bilim İnsanları Kesin Konuşmak İçin Daha Çok Verinin İncelenmesi Gerektiğini Söylüyor!
Geçtiğimiz dönemde, bugüne kadar görüntülenen en uzak galaksiyi bizlerle buluşturan James Webb Uzay Teleskobu, SDSS.J141930.11+5251593 galaksisinde büyük bir parlama kaydetmeyi başardı. Teleskop bu galaksiyi 5 gün arayla iki defa gözlemledi ve ikinci gözlemde parlamanın çok daha düşük seviyede olduğu görüldü. Bölgedeki parlamanın zamanla sönmeye başlaması, bilim insanlarına bunun bir süpernova olabileceğini düşündürdü. Araştırmacılardan Mike Engesser, şimdilik kesin konuşmak için daha fazla veriyi incelemeleri gerektiğini ancak ellerindeki veriye göre konuşmaları halinde bu yapının çok ciddi bir süpernova adayı olduğunu belirtti.
Devasa bir kozmik havai fişek gösterisini andıran süpernovalar, seyrek olarak ve çok kısa sürede gerçekleşiyor. Bu nedenle bir süpernova gözlemleyebilmek için doğru zamanda doğru noktaya bakmak gerekiyor. Bu nedenle görünüş itibarıyla bir süpernovayı andıran parlamanın, başka bir kozmik olay olma ihtimali de göz önünde bulunduruluyor. Araştırmacılar gelen tüm veriyi değerlendirmek için çalışmalar yapıyor.
Tekno Safari YouTube kanalına abone olmak için tıklayın!