Koronavirüsün üniversite öğrencileri üstündeki etkileri
Bu içeriği değerlendirin.
Okuma Süresi
2 dakika

Koranavirüsün üniversite öğrencileri üstündeki etkileri araştırılmaya devam ediyor. Bu süreç içerisinde öğrencilerin geri dönüşleri ve bölgelere göre ev interneti kullanımı değişkenlik gösterirken öğrencilerden alınan cevaplar oldukça ilgi çekti. Bu yazımızda yurtdışında eğitim gören öğrencilerin anketlere verdiği cevapları ve pandemi boyunca hangi uygulamaların hayata geçirilmesinin zorlayıcı olduğuna bakacağız.

İnternet erişimi – Koronavirüsün üniversite öğrencileri üstündeki etkileri

Dünya genelinde bir çok üniversite COVID-19 pandemisi ilanından sonra çevrimiçi eğitime geçiş yapmaya karar verdi. Derslerini video konferans veya dijital materyaller aracılığı ile sürdüren akademisyenler, öğrencilerin kaynaklara ulaşılmasını, ödevlerin iletilmesini ve sınavların gerçekleştirilmesini internet bağlantısı üzerinden sağladı.

Konu ile ilgili IESALC paylaştığı verilerle, her öğrencinin internet bağlantısının var olduğunu düşünmenin hatalı olacağını bu durumun risk yaratacağını açıklamıştı. Bölgelere göre evde internet hizmetine sahip olma araştırmasına (ITU) göre dünyadaki en yüksek oran Kuzey Amerika kıtasında görüldü. Bu kıtayı takip eden bölge ise %86 oranı Avrupa oldu.

Anadolu Ajansı’nın 2019 yılı verilerine baktığımızda ise Türkiye’de ev interneti kullanıcısı oranın %88 olarak belirtildiğini görüyoruz. Ülkemizin yüksek oranlarda ev interneti hizmeti kullanıcısına sahip olmasının avantajı bulunurken, mobil uyumluluk sorunları bazı noktalarda öğrencilere sıkıntı yaşattı. Uygulamaları eğitimlerin, flaş dosyalarının ve dijital materyallerin dosya uzantılarının bazı cihazlarda desteklenmemesi bazı alanda öğrencilerin eğitimde aksaklık yaşamasına neden oldu.

Gıda ve sağlık alanında yaşadığı sorunlar ile standart gereksinimlerin gerisinde kalan Afrika kıtası internet hizmetinde de geride kaldı. %17 oranı ile oldukça düşük oranda ev interneti kullanıcısına sahip kıtada, çevrimiçi eğitimde büyük sıkıntılar yaşandı.

COVID-19 pandemisinin öğrencilerin gelecek planları üzerinde de önemli değişiklikler yarattığı gözlemleniyor. educations.com tarafından yapılan anketlere göre; öğrencilerin mezun olacağı yıllarda bölünme yaşandı. Ankete katılan öğrencilerin yaklaşık %60’lık bölümü önümüzdeki iki yıl içerisinde mezun olmayı hedeflerken, %20’lik kısmı 2023 yılında diploma alacağını düşünüyor. Salgın nedeni ile eğitimde aksaklıkların yaşanacağı ve herhangi bir tahmin yapamayacağını “Bilmiyorum” seçeneğini işaretleyen öğrenciler ise %2.8 oranında.

Öğrencilerin yarısından çoğu kampüse dönüşü düşünüyor

Yurtdışında eğitimini devam ettiren öğrencilere yönelik yapılan araştırma sonuçlarına göre, öğrencilerin %54.8’inin yeni eğitim döneminde kampüse geri dönmesinin kendisini düşündürdüğünü belirtti. %24.6 oranında önemli bir kısım ise bu soruya “Bilmiyorum” seçeneğini işaretleyerek, bir anlamda ruh halinin durumunu yansıttı.

Ankete katılan öğrenci topluluğunun %51.1’inin Avrupa kıtasında eğitimini sürdürdüğü belirtilirken, farklı bölgelerden öğrencilerin olmasına rağmen benzer yanıtların geldiği açıklandı. Üniversite öğrencilerinin yalnızca %5.4’ü ise mevcut eğitimini sonlandırmak istediğini söyledi.

Bu verilerin yanı sıra Harvard Üniversitesi ise, çevrimiçi eğitimde yaşanılacak bazı durumlarda katılımcıların uygulamaları değerlendirmesini istedi. “Öğrencilerin akademik öğrenmelerinin sağlanması” ‘nı “kritik” seviyesi ile ölçen üniversite raporunda ilginç sonuçlara rastlandı. Verilen yanıtların %56’sı öğrencilerin akademik öğrenmelerinin sağlanmasının çok kritik olduğu yönündeydi. Katılımcıların %62 ise bu uygulamanın sağlanmasının çok zorlayıcı olacağını belirtti.

Kaynaklar: GUILD , IESALC UNESCO, Anadolu Ajansı , educations.com , Harvard Üniversitesi

Turbo Sevgiliniz Oldu mu? 250 Bin Dolara Uzaya Gidiyoruz – DigiToll #21

İlginizi çekebilir:

Merakla Beklenen Telefon – Redmi Note 9 Pro Kutu Açılımı

PUBG Mobile Nasıl Daha İyi Oynanır? PUBG Mobile Tüyoları

iOS 14 Beta ve WWDC 2020’deki Yenilikler – Pazar Sohbeti #12

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz