Ülkemizde madencilerin çalışma koşulları ve güvenliği oldukça tartışmalı. Ancak teknolojiyle birlikte madencilerin daha sağlıklı ve güvenli ortamlarda çalışmaları için yeni sistemler de geliştirilmeye devam ediyor. Bunlardan biri de Wipelot sistemi.
Endüstri 4.0’ın temelini oluşturan endüstriyel IoT sektöründe çalışmalarını sürdüren Okyanus Teknoloji’nin geliştirdiği Wipelot, Türkiye’nin ilk kablosuz konum tabanlı çalışan güvenliği sistemine sahip. Bu sayede kilometrelerce karelik büyüklükteki maden ocaklarında güvenle çalışabilme olanağı sunabiliyor.
Wipelot; çalışma ortamının uygunluğunu, çalışanların konumunu, araçları, ekipmanları ve demirbaşların yerleri de dahil olmak üzere pek çok farklı unsuru takip edebiliyor. Takip ettiği veriler sayesinde hangisinin ne kadar kullanılır durumda olduğunu tespit edebildiği için madenlerde her türlü süreci kontrol altına almaya yarıyor.
Okyanus Teknoloji CEO’su Rifat Ok, Wipelot’un maden ortamlarında riskli durumların oluşmasını engellemeye de destek olduğunu belirtirken, ayrıca bu sistemin anlık değerlere göre de gerekli durumlarda uyarı verdiğinden bahsetti. Ok sözlerine, ihtiyaç halinde çalışanların da cihaz üzerindeki SOS düğmesine basarak yardım isteyebildiğini de ekledi.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) istatistiklerine göre Türkiye’de her yıl yaklaşık 70 binin üzerinde iş kazası meydana geliyor. Riskli sektörler arasında madencilik de yer alıyor. 4 Aralık Dünya Madenciler Günü kapsamında madenlerde çalışma ortamının ve çalışanların konumunun anlık olarak takip edilmesinin kritik düzeyde önem taşıdığına dikkat çeken Okyanus Teknoloji CEO’su Rifat Ok, bu sayede çalışanların ne kadar süre hareketsiz kaldığını ya da ortamda ani bir değişim gerçekleştiğini algılayarak acil müdahalede bulunmanın mümkün olduğunu vurguladı.
Wipelot ile, madenlerdeki iş süreçlerinin daha güvenli, kontrollü ve kolay ilerlemesine imkan tanıdıklarını belirten Okyanus Teknolojileri CEO’su Rifat Ok sözlerine şunları da ekledi: “Bu teknoloji ile çalışanların yaşadığı olası bir tehlike veya kaza anında hareketsizlik, darbe veya düşmeyi algılayarak alarm sistemini devreye sokuyor ve işçinin yerini belirleyerek acil duruma hızla müdahale edilebilmesini sağlıyoruz. Çalışanlar ihtiyaç halinde taşıdıkları cihaz üzerindeki SOS düğmesine basarak yardım talebinde de bulunabiliyor”.