Artemis görevi ile Ay’a dönmeyi bir kez daha planlayan NASA, önümüzdeki 10 yıllık süreçte insanların Ay’a yerleşeceğini düşünüyor. Bu sayede Ay’da uzun süreli deneyler gerçekleştirilebilecek.
NASA, geçtiğimiz günlerde Orion aracının fırlatılmasını gerçekleştirerek Artemis 1 görevini hayata geçirmişti. NASA’nın Orion görevinin başındaki isim Howard Hu, Ay görevlerinin geleceği hakkında dikkat çeken açıklamalar yaptı.
Şu anda Ay’dan yaklaşık 130 bin kilometre mesafede bulunan Orion aracı fırlatıldığı zaman bir açıklamada bulunan Hı, ”İnsanlı uzay uçuşları için tarihi bir gün” ifadesini kullanmıştı. Bu ifadenin altında yatan anlam, düşünülenden çok daha derin olabilir gibi gözüküyor.
Gelecek 10 Yılda Ay’da Yaşamaya Başlayabiliriz
Hu, konuk olduğu bir televizyon programında yaptığı açıklamalarda Artemis görevinin geleceğini de açıklamış oldu. NASA için Orion aracının fırlatılmasının tarihi bir görev olduğunu tekrar belirten Hu, “Bu aynı zamanda insanlı uzay uçuşlarını ve derin uzayın keşfini seven herkes için tarihi bir gün.” ifadelerini kullandı.
Ay’a geri dönüşün sürdürülebilir bir programla yapılması gerektiğini söyleyen Hu, Orion’ın yeniden Ay’a iniş için insanları taşıyacağını da belirtti. Daha sonra ise şu anda gerçekleştirilen uçuşun başarılı olması durumunda insanlı olarak yenileneceğini hatırlattı. Böylece 1972’deki son seferden 50 yıl sonra yeniden Ay’a ayak basılmış olacak.
Artemis 1 Görevinden Sonra Ay Üzerinde Yerleşik Hayata Geliş Hızlanacak
Hu, şu an devam eden görevin gayet iyi ilerlediğini söyleyerek, tüm sistemlerin çalıştığını ve ekiplerin uzay aracını Ay’ın etrafında bir yörüngeye oturtacak olan ateşleme için çalıştığını söyledi.
Artemis 1 görevinin en önemli aşamalarından biri, aracın Dünya’ya sağlam bir şekilde indirilmesini sağlamak olarak öne çıkıyor. Araç, atmosfere 38 bin kilometre hızlı girerse, araç 3000 derece sıcaklığa maruz kalmış olacak.
Hu’nun açıklamaları doğrultusunda Artemis 1 görevinin devamında Ay yüzeyinde yerleşik hayata geçiş hızlanacak ve 10 yıllık dönemde Ay’da insanlar yaşamaya başlayacak. Bilimsel amaçlı bu çalışmalar, özellikle Ay’ın güney kutbunda su bulunup bulunmadığına odaklanacak. Bu sayede Mars gibi gezegenlere insanlığın ayak basabilmesi için Ay, önemli bir üs haline gelmiş olacak. Aynı zamanda Orion kapsülü 11 Aralık’ta Dünya’ya dönecek.
Tekno Safari YouTube kanalına abone olmak için tıklayın!