On binlerce yapay beyin sinapsı, MIT mühendisleri tarafından tek bir çipte birleştirildi. “Çipin üzerinde beyin” adı da verilen teknoloji sayesinde, taşınabilir yapay zeka işlemlerini gerçekleştirebilen cihazlar üretilebilecek ve yüksek işlem kapasitesi için sunuculara ihtiyaç duyulmayacak.
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) mühendisleri, günümüz yapay zeka çiplerini geliştirmeye devam ediyor. Telefonlarımızda ve taşınabilir diğer teknolojik cihazlardaki işlemci kısmında kullanılan güncel yapay zeka birimlerinin yetersiz kaldığı da biliniyor. Aktarılan son gelişmelere göre ise fotoğraf alanında tahminler sunan, fakat henüz hayatımıza direkt etki etmeyi başaramayan yapay zeka çipleri için önemli bir gelişme kaydedildi. “Çipin üzerinde beyin” adı verilen ve yeni teknolojide “memristör” olarak da bilinen on binlerce yapay beyin sinapsı, MIT mühendisleri tarafından tek bir çipte birleştirildi.
İnsan beyni içerisinde verilerin aktarılmasını sağlayan “sinaps” noktalarından esinlenen sistemde, bilgiler silikon tabanlı parçalar yardımı ile iletiliyor. Uzmanlar; gümüş ve bakır alaşımlarının kullanıldığı çip tasarımı sayesinde yüksek depolama, veri hızı ve işlem gücü gerektiren yapay zeka işlemlerinin küçük bir çip üzerinde gerçekleştirilebileceğine işaret ediyor. “Nature Nanotechnology” tarafından paylaşılan sonuçlara göre ise günümüzün süper bilgisayarları tarafından hayata geçirilebilen işlemleri, taşınabilir cihazların içerisine yerleştirilecek bu çip gerçekleştirebilir.
Diğer yandan MIT makine mühendislerinden Jeehwan Kim, konuyla ilgili açıklama yapan ilk isimlerden biri oldu. Kim, açıklamasında “Bugüne kadar yapay sinaps ağları yazılımda vardı. Biz, taşınabilir yapay zeka sistemleri için gerçek nöral ağ donanımlarını deniyoruz. Nöromorfik cihazların arabanızdaki kameraya bağlandığını, ışığı ve nesneleri tanıdığını ve internet bağlantısına ihtiyaç duymadan anında karar verdiğini hayal edin. Bunları gerçek zamanlı yapmak için enerji verimliliği sağlayan memristörleri kullanmayı umuyoruz” ifadelerini kullandı.
Yapay beyin sinapsları, gezgin iyon mantığı ile çalışıyor
Paylaşılan diğer detaylara göre; nöromorfik işlemler içerisinde yapay beyin sinapsları (memristörler), en önemli parçalardan biri. Cihazlar içerisine yerleştirilen memristörler, devrede transistör görevini üstleniyor. Çalışma mantığında beyin sinapslarını andıran sistem, bir nörondan aldığı veriyi diğer nörona aktarıyor. Memristörler ayrıca, geleneksel yapıdan uzak olarak 0 ve 1 değerlerinden farklı olarak çalışıyor. Sistem, beyindeki sinapslar gibi aldığı elektrik gücüne göre ürettiği sinyalde değişkenlik gösterdiği için diğer nörona farklı değerler aktarabiliyor. Bu nedenle güncel sistemlerden farklı olarak çok geniş bir işlem aralığına sahip olduğu ifade ediliyor.
Diğer yandan, memristör tasarımlarında bugüne kadar yaşanan en büyük sorununun hacim büyüklüğü olduğu da biliniyordu. Elektrotlar arasında uygulanan voltaj gerilimi sayesinde veriler iletilirken, belirlenen uzaklığın azalması sistemin işleyişi üzerinde negatif bir etki yaratıyordu. Sistemler arasındaki mesafenin azalması, uygun voltaj geriliminin sağlanamamasına ve verilerin diğer nöronlar tarafından sağlıklı bir şekilde anlamlandırılamamasına neden oluyordu.
Teknoloji haber bülteni DigiToll‘ü izlemek için tıklayınız.
İlginizi çekebilir:
Google, E-Tablolar Bünyesine Yapay Zeka Tabanlı İki Yeni Özellik Eklediğini Duyurdu