Android dünyasının kısa sürede pek çok sever kazanmış markası OnePlus’ın kameraya ağırlık verdiği son modeli inceledik. Performansı nasıl? Kamerası nasıl? Detaylar OnePlus 9 Pro inceleme yazımızda.
Geçtiğimiz haftalarda Tekno Safari YouTube kanalımızda OnePlus 9 Pro inceleme videosunu yayınlaşmıştık. OnePlus 9 Pro inceleme videomuzda telefonun incelemesinin yanı sıra OnePlus’ın geçmişine de yer vermiştik. Şimdi de teknosafari.net okurları için OnePlus 9 Pro kullanıcı deneyimlerimizi OnePlus 9 Pro inceleme yazımızda aktaracağız. Yazımız yalnızca OnePlus 9 Pro inceleme üzerine olacağından OnePlus markasına dair bilgilere de ulaşmak isterseniz OnePlus 9 Pro inceleme videomuzu izlemenizi şiddetle öneririz.
OnePlus 9 Pro tasarım
OnePlus 9 Pro amiral gemisi sınıfında bir cihaz. Bu sebeple performansı gibi tasarım ve malzeme kalitesi açısından da beklentiler yüksek. OnePlus 9 Pro ise bu beklentileri karşılamaya kutusu kapalıyken başlıyor. Oldukça büyük, kırmızı renkle kutunun içinden ise ihtiyacınız olan her şey çıkıyor. Performansına ve özelliklerine batarya performansı başlığında değineceğimiz bir şarj adaptörü, OnePlus’la özdeşleşmiş USB-C kablosu cihazın altında yer alıyor. Kapağın içerisindeki kutuda ise cihaz renginde ve şeffaf olmayan bir kılıf ile okumadığımız belgeler ve marka sloganı içeren yapıştırmalar çıkıyor.
Bizim elimizdeki inceleme ürünü, lansman rengi olan Morning Mist renge sahip. Diğer 2 renginin aksine Morning Mist rengi parlak yapıda. Bu sebeple daha fazla parmak izi belli ediyor. Ancak yarısı parlak yarısı mat arka görüntüsü ile piyasadaki neredeyse her telefondan farklı bir tasarıma sahip. Cihazın iskeletini ve çerçevelerini oluşturan alümiyum da bu renkle birlikte parlak bir yapıya bürünmüş. Bu sebeple ufak çizikleri belli etme kousunda biraz daha başarısız. Ancak yine de sağlamlık hissini koruyor. Gövdesinin bir yanında ses tuşları bulunurke diğer yanında güç tuşu ve ses kontrol anahtarı yer alıyor. Bu anahtar OnePlus modelleri için neredeyse imza haline gelmiş durumda. Cihazınızın sessiz, titreşim ya da sesli modları arasında ufak bir kaydırma ile geçiş yapmasını sağlıyor. Böylece menülerde kaybolmadan tek bir hareketle ses kontrolünü sağlayabiliyorsunuz.
Arka cam üzerinde sol üst köşeye toplamış 4 adet kamera yer alıyor. Tam ortada yer alan OnePlus logosu haricinde, kamera çıkıntısı üzerinde bir Hasselblad markalaması konumlandırılmış. Bu ikisi haricinde de cihazın ön ya da arka yüzünde bir markamala bulunmuyor. OnePlus 9 Pro tasarım ve malzeme kalitesi açısından olduça premium görünmeyi ve hissettirmeyi başarıyor. Ön tarafı neredeyse tamamen kaplayan ekranın sol üst köşesinde delik şeklide çentiğe yerleştirilmiş ön kamera mevcut. Parmakiz izi tarayıcı da bu ekranın altına yerleştirilmiş. Ancak konumu cihazın oldukça alt tarafında. Bu da kullanmakiçin parmağınızı çok fazla uzatmanıza sebep oluyor.
OnePlus 9 Pro ekran
Ekran ön yüzeyi neredeyse tamamen kaplıyor. Tamamen kaplıyor gibi gözükmesinde ekranın kenarlara doğru yapmış olduğu hafif kavisin de etkisi var tabi ki. Ancak yine de ekran gövde oranı oldukça etkileyici %90 seviyesini bir miktar geçmeyi başarıyor. Bunda ekranın alt çerçevesinin de oldukça ince yapıda olmasının katkısı büyük. Ekranın tasarımı haricinde özellikleri de oldukça etkileyici. Corning Gorilla Glass 5 tarafından korunan 6.7 inç boyutundaki ekranın çözünürlüğü 1440×3216 dolayısıyla piksel yoğunluğu yaklaşık 525ppi seviyesinde.
10 bit renk derinliğine sahip bu ekran 1 milyar renk tonu gösterebiliyor ve HDR10+ sertifikasına sahip. Ayrıca ekran 1300 nit parlaklığa da ulaşabiliyor. Bu da ışıklı alanlarda gayet görülebilir olmasını sağlıyor. OnePlus’ın Fluid2 AMOLED adını verdiği bu panel 120Hz tazeleme hızına sahip. Ancak bu panel LTPO teknolojisine sahip. Bu teknoloji diğer avantajlarının yanısıra değişken tazelem hızları kullanılmasına da imkan veriyor. Bu sayede OnePlus 9 Pro ekran tazeleme hızını 1Hz ile 120Hz arasında değiştirebiliyor. Bu da ekrandaki görüntü sabitken daha iyi bir pil ömrü alınmasını sağlarken, görüntü hareketlenince daha akışkan bir görüntü elde edilmesini sağlıyor.
OnePlus 9 Pro’nun ekranı hem tasarım hem de özellikler açısından bir amiral gemisi telefona yakışır seviyede. Kullandığımız süre boyunca hem keskinlik hem de renk doğruluğu açısından oldukça tamin edici bir performans sergiledi. Ekranın renk dengesini, çözünürlüğünü ve tazeleme hızını ayarlardan değiştirebiliyor olmanız da kullanım deneyimi açısından fazladan keyif katıyor.
OnePlus 9 Pro performans
Söz konusu OnePlus’ın bir telefonu olunca kullanıcı deneyimini performansından ayırmak pek mümkün değil. Çünkü OnePlus’ın yazılımı Oxygen OS, son derece sade ve son derece performanslı. Söz konusu OnePlus’ın amiral gemisi olunca ve amiral gemisi donanımı, Oxygen OS yazılımı ile birleşince, OnePlus 9 Pro performans olarak adeta uçuyor. Yüksek tazeleme hızı, Snapdragon 888, 12 GB RAM, UFS 3.1 256 GB depolama, Android 11 tabanlı Oxygen OS bir arada çalışarak kullanıcıya saf ve performanslı bir kullanım deneyimi yaşatıyor.
Oxygen OS saf olmasının yanında renk şeması, sürekli açık ekranın tasarımı gibi basit özelleştirmeler yapmaya da imkan sağlıyor. Bu da kullanıcıların cihazlarını daha fazla kendilerine özgü şekilde tasarlamasını sağlıyor. Böylece kullanıcı deneyimi bir nebzede kişiselleşmiş ve de gelişmiş oluyor. OnePlus 9 Pro performans açısından tüm beklentilerinizi rahatça karşılayabilecek güce sahip bir telefon. Ancak Snapdragon 888’in ısınmaya meyilli yapısı ve OnePlus’ın ısı yönetiminde yaşadığı sorunlar nedeniyle yoğun kullanımlarda ısınma sorunları yaşanabiliyor.
OnePlus 9 Pro kamera performansı
Sene başında OnePlus 9 ailesi için Hasselblad ile iş birliğine gittiğini duyurmuştu. Bu durum telefonun kamerasından beklentileri oldukça arttırdı. Ancak telefon piyasaya sürüldüğünde bu beklentileri karşılamakta zorlandı. Nitekim OnePlus her zaman telefonlarını kamera performansı açısından tam kapasitesine ulaşmadan piyasaya sürüyor. İlk altı ay içerisindeki güncellemeler ile kameranın tam performansını ortaya çıkartıyor. OnePlus 9 Pro kamera peformansı açısından aynı durumu yaşadı. İlk dönemde kamera performansı yeterli bulunmasa da şu anda zirveye daha çok yaklaşmış durumda.
Cihazın arkasında 4 adet kamera yer alıyor. Büyük olanlardan ilki 50 mp çözünürlüğe sahip geniş açı diğeri ise 48 mp ana kamera iken, diğer ikisinden biri 8 mp çözünürlüğe sahip 3.3x optik zoom kamerası. Son kamera ise 2 mp çözünürlüğündeki monochrome sensöre sahip. Monochrome sensör renklerin siyah beyaz yakalanmasını ve bu sayede daha fazla detay yakalanmasını sağlıyor. Fotoğrafların işlenmesine detay bilgisi vererek yardımcı oluyor. Ayrıca siyah beyaz fotoğraf çekmek isterseniz bu sensör ile gerçek siyah beyaz fotoğraflar çekebilirsiniz.
Hasselblad’ın kameraların donanımına herhangi bir etkisi olmadığını belirtmekte fayda var. Dolayısıyla bu Vivo ile Zeiss arasındaki gibi bir iş birliği değil. Ancak Hasselblad’ın fotoğrafların işleme sürecine etkisi var. Bu da çoğunlukla benzer renk dengesini yakalamanızı sağlıyor. OnePlus 9 Pro kamera örnekleri, çoğunlukla kontrastlı ve dramatik gözüküyor. Fotoğraflar detay konusunda da oldukça başarılı. Fakat bizce OnePlus’ın kamerasında en öne çıkan konu geniş açı performansı. Geniş açı kamerası ana kamera ile aynı performansı sergileyebiliyor. Üsteiik lensin yapısı ve yapay zeka sayesinde genişleyen açının kenarlarda sebep olduğu bozulmadan fotoğraflarda eser yok. Bu da 9 Pro’nun geniş açı kamerasını kullanmaktan keyif alınan bir hale getiriyor. Tele kamerası ise ortalamanın biraz üzerinde performans veriyor.
Arka kamera ile 8K çözünürlükte 30 FPS hızınde videoların yanısıra 4K çözünürlükte 30, 60 hatta 120 FPS hızında videolar çekebiliyorsunuz. Video performansı açısından başarılı sonuçlar ortaya çıkıyor. Ancak 8K@30 ve 4K@120 videolarda ısınma sorunu nedeniyle videonun yarım kalması söz konusu olabiliyor.
Ekrandaki delik şeklindeki çentikte ise 16 mp çözünürlüğe sahip bir kamera mevcut. Bu kamera, arka kameraların aksine biraz daha parlak fotoğraflar çekiyor. Ancak bu sonuçların kötü olduğu anlamına gelmiyor. OnePlus 9 Pro ön kamerası ile de gayet iyi sonuçlar ortaya koyuyor. Ancak ön kameranın en büyük sorunu 4K çözürlük bir kenara, 1080p çözünürlükteki videoların bile 30 FPS hız ile sınırlandırılmış olması. Günümüzde bir amiral gemisinin ön kamera ile en azından 4K@30 video çekebilmesi bekleniyor.
OnePlus 9 Pro batarya performansı
OnePlus 9 Pro 4500 mAh kapasiteli batarya ile geliyor. Ayrıca 65 watt hızlı şarjd esteği var. Şarj aleti de kutusunun içerisinden çıkıyor. OnePlus’ın oldukça tasarruflu Oxygen OS’u ve adaptif ekran yenileme hızı gibi teknolojilere rağmen OnePlus 9 Pro batarya performansı açısından etkileyici olmaktan uzak. İdareli şekilde kullanılınca 1 günü çıkartabilen telefon yoğun olarak kullanılınca pilini hızlıca tüketebiliyor. Biz incelemelerimiz esnasında birden fazla cihazla bir arada kullandığımız için doğrudan kullanıcı deneyime bağlı bir süre veremesek de 9 Pro’nun en iyi ihtimallerde 1 gün telefonu olduğunu unutmayın. Tek tesellisi ise kutu içerisindeki şarj aleti ile OnePlus’ın verilerine göre 29 dakikada %0-100 şarjını tamamlayabilmesi.
Wi-Fi 6 ve Bluetooth 5.2 gibi en son bağlantı teknolojilerin idestekleyen telefonun tabi ki 3.5 mm kulaklık girişi yok. Ancak stereo ses deneyimi sunabiliyor. Ayrıca kablosuz şarj desteği de olan telefona uygun kablosuz şarj standını alarak, %0-100 şarjını 43 dakikada tamamlamasını sağlayabiliyorsunuz.
OnePlus 9 Pro alınır mı?
Ülkemizde 15-16 bin TL’ler civarında satılan OnePlus 9 Pro alınır mı? Eğer o seviyelerde bir bütçeniz varsa, listenize ekleyip göz önünde bulundurmanızı tavsiye ediyoruz. Zira ülkemizde satışta olan bir kaç amiral gemisi android telefondan biri.
Tekno Safari YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
İlginizi çekebilir: