Özellikle pandemiyle birlikte hepimiz dijitalleştik. Bu dijitalleşme, biraz mecburi de olsa birçok dijital hizmet ve teknolojinin hayatımızda yaygınlaşmasını oldukça kolaylaştırdı. Artık toplantılarımızın, alışverişlerimizin ve iletişimimizin büyük bir kısmı dijital. Eskisine göre çok daha dijital. Parayı kazanması ve harcaması da dijitalleştikçe, finans ve varlık yönetimi de dijital kanallardan sağlanıyor. Kağıt, kalem ve hatta Excel’in yerini, cep telefonlarımızdaki uygulamalar almaya başlıyor. ‘Moneye’ Ortağı Cenk Angın ile finansal teknolojilerdeki dijitalleşmeyi ve ‘Moneye’nin kullanıcılara sunduğu olanakları konuştuk. Angın, “Moneye ’ın amacı, tüketimi veya alışverişi kısmak, azaltmak değil kesinlikle; akıllıca, basiretli bir şekilde yönetilmesini sağlamak” dedi ve ülkedeki dijitalleşme hakkında görüşlerini paylaştı.
Özel Röportaj – Mirhan Binici – Doğa Yurduneri // Günümüz ekonomik koşullarında alım gücü azalıyor ve tüketiciler, alışveriş yaparken iki kez düşünüyor. Bu noktada paranın doğru kullanımı ve yönetilmesi, birçok tüketici için hayati önem taşıyor.
Moneye nedir? Moneye nasıl kullanılır?
Moneye, “Parasını yönetmek isteyenlerin yaşamını kolaylaştıran uygulama” sloganıyla uygulama marketlerde tüketiciyle buluşuyor. Hem iOS hem de Android kullanıcıları için aktif olan uygulamayı kullanmak, gerçekten oldukça kolay. Uygulamayı cihazınıza indirdikten sonra Facebook, Google ya da cihazınız iOS ise Apple kimliklerinizle veya direkt olan mail adresinizle platformda üyelik oluşturabiliyorsunuz. Akabinde size, alışveriş alışkanlıklarınızı ölçmek üzerine kurulu bazı sorular soruluyor. Buna göre, sistem sizi tanıyor ve artık harcamalarınızı yazmaya hazır oluyorsunuz.
Moneye uygulaması, en sade anlatımla bir finans yönetim uygulaması. “Bu ay ne aldım?”, “Neye para harcadım?”, “Para biriktirmek için hangi harcamalarımı düzenlemeliyim?” gibi sorular soranlar için oldukça elverişli bir uygulama. Kullanıcılar uygulama aracılığıyla bireysel finans süreçlerini takip ve yönetme imkanına sahip olabiliyor. Biz de bu doğrultuda ‘Moneye’ hakkındaki detayları öğrenmek için Moneye Ortağı Cenk Angın ile bir araya geldik.
“Dijital kolaylıkların farkına varmış biri, bundan vazgeçmez”
Özellikle pandemi sonrasında, dijitalleşme oldukça hızlandı ve yaygınlaştı. Bu dijitalleşme, elbette e-ticaret ve finansal teknolojiler tarafına da yansıdı. Cenk Angın, “Pandemi nedeniyle e-ticarete başlamış veya dijital kolaylıkların, faydaların farkına varmış, deneyimlemiş birinin, bunlardan vazgeçeceğine ihtimal vermiyorum” diyor ve dijitalleşmenin kalıcı olacağına olan inancını paylaşıyor: “Şüphesiz ki makro bakıldığında, pandeminin olumsuz sonuçları olumlularına kıyasla çok daha fazla ama dediğiniz gibi, dijitalleşmeyi çok hızlandırdığı da kesin. Pandemi şartlarına adaptasyonda, yediden yetmişe çok yol kat edildi bile. Bana göre, şartlar değiştiğinde, psikolojik kalıntı fiziksel kalıntıdan fazla ve uzun ömürlü olacak.”
Kripto para, büyük bir devrim getirebilir
e-ticaretin 90’ların sonlarından beri hayatımızda olmasına rağmen durdurulamaz bir gelişme içinde olduğuna da değinen Angın, buna karşın kripto paranın da büyük bir değişim yaratacağı görüşünde: “Kripto para, gelişmelere bağlı olarak hayatlarımıza telefon veya internetle karşılaştırılabilecek kadar büyük bir devrim getirebilir. En azından finans ekosisteminin bugüne dek gördüğü en kapsamlı devrim olabileceği kesin. Şu an günlük hayatımıza entegre olmuş durumda değil ama -yine gelişmelere bağlı olarak- bu, sanıldığından çok daha hızlı olabilir.”
Moneye, parayı akılcı kullanmak için var
E-ticaret ile kolaylaşan para harcama pratiği, paranın hızlı tükenmesine de zemin hazırladı. “Ben ne almışım da ekstre bu kadar yüksek” diye sorar olduk. ‘Moneye’ ise tam da bu noktada hayatımıza giriyor. “e-ticaret, sonuç olarak tüketicinin alışveriş için kabiliyetini de motivasyonunu da dürtüsünü de artırmış oldu. Bu sayede, artan alışveriş davranışının kısıtlanması değil ama akıllıca ve basiretli bir şekilde yönetilmesi de önem arz eder oldu. ‘Moneye’ da tam olarak bunun için var aslında. Amacı; bireysel finansal yönetimde kullanıcılarının farkındalıklarını, finansal okur-yazarlıklarını ve bu konulardaki motivasyonlarını artırmak ve bu sayede kendilerini daha iyi, daha özgür hissetmelerine yardımcı olmak; bu anlamda hayatlarına dokunmak” diyen Angın, ‘Moneye’ın amacını şu şekilde özetliyor:
“Moneye’ın amacı, tüketimi veya alışverişi kısmak, azaltmak değil kesinlikle; akıllıca, basiretli bir şekilde yönetilmesini sağlamak ki bireyler, finansal anlamda kendilerini daha iyi hissettikleri bir hayat sürebilsinler. Bir örnekle biraz daha açmaya çalışayım: Biz, bir harcama yaparlarken, kullanıcılarımızın “istek mi, ihtiyaç mı” farkındalığını taşımalarını ve önceliklerini bu farkındalıkla belirlemelerini ve yönetmelerini çok önemsiyoruz. ‘Moneye’ın amacı da insanlara bireysel finansal yönetimlerinde yardımcı olmak ve bu sayede; toplumda kendilerini daha iyi, daha özgür hissetmelerini sağlamak. Ekip olarak bizi her sabah yataklarımızdan kaldıran motivasyon, heyecan tam olarak bu aslında.”
‘Moneye’ uygulaması, aslında bu alanda hizmet veren tek seçenek değil. Ancak muadili uygulamalardan önemli bir ayrıştırıcı özelliğe sahip. Uygulama; yapay zeka tabanlı bir ‘chat-bot’ aracılığıyla kullanıcılarla iletişim kuruyor, günlük konuşmalar yapıyor, onların sorularını yanıtlıyor ve finansal tavsiyelerde bulunuyor. Örneğin; finansal arkadaşlık ve iyilik hali motivasyonu özelliği, yapay zeka ile sohbet edebilmenizi sağlıyor. Size, harcama alışkanlıklarınıza göre tavsiyeler veriyor ve sizi dinliyor. ‘Chat-bot’un yetersiz kaldığı durumlarda ise gerçek danışmanlar devreye giriyor.
Angın: “Moneye uygulaması dünyada tek”
Cenk Angın, yapay zeka tabanlı ‘chat-bot’un arka planındaki fikri şu şekilde açıklıyor:
“Moneye’ın kişisel finansal yönetimi, ‘davranış tasarımı/dizaynı” üzerine kurulu. 2010 yılından beri biriktirdiğimiz tüm bilgi, beceri ve tecrübenin yanı sıra; Nobel ödüllü davranışsal finans metodu ‘Nudge’ın Türkiye öncüsü Prof. Dr. Zuhal Baltaş’ın ve Stanford Üniversitesi İnsan Davranış Bilimcisi Prof. BJ Fogg’un Davranış Laboratuvarı‘nın alışkanlık değişimi metodlarını baz alıyoruz. Davranış tasarımı/dizaynını bu denli merkezine koyan tek uygulama olduğumuzu söyleyebilirim şu an için. Sadece Türkiye’de değil, dünyada da.”
Türkiye’nin finansal teknolojiler alanındaki durumu ve geleceğini de değerlendiren Angın, Türkiye’nin bu konuda yer yer geri kalsa da gelişmeleri çok yakından takip ettiğini de sözlerine ekliyor: “Fintech ekosistemi, globalde çok dinamik ve çok hızlı gelişen bir dünya ve Türkiye, bir istisna değil bu konuda. Zaman zaman, mevzuatımızın dünyayı bir parça geriden takip etmesi nedeniyle bazı gecikmelerimiz olabiliyor ama bunlar sonuca değil, sürece sirayet ediyor sadece. Örneğin, şu an ‘Açık Bankacılık’ konusunda böyle bir süreçten geçmekte Türkiye. Mevzuat ve yönetmelikler şekillendikçe, globalle olan farkımızı da hızla kapatacağımızı düşünüyorum bugüne dek hep yapageldiğimiz gibi. Neticede Türkiye, hemen her konuda adaptasyon kabiliyeti çok yüksek bir ülke. Bu durum; dijital adaptasyonda, daha da çarpıcı biçimde ön plana çıkıyor bence.”
‘Moneye’ uygulaması; günlük para kararları için rehberlik, sağlıklı harcama alışkanlıkları kazanımı, istek ve ihtiyaç bazlı raporlama, kişisel harcama analizlerine dayalı geri bildirimler, pratik aile bütçesi, yenilikçi birikim metotları, dengeli gelir gider takibi, güvenilir hesaplama gibi birçok hizmet sunmaya devam ediyor.
İlginizi Çekebilir:
Ödeal API Kasaları Ortadan Kaldırıyor: POS Cihazı, Tablet ya da Telefondan Ödeme Alınabiliyor
Güvenli Mobil Bankacılığa Odaklanan ESET Mobile Security 6.0 Çıktı
Tekno Safari YouTube kanalına abone olmak için tıklayın.