Global temizlik şirketi olan Dyson, yıllık Küresel Toz Araştırması 2023 yılı sonuçlarını açıkladı. Genel olarak temizlik alışkanlıklarını ve davranışlarını, ev tozuna dair anlayışı ve bunun sağlığımız üzerindeki potansiyel etkilerini araştıran şirket, söz konusu araştırmayı 39 ülkede gerçekleştiriyor. Sonuçlar ise çok da iç açıcı değil. Zira bu yılki Küresel Toz Araştırmasında, geçtiğimiz yıl düzenli bir temizlik programı sürdürenlerin toplam sayısında gözle görülür bir azalma olduğunu ortaya koyuyor.
Dyson, 2023 Küresel Toz Araştırması yıllık raporunu yayınladı. Yayınlanan rapora göre maalesef dünya yeniden eski rutinine dönüyor ve temizlik alışkanlıkları giderek daha tepkisel hale geliyor. Hatta son bir yıl içerisinde düzenli temizlik uygulamalarında global ölçekten yüzde 15’lik bir azalma söz konusu. İşte detaylar!
39 Ülkede Araştırma Yapıldı
Yaklaşık 20 yıldır dünyanın dört bir yanından gelen gerçek tozlar üzerinde çalışma yapan Dyson, elde etmiş olduğu bu sonuçları yıllık olarak da yayınlıyor. Şu anda 39 ülkeden 30.000’den fazla kişinin katılımı ile elde edilen Küresel Toz Araştırması, pandemi sonrası dünyada temizlik alışkanlıklarının düşüşte olduğunu ortaya koyuyor. Buna göre insanların yüzde 60’ı artık yalnızca gözle görülür toz ya da kir gördüklerinde temizlik yapıyor. Oysa ki bu oran geçen yıl yüzde 20 daha fazlaydı. Diğer yandan araştırmaya katılanların yüzde 41’i düzenli bir temizlik programına sahip olduğunu açıklıyor. Bu sayı da geçen yıldan bu yana yüzde 15 oranında azalmış. Çalışmaya Türkiye’den katılanların da yüzde 61’inin evi tozlu olduğunda ya da yerde kir gördüklerinde temizlik yaptıklarını söyledi.
Bu Durum Endişe Verici
Dyson Mikrobiyoloji Uzmanı Monika Stuczen, araştırmaya ilişkin açıklamasında “Covid-19 salgını, sağlıklı bir ev için düzenli temizlik yapmanın ihtiyacını ortaya koydu. Virüsler ve bakteriler de dahil olmak üzere birçok toz partikülü mikroskobik boyutta olduğundan ve çıplak gözle görülemediğinden, yalnızca görünür toz gördüklerinde temizlik yapanların sayısındaki bu önemli artış endişe kaynağıdır.” dedi. Dyson’un yapmış olduğu araştırmanın sunulduğu ve 13 Nisan’da gerçekleştirilen etkinlikte, Bütünsel Dönüşüm Uzmanı Ayşe Tolga, Çocuk Alerji Uzmanı Doç. Dr. Şule Çağlayan Sözmen ve Aydınlatma Tasarımcısı Ali Berkman da katılımcılarla hava, zemin temizliği ve doğru aydınlatma kullanarak sağlıklı bir ev yaratma konusundaki önerilerini paylaştı.