Okuma Süresi
4 dakika

Philips’in hem şarj hem de görüntü aktarımı yapmak için USB Type-C bağlantı noktasıyla gelen çerçevesiz monitörü 329P9H’yi sizler için detaylı bir şekilde inceledik.

Philips, profesyonel panel pazarının ekonomik ucunda oturuyor. Philips Brilliance 329P9H ise iyi renk doğruluğu ve görüntüleme açıları sağlayan IPS ekran ve 10-bit renk derinliğine sahip.

Panel 32 inç 3840 x 2,160 çözünürlüğe ve 140ppi yoğunluk seviyesine sahip. Zorlu fotoğraf ve video çalışmaları için yeterince net.

329P9H’nin temiz bir görünümü var ve fiziksel anlamda çok yönlülüğe sahip. 180mm yükseklik ayarına ek olarak geleneksel eğme ve döndürme seçenekleri de sizlere sunuluyor.

Ayarlama potansiyeli bir monitörde gördüğümüz en iyilerinden biri. 5 derece ileri, 25 derece geri eğebilirsiniz. Ekranı neredeyse stand boyunca tamamen çevirebilirsiniz. Ancak, tamamen dönmüyor. Bunun yerine, 175 derece sağa ve sola döndürebilirsiniz.

Portre moduna da alabilirsiniz. Monitör 100mm VESA montajlarıyla da uyumlu. Yuvarlak siyah taban ve metalik stand akıllıca ve şık bir seçim. İnce çerçeveler Philips’in zarif görünmesini sağlar ve yapı kalitesi de iyi.

Sunduğu bağlantı seçenekleri de oldukça geniş. Dört adet tam boyutlu USB 3.1 bağlantı noktası, DisplayPort ve 65W güç sağlayan Type-C konektörü var.

Uyumlu bir dizüstü dizüstü bilgisayarınızı şarj etmek için yalnızca bir USB-C kablosunu da kullanabilirsiniz. USB-C aynı zamanda dizüstü bilgisayarın USB çevre birimlerine bağlanmasına ve ekrana video göndermesine olanak sağlıyor.

USB-C üzerinden 60Hz’de bir 4K video sinyali kullanırsanız, USB 2.0 hızında çalışacağını not etmek önemli. USB 3.1 performansını istiyorsanız, 4K yalnızca 30Hz’de görüntü alabilirsiniz.

Ekran girişi için iki adet HDMI 2.0 ve DisplayPort 1.2 konektörünü kullanabilirsiniz. DisplayPort çıkışı, ekranın başka bir panelde klonlanmasına da izin veriyor. Gigabit Ethernet portu bile var.

Windows Hello özellikli açılır web kamerasıyla güvenli bir şekilde oturum açabilirsiniz. Web kamerası, ihtiyaç duyduğunuzda açılıyor ve kullanmadığınızda güvenli bir şekilde monitör içindeki yuvasına geri dönüyor. Web kamerası, Windows Hello yüz tanıma özelliği için gelişmiş sensörlerle donatıldı. Böylece şifre girme işleminden 3 kat daha hızlı bir şekilde, 2 saniyeden kısa sürede Windows cihazlarınıza giriş yapabilirsiniz.

Aslında Philips 329P9H, tüm çevre birimlerinizi ve kablolu ağınızı çalıştırabilecek monitörlerden biri. BenQ’da USB-C Thunderbolt 3 portuna sahip modeller var, ancak Acer’da yok. Çoğu monitörde ise Philips kadar USB portu veya herhangi bir Ethernet portu yer almıyor.

Tek negatiflik, konektörlerin ekranın arkasına monte edilmiş olması. Panel tarafında bir miktar USB bağlantısı olması güzel olabilirdi.  Bu arada standın arkasında kablo toplama klipsleri de var.
OSD menüsü için tuşlar dokunmatik değil, fiziksel düğmelerden oluşuyor. Her ne kadar joystickler monitörlerde menü kontrolü için giderek daha popüler olsa da, Philips burada beş adet fiziksel düğme kullanmış. Bu sorun değil, ancak güç düğmesi de bunlardan arasına konumlandırılmış. Bu nedenle ekranı yanlışlıkla bir veya iki kez kapatabilirsiniz.

Görüntü kalitesi

Philips’in ilk referans sonuçları iyi çıktı. Ortalama 1,76 olan Delta E sonucu mükemmel. Çoğu insanın farkı anlayabildiği 2.0 noktasının altında.6853K ile renk sıcaklığı gayet iyi. 6500K’ya kıyasla biraz soğuk ancak

kabul edilebilir.  Monitör, renk açısından taö olarak tasarımcıları ve profesyonelleri hedeflememiş olsa da, 1.07 milyar renk gösterebiliyor.

Philips’in 328cd / m2 parlaklık seviyesine gelirsek sonuçlar başarılı. Her türlü ofis aydınlatması altında işleri halletmek için yeterli. Ancak, bazı monitörlerin 350cd / m2’lik rakamının biraz gerisinde kalıyor. 0.24cd / m2’lik siyah nokta, koyu alanları derinlemesine gösterecek kadar iyi. Bu rakamlar 1.366: 1’lik kontrast ölçümüyle bir araya geliyor.

Bu denli sağlam performans, Philips’in kutudan çıkar çıkmaz rakiplerine oranla daha iyi kontrast ve renk hassasiyetine sahip olduğunu ifade ediyor. Farklı ekran modları kullanmak veya herhangi bir ayar yapmak istemiyorsanız, bu sonuçlar gayet iyi.

sRGB ekran moduna geçtiğimizde panel yine iyi sonuçlar verdi. Bu seçenek seçildiğinde Delta E 1.08’e ve renk sıcaklığı ise 6,575K’ya yükseldi. Sıcaklık 6500K idealinden neredeyse hiç farklı değildi. Kontrast 1354: 1’de kaldı. Maksimum Delta E, hayal kırıklığı yaratan 8.05 seviyesinde kaldı ve Gamma 2.1’de oturdu.

% 96.2 sRGB kapsama seviyesi rakiplerine göre biraz düşük kalsa da gayet iyi. Panel, DCI-P3 gamının sadece % 77’sini ve Adobe RGB gamının ise % 70.5’ini kapsıyor.

Ekranın sol ve sağ kenarlarında arka ışık, gücünün % 15’ini kaybedebiliyor. Delta E ise burada % 8 oranında geriliyor. Ekranı daha düşük parlaklık seviyelerinde kullanmak etkiyi azaltabilir. Ancak yoğun renk çalışması için hala biraz fazla.

Ekran tarafından desteklenen diğer önemli teknolojiler PowerSensor ve LightSensor. PowerSensor, Eeski bir kızılötesi sensör kullanarak kullanıcının varlığını izliyor ve LCD kullanımda değilken parlaklığı azaltıyor. Sonuncusu çevre aydınlatmasını izliyor ve güç tasarrufu için parlaklığı otomatik olarak ayarlıyor. Philips, kullanıcı masadan uzaklaştıktan sonra parlaklığın azaltılmasının, enerji maliyetlerini % 80’e varan oranda azalttığını söylüyor.

Sonuca bağlıyorum

Peki bu ekranda ne yapılabilir ve yapılamaz? İyi kontrast ve makul renk doğruluğu var. sRGB renk gamını kaplama konusunda ise sağlam bir iş çıkarıyor. Fotoğraf düzenleme, video çalışması ve genel ofis işleri için bu monitörü kullanmak sorun değil.

Buna ek olarak Philips üstün bağlantı ve ayarlamalara sahip. Burada da rakiplerden daha iyi. Ekranın renkleriniz ayarlarsanız mükemmel renk doğruluğu elde edebilirsiniz ve fiziksel ayarlama aralığı piyasanın en iyilerinden. Dört bağlantı noktalı USB hub’ı, Ethernet’i, web kamerasını ve hoparlörleri ekleyince kapsamlı bir iş monitörü de ortaya çıkıyor.

Ancak, renk doğruluğunun kalibrasyon olmadan sadece vasat olması ve hem parlaklık hem de renk bütünlüğünün bu açıdan bir kalibre için hayal kırıklığı yaratması utanç verici.

Çok sayıda bağlantıyla başa çıkmak için bir ekrana ihtiyacınız varsa Philips 329P9H ideal bir monitör. Ancak profesyonel düzeyde resim çalışması için bir şeyler istiyorsanız, markanın diğer modellerine göz atabilirsiniz.

Philips 329P9H adlı modele piyasada yaklaşık 6 bin TL’ye sahip olabilirsiniz.

Artıları

Çok yönlülük
Geniş bağlantı seçenekleri
Sağlam temel görüntü kalitesi
USB-C bağlantı noktası
Dahili web kamerası
USB 3.1 hub

Eksileri

Zorlu testlerde etkili değil
Profesyonel renk gamlarının biraz gerisinde
Fiyatı sunulan özelliklere göre fazla

Philips 329P9H teknik özellikler:

Ekran boyutu: 32 inç
Ekran çözünürlüğü: 3,840 x 2,160
Ekran teknolojisi: LED IPS
Ekran yenileme hızı: 60Hz
Video girişi: 1 x DisplayPort 1,2, 1 x DisplayPort Çıkışı, 2 x HDMI 2.0
Ses girişleri / çıkışları: Kulaklık çıkışı
Hoparlörler: 2 x 3W
Bağlantı Noktaları : 4 x USB 3.1, 1 x USB 3.1 Tip C, Gigabit Ethernet
Ayarlanabilirliği: Eğme -5 ° – 25 °, 180mm yükseklik ayarı, 175 ° döndürülebilir, 100mm VESA montajı
Boyutlar: 715 x 636 x 246mm (WxDxH)
Ağırlık: 10.6 kg