Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin günlerdir konuşulan ve etkisinin ne olacağı merak konusu olan tartışmalı yasayı imzaladı. Buna göre 1 Temmuz 2020’den itibaren teknolojik cihazlarda yerli yazılım şartı uygulanacak. Peki bu karar ne ifade ediyor ve etkileri ne olacak?
Başta Amerika ve Uzak Doğulu markalar olmak üzere birçok teknoloji devini zora sokacak bir karar Rusya’dan geldi. Son günlerde bu kararın onaylanıp onaylanmayacağı ve onaylanması halinde nasıl bir sonuç çıkacağı teknoloji çevrelerinde en çok konuşulan konuydu. Vladimir Putin tüm bu soru işaretlerini gidererek karara imza attı.
Karara göre 1 Temmuz 2020’den itibaren Rusya’da Rus yazılımına sahip olmayan teknolojik cihazların kullanımı yasaklanacak. Bu karar Apple, Samsung ve Huawei gibi markalar için oldukça üzücü oldu. Zira Rus yazılımlarını kullanmayan hiçbir marka 144 milyon nüfuslu ülkede satılamayacak.
Rusya, bilgi sızdırma, casusluk gibi endişeler ve yerli teknolojinin yaygınlaşması amacıyla geçirilen bu karar sonrası, teknolojik ürünlerde yabancı yazılımın sona erdirilmesini hedefliyor. Bunun sonraki aşamalarında ise yerli yazılım, teknoloji ve üretim çalışmaları ağırlık kazanacak. Fakat bu durum Rusya’ya ithalat yapan teknoloji markaları için bir şok niteliğinde. Bundan sonraki süreçte ihracatçı markalar ya Rus yazılımını kullanacak ya da Rusya’da satış yapamayacak.
Yasaya göre ülkede satılan tüm akıllı telefon, bilgisayar ve akıllı televizyonların fabrika ayarı olarak Rus yazılımlarıyla çalışması gerekecek.
Yasanın hangi ürünleri kapsayacağı ve yazılımların söz konusu cihazlara yükleme sürecine ilişkin detayların Rus hükümeti tarafından belirlenmesini öngören yasayla buna uymayan şirketlere de ağır para cezalarının verilmesi planlanıyor.
Rus yetkililer, yasayla Rus bilişim şirketlerinin daha rekabetçi hale geleceğini ve tüketici haklarının da korunacağını savunurken, bazı uzmanlar yasanın Rus bilişim sektöründe karmaşaya neden olacağına dikkati çekiyor.
Rusya’da satılan yabancı menşeli telefonlarda Rus yapımı arama motoru ve mesajlaşma uygulamalarının yer alması bir süre önce de gündeme gelmişti. Söz konusu girişime Yandex, Mail.ru gibi Rus teknoloji şirketleri destek verirken, Apple, Samsung ve Huawei gibi şirketler karşı çıkmıştı. Teknoloji devlerinin bu karara tepkisi ise oldukça merak ediliyor.