raspberry-pi-nedir-teknosafari
Okuma Süresi
2 dakika

Son zamanlarda sık sık adı duyulan Raspberry Pi nedir? Ve Raspberry Pi ne işe yarar? Hangi alanlarda kullanılır? Neden böyle bir araca ihtiyaç duyulmuştur? Bu yazımızda, sizler için tüm bu soruları cevapladık.

Raspberry Pi nedir?

Özetlemek gerekirse Raspberry Pi, başlangıçta eğitim amacı ile tasarlanmış minyatür bir bilgisayardır diyebiliriz. İngiltere’de aynı ada (Raspberry Pi) sahip bir organizasyon, programlama ve donanım öğrencilerinin eğitimine yararlı olması için, kredi kartı boyutunda tek parçadan oluşan bilgisayarı üretmiştir.

raspberry-pi-teknosafari
Orijinal Raspberry Pi görseli.

Raspberry Pi, tek karttan oluşan bir bilgisayardan farklı değildir. CPU ve RAM gibi bileşenler, tek bir karta bağlıdır ve çalışmak için ek bir donanıma ihtiyaç duymaz. Açıkta bulunan bağlantı noktaları ve dahili yongaları içeren geleneksel bir anakarta benzemektedir.

Bunların yanında Raspberry Pi, eklemek istenen bileşenlerin giriş ve çıkışlarını bağlamak için gerekli olan tüm araçlara sahiptir. Ancak herhangi bir şekilde dahili monitör, klavye, mouse gibi araçlar yer almamaktadır. Ayrıca herhangi bir işletim sistemi veya program yoktur.

Raspberry Pi, birçok farklı modele sahip olsa da temelde iki sürüme sahiptir. Model A ve Model B olarak isimlendirilen bu modeller, aralarında donanımsal fark bulundurmamaktadır. Yalnızca Model B, Model A’ya kıyasla ek olarak Ethernet ve USB bağlantı noktasına sahiptir. Her iki model de Arm CPU, GPU, GPIO, RCA, Ses Çıkışı, LED, USB, HDMI, Güç ve SD Kart yuvasına sahiptir. Ancak bunların yanında geliştiriciler, artık yalnızca bir klavyenin içine dahi bir Raspberry Pi monte ederek pazarlamaktadır.

raspberry-pi-400-teknosafari
Evet, klavyenin içine monte edilmiş bir Raspberry Pi bulunuyor.

Raspberry Pi ne işe yarar?

Raspberry Pi, üretiliş amacı olarak üniversite öncesi eğitim aracı olması amacıyla tasarlansa da, şu anda çok fazla alanda kullanılmakta. Uygun fiyatı ve küçük boyutu ile birlikte cihaz, birçok alanda ideal bir çözüm oluşturmaktadır.

  • Kablosuz Hoparlör: Raspberry Pi ile herhangi bir hoparlör, kablosuz bir şekilde kullanılabilir. Kolay bir kurulum ile birlikte cihaz, tüm hoparlörlerin kablosuz bağlanma aparatı olarak kullanılabilir.
  • Ev Otomasyon Sistemi: Küçük bir bilgisayar olan Raspberry Pi, evlerinizdeki neredeyse her şeyi akıllı hale getirebilir. Cihaz ile birlikte Samsung SmartThings, HomeSeer benzeri bir sistem kurulabilir.
  • Retro Oyun Konsolu: Raspberry Pi, her ne kadar küçük bir cihaz olsa da, küçük bir retro oyun konsoluna dönüştürülebilir. Cihaz, 40’dan fazla retro oyun sistemine tam destek sunmakta. Bu sayede 30.000’den fazla retro oyunlar ve atari oyunları oynanabilir.
  • Sunucu: Cihaz, ek bir depolama alanı ilavesi ile sunucu olarak kullanılabilir. Üstelik birçok Minecraft sunucusu, bu şekilde kullanılmaktadır.
  • Robot: Raspberry Pi, en çok robotik alanda kullanılmaktadır. Ucuz ve küçük olması ile birlikte cihaz, küçük büyük tüm robotların beyni olarak kullanılabilir.

raspberry-pi-robot-teknosafari

Raspberry Pi, her geçen gün gelişmeye ve daha fazla alanda kullanılmaya devam ediyor. Cihaz, modeline ve geliştirmelerine göre 50 TL’den 1500 TL’ye kadar fiyatlandırılabiliyor.

İlginizi Çekebilir:

6G Teknolojisi, Yapay Zeka ve Robotik Alanlarında Ciddi İlerlemeler Yaratacak

100 TL Altına Alınabilecek Powerbank Önerileri

Tekno Safari YouTube kanalına abone olmak için tıklayın.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz