Bu içeriği değerlendirin.
Okuma Süresi
2 dakika

Sosyal Medya Yasası ile birlikte global sosyal ağ sağlayıcılarına yapılan “verileri Türkiye’de bulundurma” çağrısının etkileri devam ederken, Meta’ya Rekabet Kurumu tarafından ‘tarihi’ ceza kesildi.

Instagram, Facebook ve WhatsApp gibi sık kullanılan uygulamaların çatı şirketi Meta, bu 3 uygulama ile Türkiye’deki kullanıcılardan topladığı verileri birleştirip pazarlama faaliyetlerinde bulunduğu, bu yolla rakiplerinin faaliyetlerini zorlaştırdığı gerekçesi ile rekabet kurumu tarafından 346,7 milyon TL’lik para cezasına çarptırıldı.

Rekabet Kurumu’nun 11 Ocak 2021 tarihinde başlattığı bu soruşturmanın sebebi, Meta’nın Türkiye’de dahil olmak üzere tüm dünyada uyguladığı WhatsApp veri politikasının tepkilere yol açmasıydı. Bu veri politikasına göre WhatsApp ile toplanan kullanıcı verileri pazarlama faaliyetlerinde kullanılabilecekti. Soruşturma kapsamında Meta yetkilileri, 11 Ekim 2022 tarihinde sözlü ifadeye çağırılmıştı.

Meta, Rekabet Kurumunun Tespitlerine Katılmadığını Belirtti

Rekabet Kurumu’nun Meta’ya ceza kestiğini açıklamasının üzerine, yetkililerden konu ile ilgili açıklama geldi.  Meta yetkilileri söz konusu açıklamada “Rekabet Kurumu’nun tespitlerine katılmıyoruz. Kullanıcılarımızın gizliliğini koruyor ve insanlara kendi verileri üzerinde kontrol sahibi olma hakkı ve şeffaflık sunuyoruz. Konu hakkında tüm seçeneklerimizi değerlendireceğiz.” ifadelerine yer verdi.

Meta, Baskı Görmesi Halinde Temsilcisini Geri Çekeceğini Açıklamıştı

Ekim 2022’de yürürlüğe giren Sosyal Medya Yasası’ndan yaklaşık 2 yıl kadar önce; global sosyal medya şirketlerini ‘sosyal ağ sağlayıcı’ olarak tanımlayan 9 maddelik bir düzenleme yürürlüğe girmiş ve şirketlerin üzerindeki denetimler artırılmıştı. Bu düzenlemenin şirketlere getirdiği yükümlülüklerden biri de Türkiye’de bir temsilci bulundurma zorunluluğuydu ve yıl içerisinde Türkiye’de faaliyet gösteren tüm şirketler temsilci atamalarını gerçekleştirmişti.

Meta yetkilileri geçtiğimiz ocak ayında bu düzenlemeye istinaden, “Baskılar artarsa temsilcilerimizi geri çekeriz.” uyarısı yapmıştı. Söz konusu düzenleme, Türkiye’deki yasal hususlara uymayan; yani temsilci atamayan ya da Sosyal Medya Yasası uyarınca gereksinimleri karşılamayan şirketlere para ve reklam engelleme cezalarının yanı sıra %90’a kadar bant genişliğini daraltma, yani hız düşürme cezası verilebileceğini belirtiyordu.

Meta’nın bu açıklamasının ardından, reklam engelleme ve bant genişliğini daraltma cezalarının öncesinde ciddi bir uyarı niteliğinde verilen para cezasının, Meta’nın temsilcilerini Türkiye’den çekmesine sebep olabileceği düşünülüyor. Şirketin böyle bir hamle yapması, birçok kullanıcının yanı sıra, sektörleri de etkileyebileceği öngörülüyor.

Tekno Safari YouTube kanalına abone olmak için tıklayın!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz