Okuma Süresi
2 dakika

Samsung, CES 2020 fuarında yapay zekâ tabanlı yeni projesini görücüye çıkardı. “Yapay insan” olarak tanıtılan “NEON”, gerçek bir insan gibi davranabiliyor ve zihin veya duygu temelli tepkiler verebiliyor. Teknoloji devinin, projenin deneme sürümünü bu yılın sonlarına doğru piyasaya sürmesi bekleniyor. 

Samsung, bir süredir merakla beklenen “NEON” isimli yeni ‘yapay insan’ projesini görücüye çıkardı. Pranav Mistry liderliğinde yürütülen “STAR Labs” projeleri kapsamında geliştirilen “NEON”, insan görünümlü ve yapay zekâ destekli bir dijital avatar. Gerçek bir insan gibi davranabilen dijital avatarın en önemli özelliklerinden birisi, duygu ve zihin temelli tepkiler verebilmesi. Bugüne kadar geliştirilen devrimsel projelerde yapay zekâ tabanlı bu tip teknolojilere sıklıkla rastlansa da “NEON”un en büyük farkı; gerçek bir insan organizmasıyla aynı görünüyor olması ve duygu temelli tepkiler vererek diyalog kurabilmesi.  

Teknoloji devi tarafından görücüye çıkarılan proje, “STAR Labs”ın ‘CORE R3’ adını verdiği bir teknoloji sayesinde çalışıyor. ‘CORE R3’ teknolojisi; “NEON”un gerçekçi, gerçek zamanlı ve karşılık verebilir bir yapıda olmasını mümkün kılıyor. Bu da dijital avatarı algısal olarak gerçek bir insandan ayırmayı neredeyse imkansız hale getiriyor. “NEON”; Google Asistan, Amazon Alexa veya Apple Siri benzeri sesli asistanlardan farklı olarak deneyime dayalı öğrenme gerçekleştirebiliyor ve hafıza oluşturabiliyor. Bununla birlikte, gerçek bir insan gibi anlayarak ve empati kurarak insanlarla iletişim kurabiliyor.  

STAR Labs, “NEON”u daha gerçekçi bir hale getirmek için ‘CORE R3’e ek olarak ‘SPECTRA’ isimli bir teknoloji üzerinde de çalışıyor. Halihazırda var olan “NEON”lar, ‘CORE R3’ teknolojisi yardımıyla gerçek zamanlı olarak özgün davranış ve etkileşim biçimleri geliştirebiliyor. STAR Labs, bu durumu avatarın yeni gerçeklikler yaratabilme kabiliyeti olarak adlandırıyor.  

Ayrıca dijital avatarlar, gerçek bir insanın görünüşü veya sesinden ilham alabiliyor olsa da Samsung’un açıklamasına göre, özünde her bir “NEON”un kendine özgü bir kişiliği var. 

“NEON”lar ileride belli mesleklerle ilgili iş başvurularına girebilir 

‘CES 2020’ fuarında kurulan stantta STAR Labs, “NEON”u yoga öğretmeni, bankacı, K-pop yıldızı, haber sunucusu veya defile mankeni gibi pek çok farklı kişilikte sergiledi. Gerçek yaşamda bu tip bir yapay zekayla insan türünün yer değişikliği kısa bir süre içinde gerçekleşecek gibi görünmese de “NEON”ların belli bir zaman sonrasında bahsedilen mesleklerle ilgili iş başvurularına girebilecekleri tahmin ediliyor. 

Markanın açıklamasına göre, üretilen dijital avatarlar hedef odaklı ve insan dokunuşu gerektiren görevlere yardım etmek üzere kişiselleştirilebiliyor. Samsung, “NEON”ların ileride öğretmen, mali müşavir, sağlık uzmanı veya kapıcı gibi mesleklerle toplumun çeşitli alanlarında hizmet edebileceğini ifade ediyor.  

CES 2020: Samsung STAR Labs Just Created An 'Artificial Human' Called NEON

Teknoloji devi “NEON”un inşa edildiği güvenlik protokollerine güveniyor 

NEON”lar gerçek insanlardan yola çıkılarak geliştirildikleri için ileride kötü amaçlı kullanılma ihtimallerinin olup olmadığı ise hala merak konusu. Marka bu konuyla ilgili herhangi bir kesin bilgi paylaşımında bulunmamış olsa da STAR Labs, ‘CORE R3’ teknolojisinin kişisel gizlilik ve güvenilirlik prensipleri etrafında geliştirildiğini iddia ediyor. Yapılan açıklamaya göre, “NEON”ların temelini oluşturan teknoloji en yeni güvenlik protokolleriyle veri bütünlüğünü sağlıyor. Kullanıcı ve “NEON”un kendisi dışında hiç kimse dijital avatarla girilen etkileşime erişemiyor ve avatarlar kullanıcı izni olmadan kişisel verileri paylaşamıyor.  

NEON”un belirtilen ütopik günlük yaşam kullanımları hala biraz zaman gerektiriyor olsa da markanın, ürünün deneme sürümünü 2020’nin sonlarına doğru piyasaya sürmesi bekleniyor. İlk etapta sadece birkaç iş ortağıyla paylaşılacak olan “NEON”un fiyat bilgisiyle ilgili ise henüz Samsung tarafından herhangi bir resmi açıklama yapılmadı.