Singapur yargısı, yasaklı madde ticareti yapmaktan yargılanan 37 yaşındaki Malezyalı Punithan Genasan’a koronavirüs salgınının neden olduğu karantina çalışmaları sebebiyle Zoom üzerinden idam cezası verdi. Anayasa Mahkemesi adına İngiliz haber ajansı Reuters’a konuşan bir yetkili, söz konusu cezanın Singapur’da uzaktan verilen ilk ölüm cezası olduğunu belirtti.
Singapur yargısı, koronavirüs salgınının neden olduğu karantina ve sosyal izolasyon çalışmaları sebebiyle 37 yaşındaki Punithan Genasan’a görüntülü konuşma platformu Zoom üzerinden idam cezası verdi. Malezyalı Genasan’ın adı, 2011 yılında yasaklı madde ticareti suçuna karışmıştı. Yaklaşık 9 yıldır devam eden davayla ilgili açıklanan hükmün, Singapur’da çevrimiçi yollarla uzaktan verilen ilk ölüm cezası olduğu ifade edildi. Singapur, güncel olarak Asya’da en yüksek koronavirüs vaka sayılarına ulaşan ülkelerden bir tanesiydi. Hızla artış gösteren vaka sayıları, ülkenin sıkı karantina ve sosyal izolasyon çalışmaları yapmasına neden olmuştu.
Singapur Anayasa Mahkemesi adına İngiliz haber ajansı Reuters’a konuşan bir yetkili, mahkemelere katılım sağlamak durumunda olan herkesin sağlığı ve güvenliği için Genasan’ın duruşmasının video konferans yoluyla gerçekleştirildiğini ifade etti. Aynı yetkili, çevrimiçi yollarla verilen cezanın ülke tarihinde bir ilk olduğunun da altını çizdi. Genasan’ın avukatı Peter Fernando, müvekkilinin duruşmasında Zoom kullanılmış olmasına itiraz etmediğini belirtti. Konuyla ilgili yapılan açıklamada; Zoom üzerinden duyurulan mahkeme kararının, net bir şekilde iletilmiş olduğuna işaret edildi. Fernando ise müvekkilinin yine de temyiz talebinde bulunacağını ifade etti.
Singapur mahkemeleri, 1 Haziran’a kadar devam etmesi beklenen karantina çalışmaları nedeniyle bir süredir pek çok duruşmayı erteliyordu. Sadece gerekli görülen ve acil olduğu düşünülen davalar, çevrimiçi yollarla uzaktan görülmeye devam ediyordu.
Zoom, yaşadığı güvenlik açığı krizi nedeniyle pek çok ülkede yasaklanmıştı
Diğer yandan Zoom, adının karıştığı güvenlik açığı iddiaları nedeniyle kısa bir süre önce pek çok şirket ve ülke yönetimi tarafından yasaklanmıştı. Google ve SpaceX, yaşanan güvenlik krizi nedeniyle Zoom kullanımını çalışanlarına yasaklayan şirketlerin başında geliyordu. Bununla birlikte, Zoom kullanımına yasal işlemlerde izin veren bazı yerel yönetimler de mevcuttu. New York Eyalet Valisi Andrew Cuomo, bu yönetimlerin başındaki isimlerden yalnızca biriydi. Couomo, kısa bir süre önce karantina döneminde nikah memurlarının Zoom üzerinden nikah kıymasına izin veren bir kararnameyi onaylamıştı. Güvenlik açığıyla ilgili kendisine yöneltilen sorularla ilgili olarak ise Cuomo, konu düğünler olunca kimsenin Zoom’a bir itirazının olmadığına işaret etmişti.
Teknoloji haber bülteni DigiToll‘ü izlemek için tıklayınız.
İlginizi çekebilir:
Zoom’a Alternatif Olabilecek Video Görüşme Programları
Zoom, Kullanıcı Sayısı Konusunda Yanlış Bilgilendirme Yaptığını Kabul Etti
Zoom, güvenlik açığı nedeniyle kullanıcı güvenini 5 aşamada nasıl kaybetti?