Bu içeriği değerlendirin.
Okuma Süresi
5 dakika

Sony Bravia XR A90J görüntü kalitesi nasıl? OLED TV ne avatajlar sunuyor? Sony üst segment OLED ile neler vadediyor? Tüm soruların cevapları ve fazlası Sony Bravia XR A90J inceleme yazımızda…

Sony, önde gelen panel üreticilerinden biri. CRT yani tüplü televizyon döneminden beri de göz önündeki TV üreticilerinden biri. Hatta teknolojinin oldukça pahalıya mal olduğu ülkemizde bile kendisine bir kitle oluşturabilmiş bir marka. Tanıdığım bazı insanlar Sony’den başka marka teknolojik ürün almaya sıcak bakmıyorlar. Sony bunu nasıl sağlıyor? Ürünlerini kullanıcıya kaliteli şekilde sunarak. Akıllı telefonları bir kenara ayırırsak, Sony ev sinema sistemleri, kulaklıklar, müzik çalarlar, hoparlörler, araba teypleri hep bir seviyenin üzerindedir. Aynısı TV için de geçerli. Sony TV’ler her zaman belli bir standartın üzerindedir.

OLED paneller hakkında farklı fikirler söz konusu olsa da en gelişmiş panel teknolojisi olduğunu söylemek yanlış olmaz. Önde gelen bu TV markasının en üst segment OLED TV’sine Sony Bravia XR A90J inceleme yazımızda göz atacağız. Hem Sony olmasının hem de OLED olmasının avantajlarına değineceğiz. Gördüğümüz eksik yönlerinden bahsedeceğiz.

Geçtiğimiz günlerde Tekno Safari YouTube kanalımızda Sony Bravia XR A90J inceleme videomuzda, ürünü incelerken OLED teknolojisinden de derinlemesine bahsetmiştik. OLED hakkında derinlemesine bilgi almak için Sony Bravia XR A90J inceleme yazımızı bitirdikten sonra Sony Bravia XR A90J inceleme videomuza da göz atabilirsiniz.

Sony Bravia XR A90J temel özellikler

sony bravia xr a90j temel özellikler

Bravia XR serisinin hali hazırdaki en üst modeli olan A90J 3 farklı boyutta alınabiliyor. Bunlardan en küçüğü 55 inç, stüdyoda incelediğimiz boyuttu. İsterseniz 65 ve 83 inç boyutlarında da A90J’ye sahip olabiliyorsunuz.

İncelediğimiz 55 inç için yaklaşık boyutları da belirtelim. Ayak montajı iki farklı şekilde yapılabiliyor. O yüzden yandan yana genişliği ve uzunluğu değişebiliyor. Ancak en fazla yaklaşık 128.2 cm genişliğinde ve 77.6 cm uzunluğunda olacak şekilde montajı mümkün. Derinlik ise iki durumda da aynı; 31.7 cm civarında. Vesa 300 standardı ile askı aparatları kullanarak duvara asmanız mümkün. TV’nin ağırlığı ise 18.6 kilogram.

Üst segment bir TV olması neticesinde Sony Bravia XR A90J temel özellikler açısından zengin bir listeye sahip. Wi-Fi AC bandı ve bluetooh 4.2 sürümü destekleniyor. Bu sayede AC bandı destekleyen modemleriniz ile daha hızlı bir veri bağlantısı kurabiliyorsunuz. Bluetooh üzerinden ses aygıtları, klavye mouse bağlantısı destekliyor. Ayrıca Wi-Fi bağlantısı yerine kablolu bağlantı kurabileceğiniz ethernet portu da var.

Kablosuz olarak görüntü aktarmak isterseniz, dahili Chromecast ve Apple AirPlay desteği var. Eğer kablolu olarak görüntü aktarmak isterseniz, 4 adet HDMI girişi mevcut. Bunlardan ikisi 4K çözünürlükte 120hz tazeleme hızını destekleyen HDMI 2.1 iken diğer ikisi 4K çözünürlükte 60hz tazeleme hızını destekliyor. Ayrıca HDMI 2.1 girişleri ile Sony ALLM ve VRR sunuyor. Bu sayede HDMI üzerinden düşük gecikme süreleri alırken tazemele hızı da gelen görüntüye adapte oluyor.

HDMI üzerinden eARC ile ses çıkışı alabiliyorsunuz. Ancak isterseniz bir adet optik ses çıkışı bir adet 3,5 mm kulaklık çıkışı da ek olarak bulunuyor. Tüm bunlara ek 3 adet USB girişi de mevcut. Bu girişlerden USB belleklerinizi bağlayarak içerik tüketimi yapmanız da mümkün.

Doğrudan uydu bağlantısı kurabilmek için TV üzerinde 2 adet dijital 1 adet karasal yayın alıcısı mevcut. Böylece uydu alıcıya gerek olmaksızın tek kumanda ile TV’yi kullanmanız mümkün.

Sony Bravia XR A90J yazılım

sony bravia xr a90j yazılım

Sony Bravia XR A90J yazılım olarak eski adıyla Android TV yeni adıyla Google TV platformunu kullanıyor. Bu sayede TV’yi bir akıllı telefon gibi kullanabiliyorsunuz. Play Store uygulama mağazasından TV’nize uygun uygulamaları indirip kurabiliyorsunuz. Netflix, YouTube, Amazon Prime, Apple TV+ gibi içerik platformlarının yanı sıra, oyunları da TV’nize kurabilirsiniz. USB üzerinden klavye mouse ya da gamepad de bağlayabildiğiniz için, adeta mini konsollu bir TV halini alıyor. Burada limit ise televizyonunuzun 16 GB dahili hafızası.

Bravia XR A90J televizyonda resim işlemcisi olarak Cognitive Processor XR kullanılıyor. Bu işlemci yardımıyla görüntülerin netliğini geliştirmek adına, Dual database processing, XR 4K Görüntü Yükseltme, XR Super Resolution işlemleri gerçekleştiriliyor. Renk geliştirme alanında ise Live Colour™ Teknolojisine XR Smoothing, XR Triluminos Pro™ ile destek sağlanıyor. Kontrast geliştirmek içinse görüntü Dinamik Kontrast Geliştirici, OLED XR Contrast Pro, Pixel Contrast Booster ve XR HDR Remaster yazılım işlemlerine maruz kalıyor. Ayrıca ekrandaki görüntünün akışkanlığının arttırılması için XR Motion Clarity işlemi de görüntüye uygulanıyor.

Sony Bravia XR A90J görüntü kalitesi

sony bravia xr a90j görüntü kalitesi

Bravia XR A90J her şeyden önce bir OLED TV. Bunun sağladığı getirilerin başında yüksek canlılık ve yüksek kontrast geliyor. Ekranı 4K yani 3840×2160 çözünürlüğünde. Standart, Canlı, IMAX Enhanced gibi görüntü modları yanında Netflix Calibrated modu da sunuyor. Böylece göz zevkinize en uygun renk şemasını seçebiliyorsunuz. Televizyonun paneli 120hz tazeleme hızına sahip. Bu sayede yazılım özellikleri devreye girmeden dahi çok akıcı görüntüler elde edebiliyorsunuz.

Kaliteli bir OLED panel zaten tek başına iyi görüntü sunabilirken Sony’nin onlarca yıllık ekran tecrübesinin ürünü olan geliştirme yazılımları görüntü kalitesi üst seviyeye taşıyor. Renkler canlı, ancak gerçekçi, keskinlik yüksek ancak yapay değil. Sony Bravia XR A90J görüntü kalitesi açısından herkesi tatmin edebilecek düzeyde. Ayrıca yazılım desteği ile 4K olmayan görüntüleri de 4K’ya yükseltebildiği için standart TV yayınlarında bile bu iyi deneyimi yaşıyorsunuz. Yaptığımız testlerde kontrastının da beklediğimiz gibi çok iyi seviyede olduğunu gördük.

Konsol ya da PC bağlayarak oyun keyfi yapmanıza da bir engel yok. HDMI 2.1 üzerinden 120hz görüntü aktarabilir, 120 FPS alabilirsiniz. Böylece rekabetçi oyunları bile oynayabilirsiniz.

Noksanı yok mu diye sorabilirsiniz. Görüntü kalitesi açısından pek yok. Yatay tarama esnasında olağan dışı test videolarımızda bazen zorlandığını gördük. Tüm OLED TV’lerin en zayıf noktası ise panelde yanabilme olmasıdır. Bu  da tamamen panelin yapısından kaynaklı ve doğaldır. OLED (AMOLED) ekranlı telefonlarda olduğu gibi, bir görüntü uzun süreli ekranda kalırsa, ısınma farkında oluşan bir hayalet görüntü ekranda bırakır. Bu ısınma aşırı değilse hayalet görüntü bir süre sonra gidiyor ancak aşırı ise hayalet görüntü ekranınızda kalıyor. Bir diğer büyük OLED üreticisi LG bu sorunu çözdüğünü söylüyor ancak hiçbir şartta olmayacağının garantisi yok tabi ki. Sorunun çözümü basit, kapanma süreleri ayarlamak aynı görüntünün ekranda kalmasının önüne geçmek.

Sony Bravia XR A90J alınır mı?

sony bravia xr a90j alınır mı

Önemli bir soru olmakla beraber cevabı oldukça basit bir soru. 30 bin TL’den başlayan fiyatlarıyla Sony Bravia XR A90J alınır mı? TV için ayırdığınız 30 bin TL bütçeniz varsa, mutlaka değerlendirmeniz gereken, oldukça tatmin edici görsel kaliteye sahip bir TV.

Tekno Safari YouTube kanalımıza abone olmak için tıklayın!

İlginizi çekebilir:

Xiaomi, ‘Mi TV Webcam’ İsimli İlk Akıllı Televizyon Aksesuarını Duyurdu 

TCL, Yerli Üretim Akıllı Televizyon Ürün Gamını Genişletiyor! 

Samsung, İlk Wi-Fi 6E Destekli 8K QLED Televizyon Modellerini Tanıttı!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz