Doğrulama platformu Teyit.org, İran’da ahlak polisinin kaldırıldığı iddialarını inceledi. Mevcut kaynaklarla iddiaya dair net bir sonuca ulaşılamıyor.
İran’da Mahsa Amini’nin ahlak polisi olarak bilinen İrşad Devriyesi tarafından gözaltına alındıktan sonra ölmesiyle başlayan protestoların sonucu olarak, İran’da ahlak polisi biriminin lağvedildiği iddia edildi.
Konuya Dair Bilinenler
- İran İçişleri Bakanlığı ve İran Polis Teşkilatı konuya dair resmi bir açıklama yapmadı.
- İran devlet televizyonu El Alam iddiaları reddetti.
- İran Adalet Bakanlığı Halkla İlişkiler Birimi böyle bir kararın bakanlığa iletilmediğini açıkladı.
- İran basınından net bir bilgiye ulaşılamıyor.
Başsavcının Muğlak Açıklamaları Kapatıldı Olarak Yorumlanmış
Ahlak polisliği biriminin kaldırıldığı iddiaları İran Başsavcısı Muhammed Cafer Muntazeri’nin bir toplantıda yaptığı konuşmanın ardından yaygınlaştı. Muntazeri’nin açıklamasına İran kaynaklarından ulaşmak mümkün.
Haberlerde Muntazeri, basın toplantısı sırasında bir gazetecinin ahlak polislerinin neden ortalıkta görünmediğini sorması üzerine, ahlak polisiyle ilgili kararın yargıya ait olmadığını ve kurum nerede kurulduysa orada kapatıldığını söylüyor. Yani ahlak polisinin kuruluşundan bu yana yargıyla ilgili olmadığını belirtiyor. Konuşmasının devamında da yargı sisteminin ülkedeki insanların davranışlarını izlemeye devam edeceğini de belirtiyor.
Açıklamalar BBC, New York Times ve France 24 gibi uluslararası haber kaynaklarında, yanıltıcı olarak, kurumun kapatıldığı yönünde yer aldı.
Ancak Muntazeri’nin açıklamalarını ahlak polisinin görevine kesin olarak son verdiği olarak değerlendirmek sorunlu. Savcının söyledikleri çok muğlak ve yanlış anlaşılmaya müsait. Ülkede devriyelerin fiilen kaldırıldığına dair henüz resmi bir açıklama yok.
Diğer taraftan İrşad devriyesi yani ahlak polisleri İran kolluk kuvvetlerinin bir birimi olarak 2005 yılında kuruldu. Yani İran İçişleri Bakanlığı kontrolünde. Bu polisler İslami ahlak ve kıyafet kuralların uygulanıp uygulanmadığını kontrol etmek ve kuralları ihlâl edenleri gözaltına almakla yükümlü. İran’da başörtüsü takmamak ya da düzgün örtünmemek de Ceza Kanununa göre hâla suç sayılıyor.
Araştırmanın detayına link üzerinden ulaşabilirsiniz.
Tekno Safari YouTube kanalına abone olmak için tıklayın!