Twitter, 2020 ABD Başkanlık Seçimleri’nin adil ilerleyebilmesi ve oy verenlerin yanlış bilgilendirilmesini engelleyebilmek için platforma yeni bir özellik eklediğini duyurdu. Sosyal medya devi tarafından yapılan yeni hamleye göre, kullanıcılar başkanlık yarışı süresince seçimlerle ilgili yanlış bilgiler içeren paylaşımları Twitter yetkililerine bildirebilecek.
Twitter, Amerika’daki başkanlık yarışı sürecinin sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesini sağlamak için platforma yeni bir özellik eklediğini duyurdu. Yeni eklenen özellik seçim süreci boyunca kullanıcıların, seçime veya diğer toplumsal etkinliklere nasıl katılabilecekleriyle ilgili yanlış bilgiler içeren paylaşımları Twitter yetkililerine bildirmelerini mümkün kılacak. Bununla birlikte kullanıcılar, içeriği bildirirken paylaşımla ilgili olarak “Nerede ve nasıl oy verileceğiyle ilgili yanıltıcı bilgiler içeriyor”, “İnsanları oy vermekten caydırmaya veya korkutmaya çalışıyor” ve “Adaylardan birini, seçilmiş bir yetkiliyi, siyasi partiyi veya devlet kurumunu taklit ediyor veya yanlış temsil ediyor” seçeneklerinden birini işaretleyebilecek.
Sosyal medya devi ise yeni eklenen özelliği yaptığı bir paylaşımla duyurdu. Resmi hesabından yaptığı paylaşımda Twitter, özelliğin nasıl görüneceğine ilişkin bir ekran görüntüsüne yer verdi ve sonraki paylaşımında bu yeniliğin, tüm dünyadaki seçimlerin sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi için gösterdikleri çabaların önemli bir parçası olduğuna işaret etti.
We’re turning on a tool for key moments of the 2020 US election that enables people to report misleading information about how to participate in an election or other civic event. pic.twitter.com/BxHAiLSWjG
— Twitter Safety (@TwitterSafety) January 30, 2020
Twitter’ın bu hamlesinin geçmişte yapılan ve seçim yarışına olumsuz etkileri olan yanıltıcı paylaşımları azaltabileceği tahmin edildi. Daha önce de 2016 senesinde insanları SMS’le oy vermeye teşvik eden sponsorlu bir tweet dizisi platform üzerinden yayılmıştı. Sosyal medya devi daha sonrasında tweetleri silmiş olsa da ilk başta içeriğin Twitter kurallarını ihlal etmediğine karar verdiği için bu süreç normalden çok daha fazla zaman almıştı. Üstelik yaşanan bu olay, 2016 seçimleri öncesinde platformda meydana gelen tek hadise değildi.
Twitter, Ekim ayında da benzer bir hamle yapmıştı
Sosyal medya devi, Ekim ayında da benzer bir hamle yapmış ve Kasım ayından itibaren platformda siyasi içerikli reklamların tamamen yasaklanacağını duyurmuştu. CEO Jack Dorsey, konuyla ilgili yaptığı açıklamada bu tip reklamlara izin vermenin istenmeyen mesajlara yol açtığını belirtmiş ve yasağın tüm dünyada uygulanacağına işaret etmişti. Yasak 22 Kasım itibariyle yürürlüğe girmiş; Twitter’ın bu hamlesinin de ABD seçimleriyle ilişkili olabileceği düşünülmüştü.