vds-server-nedir-teknosafari
Bu içeriği değerlendirin.
Okuma Süresi
2 dakika

VDS (Virtual Dedicated Server) yani Sanal Atanmış Sunucu, kullanıcıların web uygulama oluşturması, dağıtması ve barındırması için sunulan çözümlerden birisidir. VDS Server, başka kullanıcılar ile paylaşılmaz, tek bir kişinin kullanımına sunulur.

Özellikle internet sitesi açılırken karşımıza çıkan sunucu alternatifleri, birçok kullanıcının kafasını karıştırmaktadır. Paylaşımlı/Paylaşımsız Hosting, VDS/VPS Server, Windows/Linux Sunucu gibi birçok alternatifin olması, bilgisi olmayan bir kullanıcı için zorlu bir seçim olmakta. Peki bu seçenekler arasından en çok kullanılanlardan biri olan VDS Server nedir? VDS ve VPS farkları nelerdir?

Her bir VDS sunucu, kendine ait depolama alanı, CPU, RAM, bant genişliği ve işletim sistemi barındırmaktadır. Ayrıca VDS kullanıcıları, diğer kullanıcılar ile sunucunun kaynaklarını paylaşmaz. Yani sunucunun tüm kaynakları, tek bir kişi tarafından erişilebilir.

VDS Sunucu Ne Zaman Alınmalı?

VDS sunucular, yoğun bir web siteyi kaldırabilmek üzere tasarlanmaktadır. Bu sebeple özellikle yeni açılan web siteleri, bu tarz sunucu ve hosting çözümlerine gerek duymaz. Bu sebeple VDS hostingler, yoğun kullanıcıya sahip ya da yüksek CPU kullanımı yapan siteler için ihtiyaç haline gelmektedir.

Eğer küçük bir web siteniz varsa, VDS sunucuya ihtiyaç duymazsınız. VDS yerine daha uygun fiyatlı seçenekler başlangıçta çok daha uygun olacaktır.

VDS ve VPS Farkları Nelerdir?

VDS, anlam olarak Sanal Atanmış Sunucu iken, VPS anlam olarak Sanal Özel Sunucu anlamına gelmektedir. Her iki durumda da kullanılan yöntem farklı olsa da, hem VPS hem de VDS sanallaştırma kullanılarak oluşturulur.

Her iki durumda da, fiziksel bir sunucu, her biri kullanıcıların ihtiyaçlarına göre özelleştirebilecekleri kullanıcılara kiralanan daha küçük sanal bölümlere veya “sunuculara” bölünür. Bir hesabı barındıran sanal sunucu, aynı fiziksel sunucuda bulunan diğer “komşu” sunuculardan ayrı kalır.

vds-server-ozellikleri-teknosafari

VDS Avantajları Nelerdir?

  • VDS sunucularda RAM ve CPU gibi kaynaklar paylaşımsızdır. Her bir kullanıcı kendine ait kaynaklara sahiptir. Bu sebeple diğer kullanıcıların web siteleri, birbirinin performansını etkilemez.
  • VDS, root erişimi sayesinde site sahiplerinin sunucu üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmasını sağlar.
  • VDS kullanıcıları, ihtiyaç duyduğu anda kaynaklarını yükseltebilir. Kaynakların değişikliği için beklemesine gerek olmaz.
  • VDS, yoğun trafik sebebiyle performans kaybı yaşamaz. Site yoğun bir trafik çekse bile geç yüklenme problemleri ya da çökmeler yaşanmaz.
  • Dedicated sunucudan daha ekonomiktir.
  • Kullanıcılar dilediği güvenlik yazılımını kurabilir.

VDS Dezavantajları Nelerdir?

  • Paylaşımlı hosting ve VPS sunucuya kıyasla daha pahalıdır.
  • Bulut ve dedicated sunuculara kıyasla daha sınırlı kaynaklara sahiptir.
  • Paylaşımlı hosting ve VPS sunucuya kıyasla daha yüksek performans sunsa da, sunucunun tamamı tek kullanıcıya ait olmadığı için dedicated sunucunun tüm gücünü kullanamaz.
  • Diğer hosting seçeneklerine kıyasla fazla kontrol seçeneği olsa da, yine de sunucuya sınırlı erişim yetkisi verilir.

Özetlemek gerekirse, VDS server seçeneği, yoğun trafikli kullanıcılar için güzel bir tercih olabilir. Ancak bu tarz sunucular, standart bir bilgisayar gibi davrandığı için, kullanıcının biraz da olsa teknik bilgiye sahip olmasını gerektirebilir.

İlginizi Çekebilir:

Instagram’da Mutlaka Bilinmesi Gereken Gizlilik Ayarları

Raspberry Pi Nedir? Ne İşe Yarar?

Tekno Safari YouTube kanalına abone olmak için tıklayın.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz