Thodex CEO’su Faruk Fatih Özer, geçtiğimiz ağustos ayında Arnavutluk’ta yakalanmıştı. Yaşanan son gelişmeyle Faruk Fatih Özer’in iadesine karar verildi.
Türkiye tarihinin en büyük dolandırıcılık vakalarından biri, geçtiğimiz yıl kripto para platformu Thodex ile yaşanmıştı. Şimdi ise Thodex hakkında yeni bir gelişme meydana geldi. Ağustos ayının sonunda Arnavutluk’ta yakalanan Thodex CEO’su Faruk Fatih Özer’in iadesine karar verildi.
İade kararı, Fatih Özer’in yargılanmaya devam ettiği Arnavutluk Mahkemesi tarafından verildi.
İşte, İstenen Tüm Cezalar!
Faruk Fatih Özer’in de aralarında olduğu 6’sı tutuklu 21 sanık hakkında, “suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve yönetme“, “bilişim sistemleri, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık” ve “tacir veya şirket yöneticileri ile kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılık ve suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama” suçlarından 12 bin 164’er yıldan 40 bin 562’şer yıla kadar hapis cezası isteniyor.
Konu Hakkında Yaşananlara Göz Atalım
- Tüm olay, borsada para çekme ve transfer işlemlerinin durmasıyla başlamıştı.
- Ardından CEO, iddiaları yalanladı. Thodex’in 700 bine yakın kullanıcısından yalnızca 30 bin kadarının şüpheli durumdan etkilendiğini belirten Thodex CEO’su, mevcut mağdurların banka giriş bedellerinin karşılığının şirket hesaplarında mevcut olduğunu, hiçbir kullanıcının mağdur olmayacağını aktardı.
- Türkiye’de Thodex’e yönelik yapılan operasyonlarda, tüm mal varlıklarına el koymuştu. Ayrıca Interpol, Fatih Özer için kırmızı bülten çıkarmıştı.
- Sonrasında Thodex CEO’su hakkında birçok farklı çarpıcı detay ortaya çıktı.
- Son dönemin en çok konuşulan isimleri arasında yer alan Sedat Peker de birtakım iddialarda bulunmuştu.
- Fatih Özer’in yakalanmasının an meselesi olduğu açıklamasından birkaç ay sonra izi kaybedildi.
- Geçtiğimiz aylarda Thodex, müvekkillerin zararlarını gidermeye başladı.
- Fatih Özer için istenen ceza ise nihayet belli oldu.
Peki, Vurgun Nasıl Gerçekleşti?
İddianamede yer verilen MASAK raporuna göre Thodex, müştekileri iş ve işlemler nedeniyle hileli davranışlarla aldattı. Thodex’in müşterilerine ‘gerçekte var olmayan sistemde kaydı olarak oluşturulan varlıklar’ sattığı vurgulandı. Platformun, müşteriler arasında arz ve talep ilişkisine dayalı olarak fiyat belirlediği de eklendi. MASAK, vurgunu şu şekilde anlattı:
“Yöneticiler tarafından oluşturulan ve gerçekte var olmayan varlıklar ile sistemde yer alan yazılımlar aracılığıyla alım satım işlemleri yapıldığı, platform tarafından yapılan alım satım işlemlerinin bulunduğu ve bunun müşterilere bildirilmediği, platform tarafından müşterilere ait varlıkların platform dışına çıkartıldığının müşterilere bildirilmediği anlaşılmıştır.”
Zanlıların, Thodex kripto para platformu yoluyla yaptıkları transferler sonucunda 22 milyon 745 bin lira ile altın alımı yaptıkları ve paranın gönderildiği 27 Kasım 2020 ile 23 Mart 2021 tarihleri arasında gram altının 435 lira olduğu hesaplandığında bunun 52 kilo 287 gram altına tekabül ettiği vurgulandı.
Tekno Safari YouTube kanalına abone olmak için tıklayın!