Yurt Dışı Telefon Kayıt Süresi Uzatıldı (2020 Güncel Kayıt Süresi)
Bu içeriği değerlendirin.
Okuma Süresi
2 dakika

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından yurt dışı telefon kayıt süresi ile ilgili düzenleme yapıldı. Nisan ayında yapılan düzenleme kapsamında; mevcut 120 günlük süre, 30 günlük ilave süreyle birlikte 150 güne çıkarılmıştı. Yapılan son düzenlemeyle ise söz konusu süre, pandemi kapsamında 365 güne uzatıldı. 

Koronavirüs sebebiyle yurt dışında yaşayan Türk vatandaşların ülkeye dönüşü devam ediyor. Yurt dışından ülkeye dönen on binlerce Türk vatandaşının kalış süresi ise pandeminin durumu nedeniyle belirsizliğini koruyor. Bu sürenin olası uzaması veya yurt dışından gelenlerin uzun süre kaldığında mağduriyet yaşamaması için Nisan ayında yapılan bir düzenleme kapsamında; yurt dışı telefon kayıt süresi, 120 günden 150 güne çıkarılmıştı. Kullanıcıların, yeni düzenleme sonrasında yurt dışında satın aldıkları telefonu 5 ay boyunca kayıt ettirmeden kullanabileceği ifade edilmişti. Yapılan son düzenlemeyle ise söz konusu süre, pandemi kapsamında 365 güne uzatıldı.

Önceki düzenleme sonrası konu hakkında açıklama yapan TBMM Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Alt Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Zafer Sırakaya, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından 120 gün olarak belirlenen kayıtsız kullanım süresine 30 günlük ilave bir sürenin eklenmesine karar verildiğini duyurmuştu.

Dünya genelinde etkisini artıran pandemi nedeniyle Türkiye’ye dönüşler, Çin başta olmak üzere çeşitli Uzak Doğu bölgelerinden başlamıştı. Ocak ayı itibariyle başlayan dönüşler, Şubat ve Mart döneminde artış göstermişti. Fakat bu süreçte ülkeye giriş yapan vatandaşların kayıt dışı telefon kullanım sürelerinin, kısa süre sonra dolacağı da biliniyordu. Yapılan düzenleme 365 günden uzun süreli kalacakların mağduriyet yaşamasının da önüne geçmiş oldu.

Yurt dışı telefon açtırma ek süresinin de uzatılabileceği açıklanmıştı

Yurt Dışı Telefon Açtırma Ek Süresi de Uzatılabilir 

Diğer yandan; pandeminin dünya genelinde etkisini devam ettirmesi ve buna bağlı olarak seyahat kısıtlamalarının devamı halinde, 30 günlük ilave sürenin de uzatılabileceği de açıklanmıştı. Buna göre uluslararası uçuşlardaki kısıtlamanın yaz aylarında da sürmesi halinde, yurt dışı telefon açtırma için belirlenen 150 günlük sürenin de uzatılabileceği belirtilmişti. Sırakaya, alınan kararlarla vatandaşların elektronik haberleşme hizmetlerinden kesintisiz yararlanmalarının sağlanması ve herhangi bir mağduriyet yaşanmamasının amaçlandığını dile getirmişti.

Yurt dışı kayıtlı telefonların kullanım süresinin uzatılmasına ek olarak Zafer Sırakaya, salgın nedeniyle ülkelerine dönemeyen vatandaşların araçlarıyla Türkiye’de kalma izin sürelerinin uzatıldığına da vurgu yapmıştı. Sırakaya, son dönemde sık sık gündeme gelen “kaçak geçiş” iddiaları hakkında da değerlendirmelerde bulunmuştu. İddialara göre; yurt dışında ikamet eden vatandaşların yabancı plakalı araçlarıyla ücretli kara yollarında HGS ve OGS ücreti ödemeden kaçak geçiş yapması durumunda bu araçlar, Türkiye plakalı araçlardan 4 kat daha fazla para cezasına tabi tutuluyordu.

Bu iddiaların asılsız olduğunu belirten Sırakaya, yabancı plakalı araçların da Türkiye plakalı araçlar gibi 15 gün içerisinde geçtikleri otoyolun ücretini ödemeleri halinde herhangi bir ceza yaptırımı uygulanmadığını söylemişti.

Haftalık teknoloji bültenini izlemek için tıklayın.

İlginizi çekebilir: 

Yurt dışından getirilecek teknolojik cihazlardan bandrol ücreti alınacak

Yurt dışı telefon kayıt ücretine yeni zam

Türkiye’de tespit edilen ilk coronavirüs Kapalıçarşı’dan çıktı!

5 YORUMLAR

  1. Ben 12 şubat 2021-24.04.2021 arası Türkiyede idim, ve yeniden 11.08.2021 de Türkiyeye geldim. Cihazıma mesaj geldi 60 gün sonra telefonumu ya kayıt ettirmem gerekiyormuş yada kapanacakmış. Internette ki yazılanlara bakılacak olursa en son düzenlemeyle 365 güne çıkarıldı diye yazıyor. Bilgi veren olursa çok memnun olurum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz