3D yazıcı ile insan korneası üretildi
Okuma Süresi
2 dakika

Yapılan çalışmalar sonrasında 3D yazıcı ile gerçek bir insan korneası üretilebildi. Bu çalışmaların gelişmesi ile birlikte kornea ile ilgili birçok sağlık sorununun önüne geçilebilecek. 

3D yazıcılar hayatımıza girdiğinden bu yana birçok alanda kullanılmaya başlandı. Ülkemizde fiyatlarından dolayı hala son kullanıcıya ulaşamasa bile 3D yazıcılar sayesinde figürler, telefon kılıfları, oyuncaklar üreterek para kazanmaya başlamış birçok insan var. Ama 3D yazıcılar sadece plastik malzeme ile çalışmıyor. 3D yazıcılar ile organ yapımı da son dönemde öne çıkan konular arasında. Bilim insanları son olarak 3D yazıcı ile insan korneasıüretmeyi başardı. 

3D yazıcı ile insan korneası üretim anı:

Sağlık alanında öncelikle protez üretiminde kullanıldığını gördüğümüz 3D yazıcılar şimdi ise bir kornea üretebiliyor. Newcastle Üniversitesi‘nde yapılan çalışmalar sonucunda bilim insanları gerçek bir insan korneası üretmeyi başardılar. Kornea nakli için uzun bir bekleme listelerinde bulunan insanlara faydalı olmak isteyen bilim insanları bir donörden kornea kök hücrelerini alarak, 3D yazıcı ile bir insan korneası üretmeyi başardılar.  

Bilim insanları, sağlıklı bir donörden aldıkları kök hücreyi aljinat ve kollajen maddeleri ile birleştirerek bir biyo-mürekkep elde ettiler. Newcastle Üniversitesi Doku Mühendisliği Profesörü Che Connon, bu araştırmanın birçok ülkede gerçekleştirdiğini söyledi.  Profesör Che Connon, kendilerinin üretmeyi başardıkları aljinat ve kollajen karışımının kök hücreyi canlı tutarken aynı zamanda şeklini koruyabilecek kadar da sert olduğunu söyledi.  

Araştırmacı ekip son olarak ise yapılan bu çalışmanın son derce önemli olsa da kullanılabilmesi için birkaç yıl daha araştırılması gerektiğini söyledi. Bu yüzden insanlardan organ naklini bırakmamalarını istediler.  

3D Baskı Nedir? 3D baskı nasıl yapılır?

3d baski nedir

Sanal ortamda tasarlanmış farklı şekillerdeki 3 boyutlu bir nesnenin katı formda üretilmesi işine üç 3 boyutlu baskı denir. Bu işlem, 3D yazıcı (3 boyutlu yazıcı) ile gerçekleştirilir. Bu işlemin yapılmasında çok farklı türde hammade kullanılabilir. Yaygın olarak plastikler kullanılsa da 3D yazıcı vasıtasıyla yemek, insan organı ve benzeri nesneler üretmek mümkün. 3D baskıda nesnenin her bir parçası sanal olarak katmanlara bölünür ve bu parçalar eritilen hammadelerin üst üste basılır.

DigiToll Bölüm 3

Astronotlar uzayda ilk kez et üretmeyi başardı