ABD’de kabul edilen yeni yasa, ABD’li şirketlerin Kanada hariç diğer ülkelere yapay zeka yazılımlarını ihraç etmelerini kısıtlayacak.
6 Ocak’tan itibaren yürürlüğe girecek olan yeni yasanın ABD ile Çin’in bulunduğu teknoloji yarışında söz konusu gelişimleri engellemek amacıyla çıkarıldığı düşünülüyor.
Söz konusu yasa gereğince Amerika Birleşik Devletleri Ticaret Bakanlığı, artık ABD’li şirketlerin yapay zeka kullanan jeo-uzamsal görüntü yazılımlarını ihraç ederken lisans almak zorunda kalacakları belirtti. Ancak kabul edilen yasa sadece ABD-Çin arasında gerçekleşen teknoloji savaşı için geçerli değil. ABD’li şirketler artık herhangi bir ülkeye yazılım ihracatı yaparken lisans almak zorunda kalacak. Bu durumdan etkilenmeyecek olan tek ülke ise Kanada oldu. Kanada’ya yazılım ihracatı yaparken ABD’li şirketlerin lisans alma zorunluluğu bulunmayacak.
ABD’nin yasayı kabul etme sebebinin ise teknolojinin yanlış ellere düşecek olma korkusu olduğu söyleniyor. Söz konusu teknolojiler günümüzde Drone’ların ve uyduların nesneleri tanımlamasına yardımcı oluyor. ABD de bu durumda sadece kanlı bıçaklı olduğu Çin’den değil genel olarak diğer tüm politik rakiplerinden şüphelendiği için yapay zeka yazılımlarına lisans zorunluluğu getirdi.
ABD’nin yeni getireceği yasa, arasının pek de iyi olmadığı diğer ülkelere hassas teknolojilerin ihracatı için daha fazla gereksinim getirilmesine sebep olacak. Kabul edilen yasa, diğer ulusların ABD teknolojisini kolayca kopyalamasını ve güvenlik açıklarının keşfedilmesini de önleyecek.
Kabul edilen yasayla ABD’nin yerli çözümlere ulaşmak ve bu yerli çözümleri de kendisine saklamak istediği ön görünüyor.
Yabancı basına yansıyan bazı haberlere göre ise, ABD kendi şirketlerinin Çin’e veya başka bir ülkeye yapay zeka teknolojisi ihracatı yapmayarak gelişmelerinin önüne geçmek istiyor.