Android için Telefon İşlemci Öğrenme Nasıl Yapılır?
Okuma Süresi
3 dakika

İşlemci, akıllı telefon seçerken en az kamera özellikleri, hafıza ya da tasarım kadar dikkat etmeniz gereken bir noktadır. Telefonun beyni olan işlemci çalışma performansını doğrudan etkiler. Ayrıca indireceğiniz uygulamaların telefona uyum sağlayıp sağlayamayacağını belirler. Kısacası, telefon işlemci öğrenme işlemi sayesinde cihazınızın ihtiyaçlarınıza uygun olup olmadığını anlarsınız.

Telefon işlemci öğrenme işlemi sayesinde telefonunuzla ilgili en önemli bilgiye ulaşabilirsiniz. Android cihazlarda genellikle ARM, ARM64 ya da x86 mimariye sahip işlemciler kullanılıyor. Yeni teknolojilere adapte olmuş hali sayesinde yeni akıllı telefonlarda karşımıza çıkan ARM64 bu işlemciler arasında öne çıkıyor. Peki sizin işlemciniz hangisi? Gelin telefon işlemci bilgisi ve telefon işlemci kapasitesi ile ilgili araştırdığımız bilgilere göz atalım.

Android Telefon İşlemci Öğrenme İşlemi Nasıl Yapılır?

Android Telefon İşlemci Öğrenme İşlemi Nasıl Yapılır

Android telefonlar için işlemci öğrenme işlemleri maalesef hafıza ya da RAM bilgileri gibi kolayca “Ayarlar” kısmından yapılamıyor. Android telefon işlemci öğrenme yöntemleri için farklı uygulamalar kullanılıyor. Telefonunuzun donanımına dair bilgileri, telefon işlemci bilgisi ve telefon işlemci kapasitesi durumlarını öğrenebileceğiniz uygulamalardan en popüler olanları sizin için inceledik.

Droid Hardware Info ile Telefon İşlemci Bilgisi Nasıl Öğrenilir?

Telefon işlemci öğrenme için kullanılacak araçlardan biri Droid Hardware Info ‘dur. Peki Droid Hardware Info nedir ve Droid Hardware Info nasıl kullanılır?

Droid Hardware Info, akıllı telefonunuza dair her türlü teknik bilgiyi -işlemci, işlemci hızı, çekirdek sayısı, RAM, batarya bilgisi vb.- size gösterir ve istediğiniz takdirde PDF formatında rapor verir. Telefon işlemci bilgisi öğrenmek için de en çok kullanılan programlardan biridir. Droid Hardware Info ile telefon işlemci bilgisi öğrenmek için şu adımları izleyin:

  • Aşağıda göreceğiniz bağlantıya tıklayarak Google Play Store üzerinden Droid Hardware Info’yu indirin.
  • Gerekli izinleri vererek programın kurulumunu yapın. Program açıldığında “Cihaz”, “Sistem” ve “Bellek” başlığında toplanan teknik bilgileri göreceksiniz.

Droid Hardware Info ile Telefon İşlemci Bilgisi Nasıl Öğrenilir

  • “Sistem” başlığını seçerek işlemcinizle ilgili her türlü bilgiyi öğrenebilirsiniz.

CPU mimarisi kısmında,

  • “ARMv7” ya da “armeabi” modelini görüyorsanız işlemciniz ARM mimarisine,
  • “AArch64” ya da “arm64” modelini görüyorsanız işlemciniz ARM64 mimarisine,
  • “x86” ya da “x86abi” modelini görüyorsanız işlemciniz x86 mimarisine sahiptir.

Droid Hardware Info uygulamasını indirmek için TIKLAYINIZ!

CPU-Z ile Telefon İşlemci Bilgisi Nasıl Öğrenilir?

Android telefon işlemci bilgisi edinmek için kullanabileceğiniz bir diğer uygulama CPU-Z . Peki CPU-Z nedir ve CPU-Z nasıl kullanılır?

CPU-Z, akıllı telefonunuzla ilgili tüm teknik bilgileri öğrenebileceğiniz bir diğer uygulamadır. En popüler donanım öğrenme uygulamalarından biri olan CPU-Z, Droid Hardware Info’ya göre daha detaylı bilgi sunar ve daha kolay kullanıma sahip bir arayüzü vardır. Ancak Droid Hardware Info’nun aksine Türkçe kullanım seçeneği yoktur. Program seçimini yaparken bu karşılaştırmaları da dikkate almanızı öneririz. CPU-Z ile telefon işlemci bilgisi öğrenmek için şu adımları izleyin:

  • Aşağıda göreceğiniz bağlantıya tıklayarak Google Play Store üzerinden CPU-Z programını indirin.

CPU-Z ile Telefon İşlemci Bilgisi Nasıl Öğrenilir

  • CPU-Z programını çalıştırmak için herhangi bir izne gerek yok. Otomatik olarak çalışmaya başlayan CPU-Z uygulamasının menüsünde gördüğünüz ilk seçenek olan “SOC” sekmesini açın. İşlemcinize dair her türlü detayı göreceksiniz.

CPU-Z uygulamasını indirmek için TIKLAYINIZ!

Telefon CPU Frekansı Nedir?

Telefon işlemci bilgisi öğrenme işlemini inceledikten sonra sıra telefon işlemci kapasitesi ile ilgili önemli bir soruyu yanıtlamaya geldi: Telefonda CPU frekansı ne demek?

CPU frekansı yukarıdaki bilgilerde GHz ile ifade edilen ve işlemcideki CPU çekirdeklerinin verdiğiniz komutları ne kadar hızlı işleyebileceğini gösteren etkendir. Bu nedenle telefonun beyni sayılan işlemcinin en önemli bileşenidir. İşlemci hızını ifade eder ve telefon performansını doğrudan etkiler.

Telefon İşlemci Hızı Kaç Olmalı?

Yukarıdaki detaylardan yola çıkarak, işlemcinin CPU frekansı hariç diğer özelliklerini ciddiye almasanız bile, 1.4 GHz ve üzerinde frekansa sahip -mümkünse 2.0 GHz- işlemcilere sahip modelleri seçmenizi tavsiye ederiz.

CPU frekansı düşük de olsa işlemcinin çekirdek sayısı fazlaysa veri çekirdeklere dağıtılarak daha hızlı işlenebilir. İşlemcideki tüm çekirdek yapıları birbirine benziyorsa çalışma frekansı yüksek olan işlemci ya da yüksek frekanslı çekirdek sayısı fazla olan işlemci öne çıkar. Bu nedenle işlemci hızını değerlendirirken işlemcinin çekirdek sayısını da dikkate almanız önemlidir.

Neredeyse her şeyin dijital ortamda halledildiği 2020 yılında 4 çekirdekli bir işlemci işinizi tam anlamıyla görmeyebilir. 8 çekirdekli işlemci modellerine sahip telefonları tercih etmek sizin yararınızadır. Bu işlemciler “4+4” şeklinde ya da “8 çekirdekli” olabilir. İşlemciniz,

  • “4+4 çekirdekli” ise işlemci hızı minimum 1.4 GHz,
  • “8 çekirdekli” ise işlemci hızı minimum 1.7 GHz olmalıdır.

Telefon İşlemcisi Değişir Mi?

Telefon işlemcisi değişimi, çok riskli ve pahalı bir işlem olacağı için neredeyse hiç yapılmaz. İşlemci doğrudan ana karta bağlıdır ve ana kart işlemleri oldukça pahalıdır, ana kart işlemlerinden sonra da telefonun ömrü çok uzun olmaz. İşlemciyi de ana karttan sökmek için ciddi ekipmanlar gerekir ve yerine de istediğiniz gibi bir işlemcinin takılması çok zordur, bu nedenle işlem yapılmaz. Telefonunuzun performansından memnun değilseniz işlemci hızını artırma ya da telefonu sıfırlama işlemlerini deneyebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir:

Telefon İşlemcisi Nedir? Telefon İşlemci Hızı Nasıl Artırılır?

İşlemci Nedir? İşlemci Alırken Nelere Dikkat Edilmeli

Akıllı Telefon İşlemcileri Nedir? Telefonda İşlemci Ne İşe Yarar?

No votes yet.
Please wait...

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz