Okuma Süresi
2 dakika

Vestel, son 10 yılda önemli yatırım yaptığı mobilite ve enerji depolama alanlarındaki çalışmalarını, ‘Vestel Mobilite’ organizasyonu altında topluyor.

Dünya genelinde 2030 itibarıyla elektrikli araç satışlarının toplam araç satışları içerisinde yüzde 45’lik paya ulaşacağı ve buna paralel otomotiv elektroniğinde büyük fırsatlar oluşacağı ve elektrikli şarj istasyonlarına ihtiyacın daha da artacağı öngörülüyor.

Vestel CEO’su Ergün Güler, 2023 sonu itibariyle elektrikli araçların, satılan yeni araçlardaki oranı yüzde 12 seviyesine ulaştığını ve  yılda satılan 90 milyon araçın 10 milyon civarındaki bölümünü elektrikli araçlardan oluştuğunu söyledi. 2030’da bu oranın yüzde 40-45 seviyelerine çıkacağını belirten Güler, Elektrikli araç sayısındaki büyük artış neticesinde elektrikli araç komponentleri pazarının da 2030 itibariyle yaklaşık 440 milyar USD seviyesine gelmesi beklediklerini söyledi.

2030’a kadar dünya genelinde elektrikli araç stoğunun 225 milyon adete ulaşacağı tahmin ediliyor.

Vestel CEO’su Ergün Güler, yıllık ortalama yüzde 30 büyüyeceği öngörülen elektrikli araç sektöründe, şarj istasyonları, otomotiv elektroniği ve batarya enerji depolama sistemleri alanlarına odaklanacağını söyledi. Vestel’in bulanda yarımlarını sürdürdüğünü ve ürün geliştirmeyele devam ettiklerini vurguladı.

Vestel 2017’den bu yana elektrikli araç şarj istasyonu üretiyor, Türkiye’nin en büyük EVC üreticisi olarak Almanya, İtalya, İngiltere, İspanya başta olmak üzere 30’a yakın ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Vestel’in ayrıca bu ekosistem içerisinde, araç içi ekran çözümleri, elektronik kontrol üniteleri, güç elektroniği ve bağlantılı araç çözümleri, Ar-Ge, tasarım ve üretimi de dahil olmak üzere kapsamlı bir otomotiv çözümleri yelpazesi bulunuyor.

Elektronikteki tecrübesini mobilitede kullanıyor

Vestel elektronik sektöründe yıllardır edindiği yazılım, donanım ve tasarım yetkinliğini mobilite alanında da etkin şekilde kullanıyor. Vestel’in 2017’de üretmeye başladığı ev tipi ve küçük işletmeler için çözüm sunan AC serisinin yanı sıra hızlı tip şarj istasyonları 60kW, 120kW ve 150kW, ultra hızlı şarj uygulamaları için ise 180kW, 240kW, 320kW ve 400kW’lık daha güçlü çıkış sunan DC serisi halka açık sayaçlı otoparklarda ve elektrikli filo depolarında kuyruk sürelerini 10 ila 45 dakikalık şarj süreleriyle azaltıyor.

2024’te 720kW’lık, 2025’te ise 1MW güç çıkışı sunan EVC’leri satışa sunmaya hazırlanan Vestel bu sayede sadece binek modellere değil toplu taşımada kullanılan elektrikli filo araçlarına da hizmet verebilecek.

Batarya ve enerji depolama sistemlerinin Vestel Mobilite’nin bir diğer önemli faaliyet alanı olduğunu dile getiren Güler, enerji depolama sistemlerinde hem konut hem de sadece toplu kullanım için üretilen modellerin giderek önem kazandığı söyledi.

Bu alanda 75kwh ve 300kwh’lık ürünlerini pazara sunan Vestel, 2024’te 5mwh’lik güneş enerji santralleri için kullanılacak depolama ünitelerini pazara sürecek. Enerji Depolama Sistemleri global pazarının bugün yaklaşık 70-80GWh seviyesinde bir pazar oluşturduğu tahmin ediliyor. 2030’da ise bu pazarın 400GWh seviyelerini geçeceği öngörülmekte. ESS pazar büyüklüğünün, 2030 yılı itibariyle yaklaşık 98 milyar USD’ye erişmesi bekleniyor.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz