Okuma Süresi
5 dakika

Anker’in gittiğiniz yerlerde birden fazla duvar adaptörü arama sorununa karşı çözüm olarak ürettiği PowerPort II PD adlı şarj adaptörünü sizler için inceledik. Sahip olduğu portlarla, seyahat sırasında hemen hemen tüm cihazlarınızı aynı anda şarj edebilirsiniz.

Anker, Türkiye’de yeni yeni bilinmeye başlasa da dünya genelinde powerbank, sağlam güç kabloları ve şarj cihazlarıyla oldukça bilinen bir marka. Anker PowerPort II PD ise çift portlu bir şarj cihazı. Yeni cihazlarınız için USB-C ve eski cihazlarınız için USB-A çıkış noktalarına sahip. Bu nedenle de seyahat veya ikinci bir ev / ofis için ideal bir şarj cihazı.

PowerPort II PD basit görünümlü bir duvar şarj cihazı olabilir ancak içinde çok fazla güç barındırıyor. Öyleyse neler sunabileceğini görelim.


Anker PowerPort II PD ideal bir seyahat şarj cihazı. Tek seferde iki cihazı şarj etmeniz gerektiğinde epey işe yarıyor. Birçoğumuz hala USB-C ve daha eski olan USB-A cihazlarının bir karışımına sahibiz. Bu şarj cihazı hem yeni hem de eski cihazları hızlıca şarj etmenizi sağlıyor. Ve bunun için yeni kablolara da ihtiyacınız yok.

Bu cihaz, tek portlu bir şarj cihazından daha ağır ama iki ayrı şarj cihazından daha hafif ve daha küçük bir yapıda. Normal Anker PowerPort 2 şarj cihazı gibi, bunun da taşınabilirliği temelde aynı.

PowerPort II PD yaklaşık 7 cm uzunluğa/genişliğe, 3 cm kalınlığa ve 180 gram ağırlığa sahip. Böylece bu şarj cihazını cebinize koyup, her yere götürebilirsiniz.


Yurt dışında satılanların (örneğin ABD’deki fiş tipi gibi) katlanır çatal uçları kolayca paketlenmesini sağlıyor. Türkiye’de satılanların fiş ucu kısmı ise katlanamıyor.

Adaptörün üstünde güce bağladığınızda her zaman yanan mavi bir LED ışık var. Bu, çok parlak değil. O yüzden evde veya bir otel odasında kalırken sizi rahatsız etmiyor.

USB-C, mobil cihazlardaki yeni şarj standardı ve bağlantı noktası. Çoğu yeni Android akıllı telefon USB-C ile piyasaya sürülüyor. Eğer bir Androd cihazda hala Micro-USB kullanılmışsa bu gerçekten satın almak isteyeceğiniz bir akıllı telefon türü değil.

Power Delivery ile ilgili en iyi şey, Quick Charge ile karşılaştırıldığında evrensel olması. Power Delivery ise PowerPort II PD’de USB-C portunun kullandığı şey.

DİP NOT: USB Power Delivery, dinamik bir hızlı şarj teknolojisini destekliyor. Diğer bir değişle; daha yüksek güç kullanımı için cihazın USB bağlantısı üzerinden hızlı bir şekilde şarj olmasını sağlıyor. USB Power Delivery, 5V ayarında başlar ve 20V’a kadar yapılandırılabilir.

USB-C uyumlu bir cihaza sahipseniz, bu şarj cihazı kesinlikle satın almayı düşünmeniz gereken bir cihaz. Şarj cihazındaki USB-C portu size 30W’lık şarj hızı sağlayabilir. Çoğu USB-C destekli akıllı telefonu ve tableti maksimum şarj hızıyla şarj etmek için 30W şarj gücü yeterli. Elbette USB-C portunu kullanmak için, USB-C’den USB-C’ye şarj kablosuna da ihtiyacınız olacak. Anker’in bu konuda da çözümleri mevcut, şirketin bu ürünlerine de bakabilirsiniz.

Google Pixel 2 ve Essential, Power Delivery kullanan iki popüler akıllı telefon. Power Delivery kullandığını pek çok kişinin bilmediği popüler diğer akıllı telefonlar ise iPhone 8 (USB Power Delivery 2.0) ve üstü modeller. Bu iPhone’lardan herhangi birini Power Delivery hızında şarj etmek için bu şarj cihazını kullanabilirsiniz. Tabi bunun için USB-C’den Lightning’e kabloya da ihtiyacınız var.

30W şarj gücü, USB-C uyumlu MacBook ve Chromebook’lar gibi daha büyük cihazlara geldiğinde hala oldukça iyi. Bununla birlikte bu şarj gücü, 45W veya 60W’larda olduğu kadar yüksek olmasa da pek çok kişiye yetebilir.

Şöyle ki 13 inç MacBook Pro için konuşacak olursam. Netflix’te dizi izleme, internette sörf ve yazı yazma gibi işlemler için laptopun düşük güç gereksinimine ihtiyacı var, bu nedenle 30W yeterli. Özellikle de MacBook ile batarya doluluk oranım % 100’den başlıyorsa sorun yok. Oyun oynuyorsam ya da Adobe’de grafik çalışmaları yapıyorsam, 45-60W olmasını isterdim.

30W, üretkenlik uygulamaları çalışmaya devam ederken pil seviyesinin az da olsa düşmesine sebep oluyor. Ancak iş dışı bir yolculuk için sadece bu şarj cihazıyla seyahat edebilirim.

USB-A bağlantı noktasına gelirsek, burada PowerIQ 2.0 kullanıldığını görüyoruz. PowerIQ 2.0 teknolojisi, cihazlarınızı akıllıca algılıyor ve çıkış gücünü ayarlıyor. Böylece tüm cihazlara mümkün olan en hızlı şarj sağlanıyor. Şarj cihazının buradan maksimum 19.5W güç sağladığını da belirteyim. Anker bunu belirtmese de, bu şarj cihazındaki USB-A bağlantı noktası, Quick Charge uyumlu akıllı telefonları maksimum şarj hızında şarj edebilir.

PowerIQ 2.0, Quick Charge 3.0 ve Samsung Adaptive Fast Charging tarafından kullanılan benzer bir güç profili.

Peki asıl gelelim gerçek dünya testlerine…

Anker PowerPort II PD’nin USB-C PD bağlantı noktası 13 inç 2017 model MacBook Pro’yu 2.5 saatte tam olarak şarj edebiliyor. Bu PD portu, MacBook Air, iPad Air 3, Mini 5, iPad Pro 2018’i de hızlı şarj edebilir. En son PD uyumlu iPhone 11, 11 Pro, 11 Pro Max, XS, XR gibi cihazları da 30 dakikada yaklaşık % 0’dan % 50 doluluk oranına getirebilirsiniz. Bu port ile aynı zamanda en son PD özellikli Android telefonları da hızlıca doldurabilirsiniz.

PowerPort II PD’nin USB-A bağlantı noktası 19.5 watt çıkışa sahip. Bu normal USB bağlantı noktası, Note 10, S10 ve S9 serileri dahil tüm Samsung akıllı telefonlarını 30 dakika içinde % 0’dan % 50 dolululuk oranına getirebiliyor. Ayrıca, tüm iPhone’ları, iPhone’larla birlikte verilen standart şarj cihazlarından iki kat daha hızlı şarj edebiliyor.

PowerPort II PD, MacBook Air ile iPhone veya MacBook Pro ile Samsung cihazların aynı anda hızlı şarj edilmesi için oldukça uygun. Ayrıca iPad Pro’yu da 50 dakikada yaklaşık % 0’dan % 50 oranında şarj edebilirsiniz.

Merak edenler için şunu da belirteyim PowerPort II PD, MacBook Pro, Air, iPad Mini 3, iPhone 8 ve daha eski iPhone’larla da uyumlu.

Sonuca bağlıyorum

Bu şarj cihazını kullanma konusunda söylenecek çok fazla bir şey yok. Yapım kalitesi oldukça iyi, zaten Anker’den de tam olarak beklediğimiz bu.

Power Delivery’nin tam gücünü kullanıyorsanız şarj cihazı biraz ısınıyor. Aynı anda USB-A ve USB-C bağlantı noktalarını kullandığınızda da sıcaklık biraz artıyor. Power Delivery uyumlu bir cihaza sahipseniz, bu şarj cihazını almak mükemmel bir seçim olabilir.

Bu arada USB-C bağlantı noktasını kullanmak için, USB-C’den USB-C’ye kabloya ihtiyacınız var. Öte yandan, iPhone X veya iPhone 11’i maksimum hızda şarj etmek için USB-C’den Lightning kabloya ihtiyacınız olacak.

Sunduğu ürünlerin kalitesi nedeniyle de Anker’in şarj cihazlarını çevrimiçi mağazalardan görmeden da satın alabilirsiniz.

Anker PowerPort II PD’ye yaklaşık 250 TL’ye sahip olabilirsiniz.

Anker PowerPort II PD teknik özelikleri

USB-C Power Delivery noktası:  30W
USB-A bağlantı noktası:  19.5W
Giriş:  100-240V AC
LED Güç Göstergesi:  1 adet mavi renk
Boyut:  6.8 x 6.8 x 2.8 cm
Ağırlık:  Yaklaşık 180 gram

ARTILARI

Hızlı şarj iPhone, Samsung Galaxy, Google Piksel, LG ve Motorola telefonları destekliyor
Birden fazla bağlantı noktası
USB-IF sertifikalı
Seyahat dostu tasarım
Aynı anda iki cihazı hızlı şarj edebilme
Dünya çapında 100-240V güç girişi ile çalışıyor

EKSİLERİ

USB-C – USB-C kablosu kutudan çıkmıyor
Nintendo Switch ile ‘şarj et ve oyna’ desteği yok