Bu içeriği değerlendirin.
Okuma Süresi
2 dakika

Son dönemlerde adını sık sık duyduğumuz aralıklı oruç diyeti yöntemi kilo vermek isteyen insanların tercih ettiği bir yöntem olmaya başladı. İnsanların tercihinin bu yönde olması da çeşitli tartışmalara ve spekülasyonlara neden oldu. Ancak araştırmacıların ortaya koyduğu bilgiler aralıklı oruç diyetinin(Intermittent Fasting) yararlarını ortaya çıkarıyor. Peki aralıklı oruç diyeti nedir?

Cell Metobolism dergisinde yer alan bir makaleye göre, bu yöntem insanlara yardımcı olabiliyor. Aralıklı oruç diyeti gün içerisinde ‘10 saatlik bir aralık dışında yemek yememek’ gibi bir prensibe dayanıyor ancak elbette ki bu süre daha uzun olabilir.

Makalede, araştırmacılar bu yöntemi uygulamakta olan bir grup kilolu katılımcı üzerinde 3 ay boyunca süren bir araştırma süreci gerçekleştirdi. Katılımcılardan bu yöntemi uygularken bol bol su içmeleri ve sıvı takviyelerini ihmal etmemeleri istendi. Katılımcılar belirlenen saatlerde yemek yiyip, günün geri kalan bölümlerinde besin değeri olmayan sıvı ve bol bol su tüketti. Ayrıca yemek yemeye başladıkları ve bıraktıkları saatlerle birlikte uyku süreleri de bir akıllı telefon uygulamasına kaydedildi.

Kaliforniya Üniversitesi San Diego Tıp Okulu’ndan Dr. Pam Taub, yaptığı açıklamada katılımcıların kilolarında %3, karın içi bölgedeki yağlarında da %4 düşüş gözlendiğini söyledi. Ayrıca katılımcılara yemeklerinin içeriğini değiştirmeleri için bir yönlendirme yapılmadığı da açıklandı. Yine de katılımcılar, ortalamada %8,6 daha az kalori almaya başladılar. Araştırmacılar, bu durumun kısıtlı yemek yeme süresinden kaynaklandığını düşünüyorlar.

Aralıklı oruç diyeti kolesterole de iyi geliyor

Araştırmada, aralıklı oruç diyetinin sadece kilo vermeye yardımcı olmadığı bunlara ek olarak
katılımcıların kolesterol seviyelerinin daha iyi hale geldiğini ve kan basınçlarının düştüğü de belirtildi. Ayrıca katılımcıların bir kısmı uyku kalitelerinin artığını ve daha enerjik hissettiklerini söyledi.

Salk Enstitüsü Biyoloji Çalışmaları’ndan Profesör Satchidananda Panda, aralıklı oruç diyetiyle birlikte gerçekleşen ufak bir değişimin bu kadar etkili olmasına şaşırdıklarını dile getirdi.

Hakkındaki araştırmaların daha da artacağı söylenen aralıklı oruç diyeti hakkında insanların kafasında soru işaretleri bulunuyor. Ancak belirli saatlerde yemek yemek, yemek yemediğiniz dönemde bedeninizin dinlenmesine ve kendini iyileştirmesine yardımcı olduğu için araştırmacılar tarafından önerilen bir yöntem olarak gösteriliyor.

Farklı şekillerde uygulanabilen aralıklı oruç diyetinin en önemli özelliği belirlenen aralıklarla beslenmek ve sürelere uymak olarak biliniyor. Peki aralıklı oruç diyeti nasıl yapılır?

Aralıklı oruç şekilleri:

  • 16-8 diyetinde günün 16 saati oruç tutmak, yani hiçbir şey yememek gerekiyor. Yemek yenebilen 8 saatlik aralık için genelde öğlen 12 ile akşam 8 arası tercih ediliyor.
  • 5-2 diyetinde haftanın arka arkaya olmayan iki günü, günlük alınması gereken kalorinin sadece yüzde 25’i alınıyor.
  • 24 saatlik oruçta da haftanın ya da ihtiyaca göre sadece ayın bir günü hiçbir şey yenmiyor.

Aralıklı oruç diyeti aslında geleneksel olarak oruç sistemine benziyor. Vücudu belirli zamanlarda aç bırakıp belirli aralıklarda yemek yemek bizim oruç kültürümüze yakın bir sistem. Geleneksel oruçla aralıklı orucun en belirgin farkı ise; bu yöntemi uygularken aç kaldığınız dönemde su ve besin değeri olmayan sıvılar tüketebilmeniz olarak nitelendirilebilir.