Dünya geneline hızla yayılan COVID-19 krizi tırmanırken Chicago Üniversitesi araştırmacıları tarafından yapılan bir çalışma, evde kumaş maske yapmak için en iyi ve en etkili iki materyalin ne olduğunu ortaya koydu. Uzmanlar, doğru bir kombinasyonla ve yüze güzel oturacak şekilde yapılan bir maskenin koronavirüse karşı N95’e yakın bir performans sergileyebileceğini aktardı.
Tüm dünyaya hızla yayılan COVID-19 salgınının yarattığı kriz tırmanırken birçok ülkede de ciddi bir maske ihtiyacı yaşanıyor. Uzmanlar başlangıçta maske takmanın koronavirüse karşı ciddi bir koruma sağlamadığını aktarmış olsa da bugün neredeyse tüm ülkelerde, bilim insanları kişilerin maskesiz sokağa çıkmamasını tavsiye ediyor. Bu duruma maske tedarikinde yaşanan sıkıntılar ve buna bağlı olarak ortaya çıkan maske ihtiyacı da eklenince evde maske yapmanın mümkün olup olmadığı ya da evde kumaş maske yapmak için en uygun materyallerin neler olduğu da pek çok kişi için merak konusu oluyor.
Kısa bir süre önce Chicago Üniversitesi araştırmacıları, konuyla ilgili yeni bir çalışma yayınladı. Araştırma, evde kumaş maske yapmak için virüse karşı en etkili koruma sağlayan materyallerin ne olduğunu ortaya koydu. Söz konusu çalışma, Amerikan Kimya Derneği tarafından yayınlandı. Chicago Üniversitesi araştırmacılarından Supratik Guha ve çalışma arkadaşları tarafından yapılan araştırmanın, daha önce yapılan çalışmaların bulgularından çok daha etkili olabilecek sonuçlar ortaya koyduğu ifade edildi. Araştırma ekibi; koronavirüse karşı oldukça etkili bir kumaş maskenin, polyester-spandeks şifon adı verilen şeffaf bir kumaşın iki katmanının sıkıca örülmüş pamuklu kumaş ile birleştirilerek elde edilebileceğini belirtti. Bununla birlikte uzmanlar; bu malzeme mevcut değilse şifon kumaş yerine pamuklu bir örtü, fanila kumaş veya doğal ipek kumaş kullanmanın da benzer bir performans sağlayabileceğine işaret etti.
Evde maske yapımı sırasında yaşanabilecek yüzde 1’lik bir hata, filtreleme kapasitesini yarıya indirebilir
Söz konusu kombinasyonda; dış kısımda kalan pamuklu katmanın, partikülleri filtrelediği belirtildi. İç kısımda kalan kumaşın ise yine partiküllerin geçmeye devam etmesini engellemeye yardımcı olan statik bir yüke sahip olduğu aktarıldı. Uzmanlar, maskenin yalnızca kullanıcı yüzüne düzgün oturacak şekilde ve doğru bir kombinasyonla yapılırsa koronavirüse karşı etkili bir koruma sağlayabileceğini ifade etti. Maskenin yüze oturmasında ortaya çıkabilecek yüzde 1’lik bir boşluğun bile, filtreme kapasitesini en az yarısına kadar düşürebileceği vurgulandı. Diğer yandan araştırmacılar; bu kombinasyonla yapılmış düzgün bir maskenin koronavirüse karşı N95 maskelere yakın bir performans sergileyebileceğinin altını çizdi. Araştırma böylece, evde maske yapımı ile ilgili bilimsel bulgular ortaya koyan ilk çalışmalardan biri oldu.
Teknoloji haber bülteni DigiToll‘ü izlemek için tıklayınız.
İlginizi çekebilir:
Maske takmak virüs yayılımını azaltıyor!
İstanbul’da ücretsiz maskeler eczanelerden alınacak
Sağlık Bakanlığı, bazı maske tiplerinin reçete ile satılacağını açıkladı!