Bu içeriği değerlendirin.
Okuma Süresi
5 dakika

BDDK’nın hazırladığı dijital bankalar ve servis modeli bankacılığı hakkındaki yönetmeliği ile dijital bankaların önü açılıyor. BDDK ‘nın yönetmelik taslağı ile FinTech ’ler de artık bankacılık hizmetleri vermeye başlayacak. 

Dijital bankalar ve servis modeli bankacılığı konusunda çalışmalar hızlandı. Beklenen yasal düzenlemenin taslağının Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından hazırlanıp sektörün görüşüne açılmasının ardından Türkiye’de finansal hizmetlerin rotası yeniden oluşturuluyor.  Taslağın finansal sistemler için büyük önem taşıdığını ve Türk finansal piyasalarının önünü açacağını vurgulayan Insha Ventures Genel Müdürü Yakup Sezer, “Bilindiği gibi ülke ekonomilerinin önemli sorunlarından biri de finansal hizmetlerin toplumun tüm kesimine yeterli ölçüde ulaşamaması. BDDK’nin görüşe açtığı dijital bankalar ve servis modeli bankacılığı taslağının yürürlüğe girmesiyle birlikte bu alana girecek olan girişimlerin odaklanacağı müşteri kitlesiyle finansal hizmetlerin tabana yayılmasında çok büyük bir adım atılmış olacak. Bu adımla finansal kapsayıcılık önemli bir ölçüde artacak. Öte yandan bu adımın dünya genelinde pek çok yatırımcının gözünü Türkiye’ye çevireceğine ve cazip bir dijital platform ekosisteminin ilk adımlarını oluşturacağına inanıyoruz” dedi. 

“Dijital Bankacılık ve Servis Modeli Bankacılığının önü açılıyor”

BDDK taslağıyla birlikte dijital bankacılığın ve servis modeli bankacılığının önünün açıldığına vurgu yapan Sezer, servis modeli bankacılığının özellikle FinTech ’ler için yepyeni bir dünyanın kapısını açacağını söyledi. Söz konusu model sayesinde arayüz geliştiricilerinin, servis bankalarının sistemleriyle doğrudan API’ler ve açık bankacılık platformları aracılığıyla bağlantı kurabileceğini ve bu servisler sayesinde müşterileri adına bankacılık işlemlerini gerçekleştirebileceğini ifade eden Sezer sözlerine şöyle devam etti: “Bu, finansal kapsayıcılık açısından yeni bir dönüm noktası olacak. Biraz daha açmam gerekirse FinTech girişimleri ile finansal kuruluşlar farklı lisanslar ve API’lerle kendi ekosistemlerini oluşturacak. Böylece FinTech ’ler BDDK ‘nın yönetmeliğiyle artık bankacılık hizmetleri vermeye başlayacak.”

”Türkiye’den bir Revolut çıkması hayal değil”

Dijital bankacılık ve servis modeli bankacılığı konusunda Avrupa’da çok büyük örneklerin bulunduğunu söyleyen Sezer “Almanya’da N26, İngiltere’de Monzo, Revolut, Atom ve Starling gibi şirketler bu alanda inanılmaz işler çıkarıyor. İngiltere’de dijital bankacılık hizmetleri sunan bir FinTech şirketi olarak kurulan Revolut bugün, 30‘un üzerinde ülkede hizmet veriyor ve kuruluşunun 6. yılında 33 milyar dolarlık bir değerlemeye ulaşmış durumda. Aynı şekilde; Almanya’daki dijital bankamız insha tarafındaki iş ortağımız Solarisbank da bugün çoğunlukla dijital şirketler ve finansal teknoloji girişimlerinden oluşan kullanıcılarının çeşitli bankacılık hizmetlerine erişmesine izin veren bir bankacılık platformu sunuyor. Finansal olarak baktığımızda Solarisbank’ın Avrupa’da, Mart 2017’den itibaren 70 ‘den fazla şirketi bankacılık platformuna kazandırdığını ve 2021 yılında 1 milyar dolar değerlemeyle büyümeye devam ettiğini görüyoruz. Bu şirketlerin başarılarının altında yatan ortak nokta ise API ve lisans kullanımı sağlayarak finansal hizmetleri geleneksel bankaların herhangi bir nedenle erişemediği ya da erişmek istemediği daha geniş kitlelere ulaştırmaları. Uyguladıkları iş modelleriyle finansal kapsayıcılığın önünü açmayı çok iyi başarıyorlar ki, birçoğunun ülke sınırlarını aştığını ve işlerini global boyuta taşıdıklarını görüyoruz. BDDK’nın görüşe açtığı taslağın yürürlüğe girmesiyle birlikte, yurtdışından verdiğimiz bu örnek şirketlerin benzerlerinin hatta daha da iyilerinin ülkemizden de çıkacağına inanıyoruz” diye konuştu.

“Finansal hizmetlerin tabana yayılmasında devrim niteliğinde bir adım”

Taslağın kayıt dışı ekonomiyle mücadele, finansal hizmetlerin tabana yayılması ve finansal inovasyonu teşvikte devrim niteliğinde olduğunu vurgulayan Yakup Sezer, sözlerine şöyle devam etti: “Taslak yönetmeliğe göre, dijital bankaların kuruluşu için gerekli olan asgari sermaye tutarı 1 milyar TL olarak belirlenmekle birlikte BDDK’ya bu tutarı artırma yetkisi de veriliyor. Dijital bankaların, sermaye tutarlarını 2,5 milyar TL’ye çıkarmaları halinde ise taslakta yer alan kısıtların Kurul kararıyla kaldırılabileceği belirtiliyor. Buna ek olarak taslakla beraber net bir dijital bankacılık ve ara yüz geliştiricisi ayrımı getirilirken BDDK, sermaye ve sistem temelli riskleri öncelikle bu gruplandırma sayesinde yönetmeyi planlıyor. Taslak yönetmelik kapsamında dijital bankalar fiziksel şube açamazken, dijital bankaların müşterisine kullandırabileceği teminatsız nakdi kredi kişinin aylık ortalama net gelirinin 4 katını aşamayacak. Bu değişkenin tespit edilememesi durumunda ise kullandırılabilecek teminatsız nakdi kredilerin toplamı 10.000 TL olacak. Böylece düşük gelir grubuna yönelik ürünlerin hacminin sürdürülebilir şekilde artmasının amaçlandığını söyleyebiliriz.”

“FLYP ile servis modeli bankacılığındaki tüm hizmetleri tek bir çatı altında sunmayı hedefliyoruz”

Sezer, BDDK ‘nın modelinin bir diğer artısının ise FinTech ’lerin sunacağı ürün ve hizmet yelpazesinin genişlemesi olacağını belirterek, “Herhangi bir FinTech girişimi bu düzenlemeyle servis bankalarının sahip olduğu altyapıyı kullanarak piyasaya yeni ürün ve hizmetler sunabilecek. Tam da bu noktada Insha Ventures olarak FinTech’lere servis modeli bankacılığı hizmetleri vermeye hazır olduğumuzu gururla söylemek isterim. Kısa süre önce yeni finansal dünyaya hazır olmak ve kendi FinTech ekosistemimizi kurmak için FLYP’i kurduk. FLYP ile FinTech girişimlerine, servis modeli bankacılığı alanında ihtiyaç duyacakları tüm hizmetleri tek bir çatı altında sunmayı hedefliyoruz. FLYP’in en önemli başarı metriği, girişimcilerin ‘ölüm vadisi’ dediğimiz ürün geliştirme ve ticarileşme aşamasında kaybettiği süreyi minimuma indirmek. Böylece girişimlere bir yandan servis modeli bankacılığı hizmetleri verirken bir yandan da ihtiyaç duydukları teknoloji, altyapı, lisans ve yatırım süreçlerine de destek olacağız ve ihtiyaç duyacakları tüm danışmanlık hizmetlerini vereceğiz” diye konuştu. 

“Türkiye’de dijital banka çalışmalarımızı hızlandıracağız”

Öte yandan taslakta dijital bankacılık alanındaki düzenlemelerin de yer aldığını hatırlatan Sezer “Hali hazırda Insha Ventures olarak Almanya’da insha markamız ile dijital bankacılık hizmeti veriyoruz. Bu bizim için çok büyük bir deneyim oldu. Uygulama geliştirme, takım kurma gibi yeni kabiliyetler kazandık. Dijital bankacılık lisansının gelmesiyle birlikte bu alandaki çalışmalarımızı hızlandırmayı ve ülkemizi yeni nesil bir bankacılık hizmetiyle tanıştırmayı hedefliyoruz” dedi. Yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle kısa sürede çok sayıda dijital bankanın açılmasını öngördüklerini ifade eden Yakup Sezer, “Bu adım pazarda oldukça ses getirecek. Dengeler yeniden şekillenecek. Taslağın Türk finansal piyasalarında kendine birçok uygulama alanı bulacağına inanıyorum ve şimdiden dünya genelinde piyasalardan çok sayıda yatırımcının yer almak isteyeceği cazip bir dijital platform ekosisteminin ilk adımlarını oluşturduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.

İlginizi Çekebilir:

TikTok, Platformda Kripto Para Reklamlarına Kısıtlama Getirdi!

Dijital Ödeme Uygulaması Alneo, 2020 Yılında 18 Bin Müşterisinin Toplam 28 Milyon 14 Bin TL Tasarruf Etmesini Sağladı 

Poco X3 Pro PUBG , Asphalt 9, Mortal Kombat, UFC, Ark Survival Evolved ile oyun testi:

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz