Okuma Süresi
2 dakika

Bilim insanları, balık atıklarının mikrodalga altında hızlı ve verimli bir şekilde karbon nano yapılara dönüşebildiğini keşfetti. Bu buluş sayesinde balık atıklarından dayanıklı LED üretilebilecek!

LED (“Light Emitting Diode”, Işık Yayan Diyot), yarı-iletken, diyot temelli, ışık yayan bir elektronik devre elemanıdır. Geleneksel ışık kaynaklarına göre düşük enerji tüketimi, uzun ömrü, sağlamlığı, küçük boyutu ve hızlı açılıp kapanabilmesi gibi bir dizi avantaj sağlar. Ancak ne yazık ki LED üretimi oldukça maliyetlidir.

Tıptan teknolojiye, aydınlatmadan mimariye kadar birçok alanda kullanılabilen LED teknolojisi, hemen hemen her evde mevcut. Televizyonlar, kumandalar gibi gün içerisinde kullandığımız birçok teknolojik cihaz, performansını LED’lere borçlu. Ancak maliyetli üretim süreci nedeniyle, LED kullanılan tüm cihazlar fahiş fiyatlara ulaşabiliyor. Ancak bilim insanlarının son buluşu, LED üretimi maliyetini ve sürecini kısaltarak bu konuda devrim yaratmayı amaçlıyor!

Balık Pulları Müthiş Bir Buluşun Kapısını Araladı!

Bilim insanları, balık atıklarının mikrodalga altında hızlı ve verimli bir şekilde karbon nano yapılara dönüştürülebildiğini keşfetti. Bu keşif, enerji depolama ve tıpta kullanılan benzersiz karbon nanoformu CNO’ların ilerleyen dönemde daha ucuz ve daha dayanıklı LED üretiminde kullanılabileceğini gösterdi.

İlk olarak 1980’lerde bulunan CNO’ları geleneksel yöntemlerle üretmek için yüksek sıcaklıklar, vakum, çok fazla zaman ve enerji gerekiyor. Diğer teknikler ise pahalı ve tehlikeli olarak görülüyor. Ancak bilim insanlarının balık atıklarından CNO üretilebileceğini keşfetmesi, CNO’ların potansiyelini şimdiye kadar büyük oranda kısıtlayan faktörleri ortadan kaldırıyor.

Balık Atıklarından LED Üretilebilecek!

Yeni keşfedilen yöntemle, balık pullarının mikrodalgada yapılan pirolizi (malzemelerin oksijensiz ortamda yüksek sıcaklıklarda termal olarak ayrışması) sonucunda karbon nano yapıların ortaya çıktığı biliniyor. Üstelik bu işlem yalnızca on saniye alıyor. Uzmanlar ortaya çıkan CNO’ların yüksek bir kristalliğe sahip olduğunu ve karbon nano yapılara olağanüstü optik özellikler sağladığını belirtiyor. CNO’ların yüzde 40’lık bir verimlilik ile ultra parlak görünür ışık emisyonu sergiledikleri aktarılırken, bu değerin geleneksel yöntemlerle elde edilemediğinin altı çiziliyor.

Nagoya Teknoloji Enstitüsü Yaşam Bilimleri ve Uygulamalı Kimya Bölümü’nde ortak yazar ve profesör olan Takashi Shira, bu mükemmel optik özelliklerden dolayı CNO’ların LED cihazlar üretmek için oldukça uygun olduğunu söylüyor. Bu bulguların yeni nesil ekranların ve aydınlatmaların geliştirilmesi için yeni yollar açacağına inanılıyor.

Tekno Safari YouTube kanalına abone olmak için tıklayın!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz