Okuma Süresi
1 dakika

Artan döviz kurları, enflasyonist baskılar ve ekonomideki diğer olumsuz etkilerden kaynaklı olarak ithalata yönelik birtakım önlemler de beraberinde geldi. Bu önlemler nedeniyle 28 Mart tarihi itibariyle 3 bin 800 TL olan bir telefonun fiyatı 10 bin 500 TL olacak.

Artık neredeyse sıradanlaşan fakat sıradanlaşsa da alışılamayan zam haberlerine bir yenisi daha ekleniyor. İthalatta gözetim uygulamaları kapsamında çıkartılan İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile, akıllı telefon fiyatlarına büyük zam geliyor. 28 Mart itibariyle uygulanmaya başlanacak tebliğ nedeniyle telefon fiyatlarına en az 2.500 TL zam gelmesi bekleniyor. İşte detaylar!

Telefon Alacaklara Kötü Haber

İthalatta gözetim uygulamaları kapsamında düzenlenen ve yayımlanan tebliğ nedeniyle, CIF kıymetinde (mal bedeli, sigorta, navlun) bir artışa gidiliyor. Söz konusu artışın etkileyeceği ithalat unsurlarından birisi ise akıllı cep telefonları. 28 Mart itibariye uygulanacak olan düzenlemeler sonrasında 3 bin 800 TL olan bir akıllı telefonun fiyatı 10 bin 500 TL’ye kadar çıkacak. Bunun nedeni ise akıllı telefonlarda adet başına uygulanacak olan birim gümrük kıymetinin 200 dolardan 350 dolara çıkartılmış olması. Bu uygulamanın temel nedeni ise ithalattan kaynaklanacak olası vergi kayıplarının önlenmesi. Diğer yandan uygulamanın bir diğer nedeni de yerli üreticilerin büyük yabancı teknoloji devleri karşısında korunmasını sağlamak.

Vergi Üzerine Vergi

Yabancı ülkelerden ülkemize gelen akıllı cep telefonlarından kesilen vergiler ise oldukça fazla. Bunlardan öncelikle yüzde 1 oranında Kültür Bakanlığı payı kesiliyor. Ardından yüzde 10 TRT Bandrol ücreti ve tüm bu rakamlar üzerine de yüzde 50 ÖTV ekleniyor. Oluşan rakamın üzerine ayrıca yüzde 18 KDV alınıyor ve tüm bunlarla beraber düşünüldüğünde telefonun fiyatı en az ikiye katlanıyor. Son olarak ithal edilen cep telefonlarına ilişkin yeni düzenleme ile birlikte yeni ithal edilen akıllı telefonlara ilk aşamada yüzde 20 zam geleceği düşünülüyor. Bu arada Vivo Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Ertan Şensoy’un yapmış olduğu değerlendirmelere göre Türkiye pazarındaki fiyat artışları ve ekonomik belirsizlikler yüzünden telefon değişim süresinin de 18 aydan 48 aya yükselmiş durumda. Ancak yeni düzenlemenin kendilerini etkilemeyeceğini belirten Şensoy, yeni yatırımla ek 100 kişiye istihdam sağlanarak 400 kişiye ulaşılacağını ve global üretim kapasitelerini yıllık 200 milyon adedin üzerine çıkardıklarını da ekledi.

Tekno Safari YouTube kanalına abone olmak için tıklayın!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz