Çin’in Şangay şehrinde yaşayan bir kişi, hükümetin koronavirüs salgını sebebiyle uyguladığı yapay zeka önlemlerini, kayda aldığı bir video ile paylaştı. Çin hükümetinin yapay zeka destekli kameralarla ve ülkede yaygın biçimde kullanılan WeChat uygulamasıyla vatandaşları nasıl izlediği ortaya çıktı.
Tüm dünyada küresel bir kriz yaratan ve bu zamana kadar 40 binden fazla insanın hayatını kaybetmesine sebep olan koronavirüsün ilk çıktığı yer olan Çin’de, hükümetin aldığı önlemler Şangay’da yaşayan bir kişinin paylaştığı video ile ortaya çıktı. Hükümetin uyguladığı kriz önlemleri işe yarasa dahi birçok insan tarafından korkutucu bulundu. Çin koronavirüsü yapay zeka destekli kameralarla kontrol altına almaya çalışıyor.
Çin’in vatandaşları hakkında topladığı bilgilerin boyutu akıllarda birçok soru işareti oluşmasına sebep oldu. Alınan kontrol önlemlerinden ilki Çin’in daha önceden vatandaşlarını kontrol etmek ve verilerini kaydetmek için ülkeye yerleştirdiği 200 milyona yakın yapay zeka destekli kameralarla sağlanıyor. Çin’de yaşayan insanların fotoğrafları, apartmanların girişine yerleştirilen kameralarla çekiliyor. Evlerinden çıkan insanların çekilen fotoğrafları ile birlikte ülkede bulunan 200 milyona yakın kapalı devre kameralarda tespit edilen kişilerin görüntüleri merkezi bir veritabanına gönderilip yapay zeka ile çözümleniyor. Çin hükümeti analiz ettiği vatandaşlarını da yine ülkedeki kameralarla izliyor ve hepsinin nerede olduğunu biliyor.
WeChat uygulaması ile vatandaşların her hareketi izleniyor
Çin’in vatandaşlarını izlemek ve kontrol etmek için kullandığı bir diğer sistem ise ülkede yaygın olarak kullanılan anlık mesajlaşma uygulaması olan WeChat ile yapılıyor. WhatsApp’ın kullanılmasının yasak olduğu Çin’de vatandaşlar WeChat uygulamasını kullanıyor. Sadece bir mesajlaşma uygulaması olmayan WeChat, aynı zamanda bir sosyal medya olarak kullanılıyor ve bunun yanında bankacılık işlemlerini de vatandaşlar uygulama ile gerçekleştirebiliyor. Çin ise WeChat uygulamasıyla birlikte vatandaşların nerede olduğu, kimlerle konuştuğu ve ne satın aldığı gibi oldukça kişisel olan verileri yine merkezi bir veritabanına kaydediyor. Ülkedeki birçok vatandaşın ise söz konusu uygulamadan alınan verileri hükümetin depoladığından haberdar durumda.
Çin hükümeti şimdi ise kullandığı bu yüksek teknolojiler ile koronavirüs krizini kontrol altına almaya çalışıyor.
Çin’de hasta olup hastaneye giden vatandaşların kimlikleri kaydediliyor ve yetkililer vatandaşların verilerini yine hükümetin erişebildiği veritabanına kaydediyor. Daha sonra ise bir algoritma sayesinde vatandaşların son 14 günde ziyaret ettiği yerleri ve temasta bulunduğu herkesi belirleyebiliyor. Örneğin bir vatandaş eğer WeChat uygulamasıyla marketten bir şey aldıysa çalışan bilgilendiriliyor ve kendisini 14 gün boyunca karantina altına alması gerektiği söyleniyor. Ya da aynı uçakta yanınızda oturan kişiye yine aynı bilgilendirme yapılarak onun da kendisini evinde 14 gün boyunca kapalı tutması gerektiği belirtiliyor.
Çin’de sadece yeşil kodu olanlar araba kullanabiliyor
Çin, koronavirüs krizi için ayrıca her vatandaşa bir kod veriyor. Yeşil, sarı ve kırmızı olmak üzere üç renkte bulunan bu kodlar, aslında kişilerin koronavirüs şüphesi taşıyıp taşımaması ile alakalı. Yeşil kodu bulunan vatandaşlar sistemde güvenli olarak belirlenmiş durumda. Kodu sarı olan kişiler ise Çin hükümeti tarafından taşıyıcı ya şüpheli olarak belirleniyor ve bu vatandaşların yine 14 günlük süre boyunca kendilerini karantina altına alması gerekiyor. 14 günün sonunda karantinadan çıkınca ise vatandaşın kod rengi tekrardan yeşile dönüyor. Kırmızı renkli koda sahip olan vatandaşlar ise hükümet tarafından riskli bireyler olarak kaydediliyor. Bu renk kodları vatandaşların neler yapabileceğini belirtiyor. Örneğin Çin’de bazı şehirlerde şu anda sadece yeşil kodlu kişiler araba kullanabiliyor ve trafiğe çıkabiliyor.
Dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin’in nüfusu 1.4 milyarı aşmış durumda. Koronavirüsün ilk çıktığı yer olan Çin’de kontrol altına alınan salgında, hükümetin uyguladığı bu sistemlerin işe yaradığı düşünülüyor. Bu kadar kalabalık bir nüfusa sahip olan Çin’de alınan bu önlemler sayesinde belli önemli noktaları belirleyip kontrol altına almak kolaylaşıyor. Ancak Çin ‘de koronavirüsü yapay zeka destekli kameralar kullanarak kontrol altına almaya çalışması gizlilik ihlali gibi sorunları da beraberinde getiriyor.